با این حال، برخی مناطق این استان در تولید فرشهای منحصر به فرد جایگاه خاصی دارند که مورد غفلت واقع شده است. با اینکه گفته میشود استان قم در تولید فرش ابریشم جایگاه برتری دارد، حقیقت این است که بیشترین تولیدات فرش ابریشم استان قم از آذربایجان شرقی و شهر مراغه تامین میشود. این موضوع را هم تجار فرش مراغهای و آمار صادرات فرش از مراغه به قم تایید میکند. اهمیت فرش ابریشم مراغه موجب شده است طراحان نمونه فرش کشوری به این شهر بیایند و آثار خود را به بافندگان عرضه کنند. بافت فرشهای سهبعدی ابریشمی و فرشهایی با طرحهای مظفری و جدید از این دست است. بنابراین، توجه به فرش مراغه موجب افزایش رونق تولید و اشتغالزایی و ارزش افزوده در این شهر خواهد شد.
- برگزاری ۱۷ نمایشگاه فرش ابریشمی در مراغه
یکی از تولیدکنندگان فرش ابریشمی مراغه با اشاره به جایگاه تولید فرش ابریشمی در این شهر میگوید: هر سال یک نمایشگاه فرش ابریشم در این شهر برگزار میشود اما استقبال چندان خوب نیست و نتوانستهایم این نمایشگاه را آنگونه که باید به مردم و مصرفکنندگان نهایی معرفی کنیم. «کاظم دوستی» بیان میکند: بیشترین خریداران فرش ابریشم مراغه تجاری هستند که فرش را به صورت عمده و مدتدار و حتی به شکل خرید به شرط فروش خریداری میکنند. این موضوع، با توجه به انبوه چکهای برگشتی، موجب صدمه دیدن تولید فرش در مراغه میشود.
وی تاکید میکند: تاکنون ۱۷نمایشگاه برگزار شده اما جای رسانههای جمعی برای پوشش دادن این نمایشگاه و انعکاس زیباییهای آن کمرنگ بوده است، به نحوی که کمتر شهروندی از تبریز یا شهرهای دیگر استان به صورت مستقیم از این نمایشگاه فرش خریداری کرده و در آخر نمایشگاه هم تعداد خریداران و فروش تعریف چندانی نداشته و اغلب غرفهداران از فروش رضایت نداشتهاند.
- بافت نقشههای دیگر شهرها در مراغه
یکی از بافندگان فرش ابریشم مراغه میگوید: در حال حاضر، با توجه به کیفیت کار فرشبافان مراغهای و دستمزد کمتر و سرعت عمل بیشتر آنان، تجار شهرهای دیگر مایل به سفارش کارهای خود به بافندگان فرش این شهر هستند و از آن استقبال میکنند. «احمد علیاری» بیان میکند: در چنین شرایطی عملا مراغه به کارگاه فرش ابریشم کشور تبدیل شده و نقشه فرش ابریشم چندین شهر از جمله قم، تبریز، ملکان، کرمان و حتی اصفهان در این شهر بافته میشود. یکی از نمونههای فرش بافته شده در این شهر، فرشهای حجمی ابریشمی است که به اسم قم در کشور شناخته میشود در حالی که به دست فرشبافان مراغهای تولید شده است.
- رتبه اول فرش ابریشم مراغه
یکی از تجار فرش تبریز که برای خرید به نمایشگاه فرش مراغه رفته، با بیان اینکه طرحها و نقشههای فرش ابریشم مراغه رشد زیادی پیدا کرده است، اظهار میکند: این موضوع به خاطر برقرار کردن ارتباط با مصرفکنندگان خارجی است که به کیفیت فرش اهمیت زیادی میدهند و نقشههای جدیدی نیز به بازار عرضه میشود. «هادی سلامی» میافزاید: در حال حاضر این شهر رتبه دوم تولید فرش استان را دارد اما مسئولان استانی آنچنان که باید به این فرش اهمیت نمیدهند.
در استان قم هم فرش مراغه به عنوان مرکز فرش ابریشمی کشور به عنوان ملاک و عیار در قیمتگذاری در نظر میشود. این تاجر فرش پیشنهاد میکند که نمایشگاه دائمی فروش فرش ابریشمی مراغه در مرکز استان دایر و امکان فروش این فرش به خریداران نهایی فراهم شود. همچنین آموزشهای لازم به خریداران در مورد نحوه نگهداری و استفاده از این نوع فرش هم داده شود. وی تاکید میکند: با وجود اینکه گفته میشود سالانه ۳۰ هزار متر مربع فرش ابریشم در مراغه تولید میشود، سهم این شهر از تجارت فرش ابریشم کمرنگ است. مصداق بارز این موضوع را هم در تعداد کم فرشفروشان مراغهای میتوان دید و اکثر تولیدات این شهرستان در خارج از مراغه به فروش میرسد.
- فروش ۹۵ درصدی فرش مراغه خارج از این شهر
معاون هماهنگی امور اقتصادی و توسعه منابع استانداری آذربایجان شرقی با بیان اینکه امسال رونق تولید در بخشهای مختلف از جمله فرش با جدیت دنبال میشود، میگوید: کارگروههای متعددی در استانداری برای یافتن گرههای تولید فرش در استان راهاندازی شده و یکی از موضوعات مهم یافتن راهکارهای رونق تولید است.
«علی جهانگیری» ادامه میدهد: با توجه به اینکه در حال حاضر، علاوه بر تبریز و سردرود، در مراغه هم سالانه بیش از ۳۰ هزار متر مربع فرش ابریشم تولید میشود و ۱۵ هزار نفر بافنده در این شهر فعالیت میکنند، ضروری است توجه ویژهای به فرش مراغه از سوی مسئولان استانی صورت گیرد. وی تاکید میکند: حدود ۹۵ درصد از تولیدات فرش مراغه به خارج از این شهر و حتی استان و کشور صادر میشود و این درحالی است که سهم خود مراغه از این تجارت بزرگ معطوف به دستمزدهای بافندگی و سودهای کم اولیه است. فرش ابریشمی ارزش افزوده خوبی دارد که خارج از مراغه خلق می شود و به این شهر نمیرسد. جهانگیری میافزاید: با توجه به اهمیت موضوع جلساتی با حضور مسئولان اجرایی مراغه، سازمان بازرگانی، تجار فرش مراغه و مسئولان اقتصادی استان برگزار میکنیم تا به راهکاری عملیاتی برای رونق تجارت فرش ابریشم مراغه دست پیدا کنیم.
- ضرورت ایجادشهرک فرش ابریشم مراغه
رئیس اداره صمت مراغه با بیان این که کمبود منابع مالی مانع تجارت مستقیم فرش ابریشم مراغه شده است، میگوید: در حالی که زحمت اصلی برعهده بافندگان فرش است، اما سود اصلی حاصل از تجارت فرش مراغه، خارج از این شهر شکل میگیرد. «محمد حسنزاده» ادامه میدهد: به طور متوسط تولید هر متر مربع فرش ابریشم مراغه ۱۰میلیون تومان هزینه دارد که در مرحله فروش نهایی به ۲۰میلیون تومان میرسد، اما سهم تجار و بافندگان مراغهای از این سود دو برابری بسیار کم است.
وی بیان میکند: میتوان با احداث شهرک فرش ابریشم مراغه علاوه بر رونق تجارت محلی موجب رونق تجارت بین المللی آن نیز شد و علاوه بر آن زمینه ایجاد مشاغل مرتبط مانند پرورش نوغان را فراهم کرد. حسنزاده با اشاره به ناآشنا بودن به مبانی تجارت فرش در بازار داخلی تاکید میکند: در این شهرک میتوان آموزشهای لازم را هم به تجار و فعالان این عرصه منتقل کرد، ضمن این که رونق تجارت فرش ابریشم مراغه توجه خاص مسولان استانی و اعطای تسهیلات برای توانمند سازی تجار را هم طلب میکند.