در این راستا، کاربست رویکرد سریالی حذف فیزیکی نیروها، مسئولان و سیاستگذاران انقلاب از سوی گروهها، جریانهای فکری و کشورهایی که تنها راه مناسب مبارزه با انقلاب را در این شیوه دیده بودند، به دفتر نخستوزیری رسید. تنها ۳سال از انقلاب میگذشت و بیگمان ترور همزمان نخستوزیر و رئیسجمهور هر کشوری در این شرایط حساس، میتوانست
تداوم حیات یک حکومت نوپا آن هم درحال جنگ را با مسائل و چالشهای فراوان روبهرو سازد.
پشتوانه مردمی، شخصیت کاریزماتیک امام و همبستگی و انسجام اجتماعی موجود از دل این چالش، نماد نوینی را ایجاد کرد؛ نمادی برای تأکید بر یکی از ابعاد جمهوریت نظام، تأکید و بازنمایی جایگاه ویژه دولت و پاسداشت خدمات آن و فرصتی برای بازگویی فعالیتهای انجام شده.
الگوی رفتاری شهید رجایی و تجربه زیسته او در ۴دهه اخیر، ارتباط نزدیکی را فارغ از هرگونه نگاه و سلیقه سیاسی با لایههای مختلف حیات اجتماعی ایجاد کرده که همین نمود مثبت اجتماعی، باعث ایجاد روایتهایی چون «رجایی بودن» و «رجایی شدن» شد. در واقع، شخصیت و الگوی رفتاری بازنمایی شده از رجایی، نمادی شده است از کارگزار و دولتمردی در تراز کشور و ترور و شهادتش، فرصتی است برای بازنمایی دولت در تراز انقلاب اسلامی.
با گذشت نزدیک به ۴دهه از شکلیابی هفته دولت، آنچه امروزه و با توجه به شرایط حساس کنونی کشور میتواند شاه بیت بازتولید الگوی رفتاری دولت رجایی باشد و در واقع، میتوان به نوعی فکتهای دولت رجایی را در آن خلاصه کرد؛ «قرارگرفتن دولت در کنار مردم و دانستن مردم از خود» است.
بیتردید تنها در سپهر یکی شدن دولت و مردم بود که «شرایط جنگ»، «مشکلات اقتصادی»، «مسائل و چالشهای داخلی» و «نوپایی انقلاب» درحالیکه هر کدام از این فاکتورها میتواند یک حکومت را با چالشی بسیار اساسی مواجه سازد، دولت رجایی را بهعنوان الگو و نمونه در حافظه اجتماعی زیست جهان ایرانیان باقی گذاشت.
گزارهای که در آن از یک سو مردم پشتیبان، حامی و همراه دولت خود بوده و در طرف دیگر نیز دولتی آشنا به مسائل مردم، شفاف، پاسخگو و قانونمدار، تمامی هم و غم خود را بر ارتقای سطح حیات اجتماعی در همه سطوح و بهبود شرایط آن گذاشته، قرار دارد.
در این نگاه، دولت و مردم یکیشده، انسجام اجتماعی ارتقایافته و با تابآوری دوچندان، مسائل و چالشهای موجود از سوی دولت و با همیاری و همکاری مردم، مدیریت و تحمل میشود و امید بهگذار از این شرایط، روحیه، توان و انرژی مضاعفی را به مردم و دولتمردانی که خود را از مردم میدانند، میبخشد.
هفته دولت فرصتی است مغتنم، برای بروز و به منصه ظهوررساندن همصدایی و باورداشت مشترک دولت و مردم تا دولت در یک ارتباط جامع، منسجم و فراگیر کارها و فعالیتهای انجامشده خود در یکسال اخیر در زمینههای مختلف را با توجه به شرایط حساس کنونی کشور برای حیات اجتماعی بازگو کرده و با نگاهی واقعنگرانه، شرایط حساس کنونی و پیشرو را برای مردم تبیین کند که خود میتواند موجبات همیاری و همراهی بیشتر جامعه با دولت را فراهم سازد. از اینروست که رئیسجمهور محترم نیز همواره بر امیدآفرینی، توجه به مردم و تمشیت معیشت آنها بهعنوان رئوس برنامههای دولت و یکی از سیاستهای اصلی آن نگریسته و همواره بر آن تأکید کردهاند.
تاریخ انتشار: ۷ شهریور ۱۳۹۸ - ۰۲:۲۲
هانیه گرائیلی - فعال سیاسی: با پیروزی انقلاب اسلامی و عملیشدن همپیوندی جمهوریت و اسلامیت در قاموس سیاسی و گفتمانی آن، دولت برآمده از رأی مردم جایگاه مهمی یافت و ظرفیتها، نقشها و کارویژههای متعدد و ویژهای در اصول مختلف قانون اساسی برای آن پیشبینی شد؛ دولتی که در واقع، برآمده از بُعد جمهوریت این نوع از حکومت در قالب یک نگاه اسلامی بود.