محمد سرابی - خبرنگار: از هفته پیش طرح جلوگیری از بساطگستری در چهار راه ولیعصر اجرا شد و پیادهروهای عریض این خیابان که بیشتر از عابران به دستفروشان اختصاص یافته بود برای تسهیل رفتوآمد شهروندان باز شدند. کارکنان شرکت شهربان و حریمبان شهرداری تهران پس از خارج کردن دستفروشان از این چهارراه بهصورت مداوم در آن حضور دارند تا مانع بازگشت آنها شوند. عملکرد نیروهای شهربان و حریمبان در محدوده وظایف آنها بود و برخورد یا حاشیهای ایجاد نکرد اما بعد از این اتفاق، بیش از ۱۷۰نفر از دستفروشان چهارراه ولیعصر در نامهای به شهرداری و شورای اسلامی شهر تهران خواهان بازنگری در این طرح و رسمیت بخشی به شغل دستفروشی با تعامل با دستفروشان شدند.
در بخشی از این نامه آمده است: «در پی حادثه تیراندازی ۱۹خرداد در محوطه تئاتر شهر، برخی حساسیتها و شائبهها درخصوص دستفروشان چهارراه ولیعصر مطرح شد و برخلاف روند مثبت پیشین، بنا به اعلام شرکت شهربان شهرداری، با مصوبه شورای تامین استان، طرح جمعآوری و ممنوعیت بساط گستری و دستفروشی با عنوان طرح انضباط شهری در این محدوده آغاز شده است.»
در ادامه این نامه با اشاره به حضور دستفروشان در محدوده قلب فرهنگی شهر تأکید شده است: «جمعیت بین ۲تا ۳هزار دستفروش این محدوده برای تامین معیشت در شرایط رکود اقتصادی، بیکاری گسترده، تورم افسار گسیخته و تحریمهای ظالمانه، کمر همت بستهاند و به تلاش خود متکی هستند. بدیهی است در شرایط اقتصادی، اجتماعی و سیاسی موجود، اجرای طرحهای ضربتی و قهرآمیز که موجب لطمه به معیشت جامعه و برهم خوردن نظم مردمی شهر میشود، نهتنها به تامین امنیت کمک نمیکند که برای امنیت کشور نیز خطرناک است.»
امضاکنندگان این نامه به برخی قوانین مانند بند ۴اصل ۴۳قانون اساسی (آزادی انتخاب شغل) ماده ۳قانون نظام صنفی (رسمیت بخشی واحدهای صنفی سیار) تفسیر مرکز پژوهشهای مجلس شورای اسلامی از تبصره یک بند ۲ماده ۵۵قانون شهرداری (عدماطلاق و شمولیت سد معبر به شغل دستفروشی) استناد کردهاند و براساس آنها خواستار رسمیت بخشی و حمایت از دستفروشی شدهاند.
پرهیز از برخورد شتاب زده
دستفروشان محدوده چهارراه ولیعصر با توجه به وسعت این منطقه و تعداد زیاد عابران که بازار مناسبی برای فروش را فراهم میکرد، جمعیت زیادی دارند. اقامت طولانی آنها در پیادهرویهای این چهارراه و همینطور محوطه تئاتر شهر هم باعث شده بود که نتوان به سادگی این مشکل را حل کرد.
با این حال یک عضو شورای اسلامی شهر تهران با تأکید بر اینکه در برخورد با دستفروشان چهارراه ولیعصر شتابزدگی دیده شد، گفت: مقرر شد ابتدا مطالعاتی در این حوزه انجام و در مرحله بعد تصمیمگیری شود.
حجت نظری گفت: پیشتر جلسهای با نیروی انتظامی، وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی و خانه تئاتر به همراه ۲ عضو شورا برگزار شد که از مصوبات این جلسه مطالعات درباره تئاتر شهر برای انجام هرگونه برخورد در این محدوده بود. در این جلسه قرار نبود اقدامی در برخورد با دستفروشان انجام شود؛ حتی من با پیشبینی احتمال وقوع چنین اتفاقی تذکری در این خصوص در صحن شورا دادم تا از بروز برخورد احساسی و شتابزده جلوگیری شود. ظاهراً با توجه به فشار برای جمعآوری دستفروشان، شورای تأمین طرح ضربتی در این خصوص را اجرا کرد.
او تأکید کرد: در جلسهای که با همین موضوع با مسئولان وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی و نیروی انتظامی برگزار شد، مصوب شد مطالعات دقیقی در این حوزه انجام و براساس آن تصمیمگیری شود و با استفاده از نظرات مشورتی اقدامی را در دستورکار قرار دهیم که به نفع فضای فرهنگی باشد.
این عضو شورای شهر تهران با تأکید بر اینکه میتوان فعالیت دستفروشان در محدوده تئاترشهر به فروش اقلام هنری و فرهنگی محدود کرد، گفت: ما موافق این نیستیم ابزاری که همخوانی با فضای تئاتر شهر ندارد در اطراف آن به فروش برسد. لذا میتوان در جهت ساماندهی، اقلام فرهنگی و هنری در این محدوده به فروش برسد.
او درخصوص برخورد با دستفروشان مترو نیز اظهارکرد: موضوع دستفروشی در مترو کاملاً متفاوت است و باید آن را بهصورت متفاوت بررسی کرد. مصوبه ساماندهی مشاغل سیار و بیکانون در شورای شهر تهران به تصویب رسیده و لازم الاجراست اما شهرداری تهران تاکنون اقدامی در این حوزه انجام نداده است. قطعاً با اجرایی شدن این مصوبه تقاضا و عرضه در این حوزه بهصورت الکترونیک میشود و میتوانیم بهصورت حداکثری عدالت را برقرار کنیم. در حقیقت اگر دستفروشی قرار است عوارض و یا مبلغی پرداخت کند این مبلغ بهصورت شفاف مشخص باشد که بهحساب شهرداری واریز شود.
اواخرماه گذشته نصراله آبادیان، شهردار منطقه ۱۱ تهران از اجرای طرح انضباط شهری در چهارراه ولیعصر (عج) و محدوده تئاتر شهر با همکاری نیروی انتظامی و دیگر نهادهای مرتبط خبر داده بود. این کار از روز سهشنبه ۲۸ خرداد شروع شد و چند روز پس از آن حمیدرضا تحصیلی مدیرعامل شرکت ساماندهی صنایع و مشاغل شهر تهران اعلام کرد که از مجموعه دستفروشان این محدوده تنها ۱۵ تا ۲۰ نفر نیازمند واقعی بودند که بهعلت برخی از محدودیتها و معلولیتها به دستفروشی در این ناحیه اقدام میکردند؛ درحالیکه بیشتر دستفروشان جزو نزدیکان صاحبان مشاغل چهارراه ولیعصر (عج) بودند.