فریبا خانی: شهری که در آن زندگی می‌کنید چه‌جوری است؟ زیباست؟ رنگی است یا خاکستری؟ بناهای تاریخی دارد؟ آسمانش آبی است یا بر اثر دود ماشین‌ها، سیاه و خاکستری شده؟ خانه‌ها، نهرها، پنجره‌ها و مهتابی‌ها، گلدان‌های شمعدانی و راه‌آب‌هایش چه‌شکلی‌اند و چه نماهای دارند؟

شهرتان درخت هم دارد؟ چنارهای تنومند چه‌طور؟ درخت توت‌های مهربان هم دارد؟ به این موضوع فکر کرده‌اید که شهر، خانه‌ی مشترک همه‌ی ماست، با هرفرهنگ و نژاد و از هرقومیتی که باشیم؟

امسال برای نخستین‌بار، هم‌زمان با برگزاری هفتمین جشنواره‌ی بین‌المللی فیلم شهر، نمایشگاه تجسمی شهر در گالری پردیس‌ملت برپا شده است. این نمایشگاه از چهارشنبه ۲۶ تیر آغاز به‌کار کرده و تا جمعه ۱۸ مرداد دایر خواهد بود.

مهرنوش برادران، مسئول گالری پردیس‌ملت در گفت‌وگو با هفته‌نامه‌ی دوچرخه درباره‌ی این نمایشگاه می‌گوید: «برای نخستین‌بار است که این نمایشگاه در کنار جشنواره‌ی فیلم شهر و با حضور ۵۰ هنرمند و با  ۵۵ اثر برگزار شده است.»

بدون عنوان، اثر بهروز مجیدی

او می‌گوید: «با شناختی که از فضای کار هنرمندان پیش‌کسوت و جوانی داشتیم که درباره‌ی شهر خوب کار کرده‌ بودند، از آن‌ها دعوت کردیم آثار خود را برای ارائه در این نمایشگاه در اختیار ما بگذارند و به این ترتیب، امسال این نمایشگاه در دو رشته‌ی نقاشی و عکس برگزار شده است.»

او در پاسخ به این پرسش که هنرمندان بیش‌تر روی کدام موضوع زندگی شهری  کار کرده‌اند، می‌گوید: «موضوع‌هایی مثل شهر و محیط‌زیست، مسائل اجتماعی و...؛ هنرمندانی هم هستند که خیلی خوب  درباره‌ی شهر کار کرده‌اند، اما به‌خاطر هم‌زمانی این نمایشگاه با نمایشگاه انفرادیشان، ‌ نتوانستند در این‌جا حضور پیدا کنند.»

بدون عنوان، اثر طاهر روزمه سالی

برادران، درباره‌ی کیفیت کارها می‌گوید: «هنرمندان، خوب هم‌کاری کردند و کارهای خوبی را در این نمایشگاه ارائه دادند. در نقاشی، دستمان باز بود و تابلوهای بسیاری در قطع‌های بزرگ و متوسط ارائه شد، اما چاپ عکس‌ در قطع‌های بزرگ بسیار هزینه‌بر است و بنابراین عکس‌ها ابعاد کوچک‌تری دارند.»

 مسئول پردیس گالری‌ملت درباره‌ی تکنیک آثار می‌گوید: «در این نمایشگاه می‌توانید آثاری را با تکنیک‌های متنوع ببینید؛ تکنیک‌هایی مثل میکس‌مدیا،   ترکیب مواد، آکریلیک  و چاپ. عکس‌ها  هم متنوع‌اند. عکس‌های مستند، فتومونتاژ و...؛ هنرمندانی مثل سیف‌الله صمدیان، مهدی مقیم‌نژاد، مهدی وثوق‌نیا و عکاسان دیگر در این نمایشگاه اثر دارند.»

از مجموعه‌ی «کف‌بینی»، اثر امیررضا قیاسی

برادران  می‌گوید: «خیلی دقت کردیم  که در این نمایشگاه، هم از هنرمندان جوان دعوت کنیم و  هم از پیش‌کسوتان و به‌نوعی از همه‌ی نسل‌ها در این نمایشگاه اثر داشته باشیم.   بازخوردهای هنرمندان پیش‌کسوت نسبت به حضور جوانان هنرمند بسیار مثبت بود. هنرمندان جوانی مثل آوین فرهادی، کارشان مورد استقبال قرار گرفت. مثلاً مهسا تهرانی هنرمندی است که  دغدغه‌ی معماری دارد و بهرام غنچه‌پور ما را با محیط‌زیست، طبیعت و فضای شهری همراه می‌کند.»

در این نمایشگاه، خانه‌های قدیمی را هم در کنار معماری معاصر می‌بینیم.   نمی‌دانم تا حالا به رنگ‌های شهرها فکر کرده‌اید؟ و برایتان سؤال شده که چرا در هرشهری، رنگی خاص بیش‌تر دیده می‌شود؟ و شهرهای دنیا هرکدام چه‌رنگی‌اند؟ اما کار هنرمندان هم جالب است. آن‌ها زوایای پنهانی را می‌بینند و به  زوایای تازه‌ای از شهر می‌رسند؛ زوایایی که شاید هرگز به آن‌ها فکر هم نکرده‌ایم. در این‌روزهای تابستانی بد نیست سری به گالری پردیس ملت بزنید که  هرروز از ساعت ۱۱ به بعد، میزبان علاقه‌مندان است.

نشانی: خیابان ولی عصرعج، بزرگ‌راه نیایش، روبه‌روی بزرگ‌راه کردستان.

«تهران امروز، میدان منیریه»، اثر سیف‌الله صمدیان
عکاسی از نمایشگاه:  محمود اعتمادی/ دوچرخه