این بیماری یک بیماری حاد تبدار و خونریزیدهنده است که از طریق گزش کنه یا تماس با خون یا ترشحات یا لاشه دام و انسان آلوده منتقل میشود. بیماری تب کریمهکنگو بسیار شبیه سرماخوردگی و آنفلوآنزاست و علائمی چون تب، لرز، سردرد، بدن درد، درد عضلات و درد چشم دارد.
تب کریمهکنگو نوعی بیماری عفونی است که فرد به دنبال درگیر شدن با ویروسها علاوه بر خونریزی تب میکند. مهمترین راه انتقال بیماری تب کریمهکنگو تماس با دام آلوده است.
طی سالهای گذشته به دلایل مختلف با اینکه افراد مبتلا به این بیماری در استان داشتیم، اما خیلی در مورد آن در رسانهها صحبت نمیشد. حال اما مدیرکل دامپزشکی استان کرمانشاه با بیان اینکه امسال ۲ نفر در ثلاثباباجانی و جوانرود مبتلا به بیماری تب خونریزیدهنده کریمهکنگو شدند، میافزاید: سال گذشته بیش از ۱۰۰ هزار بازدید از مراکز تهیه، فراوری و توزیع فراوردههای خام دامی صورت گرفت و امسال نیز این روند در حال انجام است و در فروردین ماه ۹ هزار و ۳۷۲ مورد بازدید و ۷۶ مورد نمونهبرداری انجام شده است.
«امید حاجمحمدی» با اشاره به ابتلای ۲ نفر از روستاییان در شهرستانهای ثلاثباباجانی و جوانرود به بیماری تب خونریزیدهنده کریمهکنگو میگوید: تب کریمهکنگو یک بیماری ویروسی است که از طریق حشرات منتقل میشود. وی به مداوای این ۲ نفر نیز اشاره و اضافه میکند: این بیماری در سالهای گذشته نیز تلفاتداشته است.
این مسئول ادامه میدهد: واکسیناسیونهای استراتژیک این بیماری به صورت رایگان انجام میشود اما اعتبار کافی برای تهیه سم برای تمام دامها و جایگاههای دام استان وجود ندارد. مدیرکل دامپزشکی استان میافزاید: برای سمپاشی اولویت با روستاهای محروم است. روستاهای مرزی کانونهای بیماری هستند، زیرا در اقلیم کردستان عراق به دلیل موقعیت ویژه کنترلی روی دامها وجود ندارد و این موضوع شرایط ویژهای را برای استان ایجاد میکند.
- ابتلا به تب کریمهکنگو از طریق کنه
رئیس مرکز بهداشت استان کرمانشاه نیز با بیان اینکه تا امروز ۲ مبتلای به بیماری تب کریمهکنگو در کرمانشاه داشتهایم، میگوید: ابتلا به این بیماری از طریق کنههاست که در فصل تکثیر میشوند. طی ۲ سال اخیر نیز ۲ مورد ابتلا به بیماری تب کریمهکنگو در استان داشتهایم. دکتر «ابراهیم شکیبا» با تاکید بر اقدامات خودمراقبتی افراد مرتبط با دام میافزاید: این بیماری از طریق کنه به دام و انسان منتقل میشود. تب کریمهکنگو باعث تلف شدن دام نمیشود و ممکن است از طریق ترشحات دام به افراد منتقل شود.
رئیس مرکز بهداشت استان کرمانشاه اضافه میکند: گوشت گرم دام ناقل نیز میتواند باعث انتقال این بیماری شود. بنابراین برای احتیاط بهتر است گوشت گرم ۲۴ تا ۴۸ ساعت در دمای زیر ۴ درجه سانتیگراد نگهداری شود. اگر گوشتی حاوی ویروس تب کریمه باشد، با این عمل ویروس آن از بین میرود و با خیال راحت میشود گوشت را مصرف کرد. وی از مردم خواست گوشت را از مراکز تحت نظارت دامپزشکی و بهداشت خریداری کنند. با توجه به اینکه بیماری تب کریمهکنگو از دام به انسان مبتلا میشود و دام به ظاهر سالم است و علائمی از بیماری ندارد و از آنجا که انتقال این بیماری از طریق تماس با دام فراهم میشود، باید تماس با حیوانات محدود شود.
- لزوم رعایت همه اصول ایمنی
معاون بهداشتی دانشگاه علوم پزشکی استان میگوید: دامداران هم با توجه به اینکه ممکن است دام آنها بیمار باشد، باید همه اصول ایمنی را رعایت کنند و ضمن تعامل با دامپزشکان برای انجام معاینات و واکسیناسیون، موقع ذبح حیوان نکات ایمنی را رعایت کنند. شکیبا میافزاید: تمهیدات لازم به صورتهای مختلف برای اطلاعرسانی مربوطه به مردم روستا اندیشیده شده است. وی درباره علائم ابتلا به بیماری تب کریمهکنگو میگوید: بیماران مبتلا به تب کریمهکنگو علائمی چون تب شدید، سردرد و تعریق به مراکز دارند.
این مسئول ادامه میدهد: بیمار مبتلا به این ویروس با توجه به افت پلاکتهای خونی، دچار خونریزی شدید میشود. وی در ادامه از مردم خواست از خرید گوشت فلهای در کوچه و بازار خودداری و گوشت مورد نیاز خود را از قصابیهای معتبر با مهر و موم دامپزشکی تهیه و خریداری کنند.