به اعتقاد پزشکان نیمی از مبتلایان به فشار خون از بیماری خود اطلاع ندارند، اما خطرات و عوارضش آنها را تهدید میکند. در استان خراسان رضوی فشار خون بالا ۱۸.۷ درصد شیوع دارد و از این لحاظ، در رتبه چهارم کشوری قرار گرفته است. فشار خون یکی از بیماریهای مزمن و غیر واگیردار است و به طور میانگین از هر ۴ فرد میانسال در جامعه یک نفر به آن مبتلاست.
- غربالگری یک میلیون نفر
در همین خصوص معاون بهداشتی دانشگاه علوم پزشکی مشهد میگوید: متاسفانه فشار خون بالا علامت خاصی ندارد و وقتی افراد دچار سکته مغزی، قلبی یا نارسایی کلیه میشوند متوجه میشوند مبتلا به فشار خون هستند. «مهدی قلیان اول» با اشاره به اینکه خوشبختانه فشار خون بالا قابل درمان و کنترل بوده و در صورتی که به موقع تشخیص داده شود جلوی عوارض آن را میتوان گرفت، بیان میکند: با تشخیص به موقع نه تنها میتوان طول عمر را افزایش داد، بلکه از بروز ناتوانیهای مادامالعمری که به دنبال این بیماری ایجاد میشود، جلوگیری خواهد شد.
وی ادامه میهد: از جمعیت ۵ میلیون و ۳۰۰ هزار نفری که زیر پوشش دانشگاه علوم پزشکی مشهد هستند، بالغ بر ۲ میلیون و ۵۷۰ هزار نفر بالای ۳۰ سال دارند. بر اساس هدفگذاری انجام شده باید غربالگری ۵۰ درصد این جمعیت که حدود یک میلیون و ۲۵۰ هزار نفر هستند، انجام شود.
- اجرای طرح «۳۰ شب، ۳۰ مسجد» در کاشمر
معاون بهداشتی دانشگاه علوم پزشکی مشهد بیان میکند: «۳۰ شب، ۳۰ مسجد» در راستای اجرای طرح بسیج ملی کنترل فشار خون طرحی ابتکاری و نوین بود که برای اولینبار در استان توسط مسئولان بهداشت شهرستان کاشمر اجرا شد. قلیان اول اظهار میکند: کاشمر با اجرای این طرح در زمینه غربالگری فشار خون اقدامی جدید در استان انجام داد. وی میافزاید: در کاشمر هر شب در یکی از مساجد، تیم اجرایی طرح بسیج ملی کنترل فشار خون حضور پیدا میکردند.
- بیاطلاعی ۴۰ درصد کاشمریها از بیماری فشار خون
رئیس مرکز بهداشت کاشمر هم میگوید: جمعیت بالای ۳۰ سال شهرستان که باید غربالگری میشدند، ۹۱ هزار و ۶۰۰ نفر بودند. «مجتبی قائمی» با بیان اینکه با اجرای طرح غربالگری ۲۲۰۰ نفر که از بیماری فشار خون خود بیاطلاع بودند، شناسایی شدند، اظهار میکند: ۱۳ هزار نفر نیز که از قبل فشار خون داشتند، همچنان تحت کنترل هستند. وی با اعلام اینکه حدود ۴۰ درصد از شهروندان کاشمری از بیماری خود بیاطلاع هستند، عنوان میکند: سابقه فشار خون بالا در خانمها ۲۳ درصد و در مردان حدود ۲۵ درصد است.
- مصرف زیاد نمک و اضافه وزن
رئیس مرکز بهداشت کاشمر با بیان اینکه در صدر تمامی بیماریهای قلبی و عروقی، فشار خون، سکته قلبی و مغزی قرار دارد، بیان میکند: در بیمارستانهای کاشمر ۳۳۰ نفر سکته قلبی و ۲۵۰ نفر سکته مغزی کردهاند که اکثر آنها سابقه فشار خون داشتهاند. قائمی میگوید: با شناسایی به موقع افراد مبتلا به فشار خون از سکته قلبی، مغزی، مرگ زودرس و نارسایی کلیه جلوگیری میشود.
این مسئول با اشاره به اینکه ۵۰ درصد جمعیت بالغ شهرستان اضافه وزن دارند و یکسوم چاق هستند، میافزاید: کمتحرکی، مصرف زیاد نمک، مصرف کم سبزی و میوه، استعمال دخانیات، الکل، استرس و دیگر مسائل موجب ابتلا به فشار خون میشود. وی اظهار میکند: کسانی که اعضای خانواده یا دیگر بستگان نزدیکشان به فشار خون مبتلا هستند بیشتر در معرض این بیماری قرار دارند.
رئیس مرکز بهداشت کاشمر میگوید: گروه هدف در طرح بسیج ملی کنترل فشار خون، افراد بالای ۳۰ سال، خانمهای باردار و بیماران دچار نارسایی کلیه بودند. وی با اشاره به اینکه «۳۰ شب، ۳۰ مسجد» طرحی نوین و ابتکاری است که برای اولین بار در این شهرستان اجرا شد، میافزاید: طرح بسیج ملی کنترل فشار خون در ۷۰ واحد بهداشتی و تمامی بیمارستانها انجام شد.
این مسئول با بیان اینکه ۱۰ تیم سیار نیز در راستای اجرای طرح در مکانهای شلوغ از جمله امامزادگان، پارکها، مساجد و... حضور داشتند، عنوان میکند: در طرح بسیج ملی کنترل فشار خون ۳۰ مسجد شلوغ انتخاب شد و هر شب تیم سیار در یکی از این مساجد حضور داشت. بالغ بر ۳۵۰ نفر در اجرای این طرح مشارکت داشتند. قائمی با بیان اینکه ۸۰ درصد مشارکت مربوط به بانوان بود، از شهروندان خواست تا علاوه بر کاهش مصرف نمک حداقل روزی نیمساعت ورزش سبک داشته باشند، مصرف میوه و سبزی را افزایش دهند و از استعمال سیگار و الکل پرهیز کنند.