تاریخ انتشار: ۱۶ تیر ۱۳۹۸ - ۲۰:۵۵

یاسین دهقان- یزد- خبرنگار: از دید مردم، مسئولیت پایین یا بالا بودن کیفیت و کمیت نان متوجه نانوایانی است که در هر شرایط موظف هستند نان را به سر سفره‌های شهروندان بیاورند. هرچند گاهی اعتراضاتی به عملکرد نانوایی‌ها مطرح است اما قطعا آنها نیز حرف‌هایی برای گفتن دارند.

نانوایان یزدی هم مانند دیگر نانوایان کشور، خواهان افزایش نرخ نان با توجه به افزایش قیمت سایر عوامل تولید از جمله دستمزد و هزینه حامل‌های انرژی‌  هستند. شاید این مسائل باعث شود که تخلفات هم در این صنف افزایش یابد و به اعتراضات مردمی‌ منجر شود اما رئیس اتحادیه نانوایان یزد اعتقاد دارد که کیفیت کار نانوایان یزد نسبت به استان‌های دیگر به مراتب بهتر است. در ادامه، گفت‌وگوی همشهری با «جلال پیروزی‌فر» رئیس اتحادیه نانوایان یزد درباره اوضاع و احوال نان و نانوایی‌های استان را با هم می‌خوانیم.

  • از  کیفیت تولید نان در استان و مشکلاتی که نانوایان برای رسیدن به این کیفیت با آن مواجه هستند، بگویید.

کیفیت نان در استان به‌رغم این‌که کیفیت آرد همیشه یکسان نیست، بهتر از سایر استان‌هاست. این در حالی است که نانوایان با شرایط نامطلوبی در حال ارائه خدمات به مشتریان هستند. قیمت نان بعد از ۴ سال، سال گذشته ۱۰ درصد افزایش یافت در صورتی که دستمزد کارگر، هزینه آب، برق و گاز روز به روز در حال افزایش است، از این رو نانوایان برای تامین خرج و مخارج مشکل دارند و شاهد برخی تخلفات هستیم، به همین دلیل به دستگاه مربوطه نامه‌نگاری شده و منتظر تصمیم هیات دولت هستیم. از سوی دیگر با سیاست‌های اشتباه در سال‌های گذشته، تعداد نانوایی‌های آزادپز افزایش بی‌رویه داشته است، از این رو با توجه به ثابت بودن سهمیه آرد و نان در استان، درآمد نانوایان به مراتب کاهش یافته است. هرچند در حال حاضر مجوز صادر نمی‌شود اما با توجه به مجوزهایی که در گذشته صادر شده، وضعیت اقتصادی نانوایی‌های قبلی مناسب نیست.

  • تعداد نانوایی‌های یزد الان بیشتر از نیاز است؟ چرا مجوز بی‌رویه صادر شده است؟

براساس استاندارد برای هر ۱۲۰۰ نفر جمعیت باید یک واحد نانوایی دایر شود اما الان در شهر یزد به ازای هر ۸۰۰ نفر جمعیت، یک نانوایی دایر است. به این روند اعتراض داشتیم اما با توجه به این‌که تصمیمات برای نان استان در کارگروه آرد و نان بررسی می‌شود، این تصمیمات به صورت گروهی گرفته شده و اعتراضات به جای نرسیده است.

  • پس چرا در برخی از محله‌های شهر کمبود نانوایی داریم؟

هیچ محله‌ای نیست که نانوایی نداشته باشد، اما در برخی از محله‌ها چند نانوایی فعال بود که به دلیل خلوت شدن محله فعالیت ۲ نانوایی مقرون به صرفه نبود، از این رو یکی از واحدها با تأیید شورای محله تعطیل شده است.

  • چه عواملی بر کیفیت نان تولیدی در استان یزد  تاثیر دارد. دلیل این‌که تخمه و سبوس به نان‌ها اضافه می‌شود، چیست؟

تخمه براساس درخواست مشتری به نان اضافه می‌شود و هزینه آن نیز اضافه دریافت می‌شود، اما اضافه کردن سبوس اقدامی ‌است که از سوی نانوایان انجام شده و بر اساس اعلام مرکز بهداشت دیگر این اقدام در نانوایی‌ها صورت نخواهد گرفت.

  • دلیل شور بودن نان چیست؟ برخی از نانوایی‌ها از نمک اضافه برای پخت نان استفاده می‌کنند به طوری که طعم نان به شوری می‌گراید، آیا بازدید و نظارتی در این باره صورت گرفته است؟

استفاده از نمک در نانوایی‌ها به دلیل زوردار کردن خمیر برای چسبیدن به تنور است، اما این موضوع نیز از طرف بهداشت در حال نظارت و بررسی است و با استفاده بیش از حد از نمک برخورد خواهد شد. تعطیل شدن نانوایی‌ها در روزها و ساعات مشخص نشده، در صورت گرفتن مرخصی مجاز است و در غیر این صورت با نانوایان متخلف برخورد می‌شود.

  • قرار بود نانوایی‌های تنوری به دلیل غیربهداشتی بودن آنها تعطیل شوند، آیا اقدامی ‌انجام شده است؟

این موضوع باید در شورای آرد و نان بررسی و صورت‌جلسه شود. البته در این کارگروه مباحثی مطرح شده اما هنوز به صورت مصوبه اعلام نشده است اما در حال حاضر مجوز برای نانوایی تنوری صادر نمی‌شود.