«ساحل گوران» کشتیگیر ٢٨ساله البرزی که ٧ سال متوالی روی سکوی نخستِ کشتیِ کشور بوده، از نخستین بانوانی است که وارد این رشته شده است. گفتوگوی همشهری را با این ورزشکار میخوانید.
- چگونه وارد این رشته شدید؟
برادرم از قهرمانان کشتی در استان بود و پدرم هم در این رشته فعالیت داشت و از آنجا که در خانوادهای ورزشی بزرگ شده بودم، علاقه بسیاری به کشتی داشتم. در سال ٨٥ هرچه تحقیق میکردم به من میگفتند این رشته برای بانوان در ایران وجود ندارد، به همین دلیل جودو را که نزدیکترین ورزش به کشتی بود انتخاب و یک سال در آن تمرین کردم. پس از مدتی متوجه شدم رشتهای به نام آلیش بانوان، که کشتی با کمربند است و لباس پوشیدهای دارد و حتی مسابقات برونمرزی هم برای آن برگزار میشود، وارد ایران شده، بنابراین تصمیم گرفتم که این رشته را شروع کنم.
یکی از برترین کشتیگیران آن دوره را که به تهران برای تمرین میآمد، پیدا کردم و ٦ ماه با وی تمرین کردم و سپس به مسابقات قهرمانی جوانان اعزام شدم. در همان سال توانستم سایر رقبا را شکست دهم و رشته کشتی را با قهرمانی شروع کنم. وقتی برای ادامه تمرین به کرج برگشتم، بهاره فیاضی به دلیل مشکلاتی که برای تردد از تهران به کرج داشت دیگر به اینجا نیامد و تصمیم گرفتم خودم این رشته را پرورش دهم و در همین راستا فیلمهای کشتیگیران خارجی را در این بخش نگاه و فنها را با برادر و پدرم تمرین میکردم.
- تا به حال چه عناوینی کسب کردهاید؟
از سال ٨٥ رشته کشتی را در بخش آلیش بانوان شروع کردم و خوشبختانه از همان سال توانستم عضو تیم ملی جوانان شوم و ۲ سال متوالی قهرمان جوانان شدم و ٧ سال متوالی نیز در سکوی نخست قهرمانان در رده سنی بزرگسالان بودم. در سال ٩٤ نیز به عنوان نخستین بانوی کشتیگیر ایران برای نشان دادن حرکات نمایشیِ اسپورتآکورد به روسیه اعزام شدم. همچنین دارنده مدال طلای آسیا در سال ٩٢، مدال برنز آسیا در سال ٩٤ و فنیترین کشتیگیر مسابقات در سال ٩٤ بودهام.
- با توجه به اینکه در آن زمان تعداد کمی از بانوان به این رشته گرایش داشتند، حریف تمرینی شما چه کسانی بودند؟
متاسفانه حریف تمرینی نداشتم. مجبور بودم در باشگاه ورزشیای که میرفتم به دوستانم کشتی را از پایه آموزش دهم تا درواقع حریف تمرینی داشته باشم. یعنی از ١٦ سالگی هم مربی بودم و کشتیگیر پرورش میدادم و هم خودم تمرین میکردم. حتی پس از مدتی چون سنم کم بود و نمیتوانستم مدرک مربیگری دریافت کنم، خانم میرزایی، نایبرئیس فعلی هیات کشتی به دلیل مشغلهای که در آن زمان داشتند و نمیتوانستند با ما تمرین کنند، با کارت خودشان برای ما سئانس می گرفتند. خوشبختانه با همین روند هم توانستم افراد زیادی را برای انتخابی تیم ملی تربیت کنم.
- لیگی برای این رشته وجود دارد؟
تاکنون هیچ لیگی برای آلیش بانوان وجود نداشته، اما طبق وعدههای دادهشده از امسال اقدامات لازم برای برگزاری آن در حال برنامهریزی است.
- دغدغه شما در کشتی چیست؟
وقتی صحبت از کشتی بانوان میشود، برخی مسائل و محدودیتها مطرح میشود که برخاسته از دیدگاهی اشتباه در رابطه با پوشش بانوان است و این در صورتی است که پوششمان کامل است. ما پهلوانان و اسطورههای بسیاری در کشتی داشتیم و اگر نصف هزینه و وقتی را که برای سایر رشتهها می گذارند برای کشتی صرف کنند، ده برابر نتیجه خواهند دید. کشتی بانوان به اندازه آقایان از اهمیت و قدرت بسیاری برخوردار است و فقط نیازمند توجه بیشتری است.
- بزرگترین مشکل در این ورزش چیست؟
با توجه به اینکه در استان هیچگونه کار تبلیغاتی برای این رشته نوپا صورت نمیگیرد، بسیاری از علاقهمندان از وجود کشتی آلیش در بخش بانوان اطلاعی ندارند و همین موضوع باعث شده است تا در قهرمانپروری با مشکلات متعددی روبهرو باشیم، بنابراین نصب بیلبوردهای تبلیغاتی و استعدادیابی در این رشته ضرورت دارد.
- آیا مسئولان از شما به عنوان یکی از بانوان قهرمان کشتی، حمایت میکنند؟
درواقع از من نهتنها هیچ حمایتی از سوی مسئولان سابق فدراسیون صورت نگرفت، بلکه برای پیشرفت من سنگاندازی هم میکردند. حتی با وجود افتخارهایی که هم خودم و هم شاگردانم در مسابقات برونمرزی برای کشور کسب کردهایم، برای دعوت به اردوها اقدامی نشد و درواقع مورد بیمهری مسئولان قرار گرفتم.
- انتظار شما از مسئولان چیست؟
از مسئولان انتظار دارم که عدالت را رعایت کنند و درواقع بدون پارتیبازی استعدادهای این رشته را پرورش دهند و باعث پیشرفت آنها شوند، چراکه اگر عدالت در رشتههای ورزشی حاکم باشد، با نتایج بیشتر و بهتری روبهرو خواهیم بود.
- چه کسانی در موفقیت شما موثر بودهاند؟
در زمان مجردی پدر و برادرم همواره حامی من بودند و از زمانی که متاهل شدم نیز همسرم که خود او هم از قهرمانان این رشته است، از من حمایت کرده است.
- سخن آخر؟
تا سال ٩٣ هیچ فدراسیونی برای این رشته وجود نداشت، اما بعدا این رشته زیر نظر فدراسیون کشتی قرار گرفت و شرایط تمرینی و اعزام به اردوها منسجمتر شد و بسیاری از افراد هم وقتی مدالآوری بانوان را میدیدند، برای فعالیت در این رشته مشتاق شدند، بنابراین بهتر است با شرایطی که حاکم شده، از ظرفیت و توانمندی بانوان هم در این بخش استفاده کنند و شاهد حضور بیشتر بانوان بر روی سکوهای جهان در کشتی آلیش باشیم.
- کشتی بانوان در پیچ و خم مشکلات
رز حسینی-البرز - خبرنگار: کشتی که بیشتر با فعالیت و افتخارآفرینی در بخش آقایان شناختهشده است، این روزها طبق اعلام نایبرئیس فدراسیون کشتی بیش از هزار فعال و قهرمان زن دارد که بخش اعظمی از این بانوان را البرزیها به خود اختصاص دادهاند، اما در این میان بانوان کشتیگیر مشکلات متعددی از جمله تبلیغات و اطلاعرسانی عمومی برای جذب علاقهمندان دارند.
نایبرئیس هیات کشتی البرز با بیان اینکه استان بانوان قهرمان بسیاری در رشته کشتی دارد، گفت: با گذشت بیش از یک دهه از ورود بانوان البرزی به کشتی آنها از ابتدا بهخوبی توانستند افتخارات بسیاری را در رقابتهای درونمرزی و برونمرزی کسب کنند. «مونا میرزایی» ادامه داد: با اینکه محدودیتهای بسیاری در این رشته برای بانوان وجود دارد، اما با عشق و علاقهای که ورزشکاران این رشته به کشتی دارند، تمامی مشکلات را نادیده گرفته و با تمام توان برای پیشرفت خود تلاش میکنند. وی همچنین افزود: متاسفانه هنوز پذیرش فعالیت خوب بانوان برای آقایان قابل قبول نیست و بخش اعظمی از پتانسیل بانوان را نادیده میگیرند و این در صورتی است که بانوان از توانایی بسیار بالایی برخوردارند.
نایبرئیس هیات کشتی استان در ادامه گفت: از نخستین مسابقات کشتی در بخش آلیش همواره سکوهای اول تا سوم به کشتیگیران البرزی اختصاص داشته است، اما این در حالی است که این روزها با مشکلات بسیاری برای توسعه و ترویج این ورزش روبهرو هستیم. وی با اشاره به مشکلات کشتی در بخش بانوان گفت: ما با گذشت سالها از فعالیت بانوان، همچنان اجازه نصب بنر اطلاعرسانی در سطح شهر را نداریم، حتی برخی اوقات برای اطلاعرسانی موفقیتهای بانوان در مسابقات آسیایی هم با مشکلات بسیاری روبهرو میشویم.
میرزایی ادامه داد: متاسفانه بسیاری از خانوادهها تصور میکنند که فعالیت فرزندانشان در این رشته آسیبهای جدی از جمله شکستن گوش آنها در بر خواهد داشت، اما نهتنها این موضوعات برخاسته از تفکر غلطی است که رواج یافته، بلکه در صورتی که اجازه اطلاعرسانی در شهر داده شود، میتوان علاقهمندان را به این ورزش جذب کرد.