همشهری آنلاین: آگاهی از پیام عاشورا، جز با مطالعه بخش‌های تاریک مانده قیام حسینی، ممکن نمی‌شود، پیام آزادگی امام سوم شیعیان را در دانایی بجوییم.

محرم الحرام، ماه اندوه است، ماه شور حسینی اما در میان اشک، باید درباره قیام سومین امام شیعیان آگاهی داشت و آگاهی جز با مطالعه و پرسش ممکن نمی شود، این هفته سه کتاب عاشورایی خواهیم داشت، کتاب‌هایی که به دانستن ما کمک کنند و در کنار شور عاشورا، شعور عاشورا را نیز به ما ببخشند.

از سخنان شاعران و مداحان و سخنرانان جلسات عزاداری که بگذریم، آگاهان سخن، استادانی هستند که دانش‌شان را از روایت و حدیث و تفسیر روشمند آن به دست آورده‌اند.

مجموعه مقالات عاشورا و امروز ما، کتابی است که استادان متخصص درباره تاثیری که اندیشه عاشورایی بر زندگی ما می‌گذارد، نوشته‌اند، بیداری عاشورایی دغدغه‌ای است که در هر یک از مقالات این مجموعه به چشم می‌خورد.

حجت‌الاسلام‌والمسلمین مهدی مهریزی، آیت‌الله محمد سروش محلاتی، حجت‌الاسلام‌والمسلمین ناصر نقویان، حجت‌الاسلام‌والمسلمین محمدتقی فاضل میبدی، غلامرضا ظریفیان، سید محمدرضا بهشتی و... از جمله استادانی هستند که در این کتاب مقالاتی دارند.

این کتاب برگرفته از سلسله نشست‌هایی با هدف آسیب‌شناسی مجالس عزاداری در ماه محرم و آگاهی بخشی به عزاداران حسینی برای درک بهتر پیام عاشورا است که در پژوهشگاه فرهنگ، هنر و ارتباطات برگزار شده است.
«دعا در عرفه، اجابت در عاشورا»، «شناسایی قاتل واقعی امام حسین(ع)»، «سیر مرثیه‌سرایی در ایران»، «گفتگو در آموزه‌های دینی و واقعه عاشورا»، «بازخوانی هدف قیام امام حسین (ع)»، «امام حسین (ع) و اصلاح امت»، «انقلاب، ارزش یا روش؟»، «قیام حسینی در برابر الهیات اموی»، «آزادی و اسارت عاشورا»، «میراث کربلا متعلق به کیست؟» و «عاشورا، جلوه‌گاه زیبایی‌ها» ۱۱ فصل این کتاب هستند.

کتاب عاشورا و امروز ما در ۲۳۶ صفحه توسط پژوهشگاه فرهنگ، هنر و ارتباطات منتشر شده است.

روایتی از جهان شش گوشه

سال ۱۳۹۱ بود که ضریح نقره‌ای حرم امام حسین (ع) تعویض شد، ضریحی که ۵ سال ساخت آن به طور انجامید و هزینه ساخت آن، ۱۴ میلیارد تومان بود که ۵ میلیارد و ۸۰۰ میلیون تومان آن به صورت نقدی و مابقی به صورت غیرنقدی تامین شد. طراحی ضریح را محمود فرشچیان بر عهده گرفت، خطاطی سوره‌های قرآن، نوشتن احادیث، اسماء جلاله و نام‌های معصومین(ع) نیز به سید محمد حسینی موحد سپرده شد.

این ضریح در قم ساخته شد اما چگونه به کربلا رفت؟

حامد حجتی در روایتی شاعرانه از این مسیر رفته ضریح و شرایط تعویض آن نوشته است، او بیش از ۵۰ روز در کربلا حضور داشته و کتاب شش گوشه، گونه‌ای از مستندنگاری است که همه چیز در آن وجود دارد، از انتظار یار تا شوق دیدار.

حجتی در این کتاب، تنها یک راوی نیست، دلداده‌ای است که هرچه اطراف خود می‌بیند را روایت می‌کند و نقره و طلای ضریح تازه برای او درخشش نام امام سوم، حسین بن علی (ع) است، او شاهد مراحل مختلف نصب ضریح بوده و همه مشاهدات خود را به قلم بازگو کرده است.

کتاب شش گوشه، به قلم حامد حجتی و بازنویسی حمیدرضا آزادگان در ۲۵۰ صفحه از سوی انتشارات سوره مهر به چاپ رسیده است.

کودکان و پیام عاشورا

کودکان در قیام عاشورا حضور پررنگی دارند، کودکانی که شهید شدند، به اسارت رفتند، پدران، برادران و بزرگترهای خود را از دست دادند و نام شان در گوشه تاریخ جاودانه شد.

کودکان نسل تازه نیز بهتر است این قصه‌ها را بخوانند و بدانند.

فریبا کلهر در مجموعه ۱۰ قصه عاشورایی برای بچه‌ها، قصه‌هایی از فرزندان و یاران امام حسین (ع) را بازگو کرده است. این کتاب مجموعه‌ای از ۱۰ رویداد در کربلا و درباره حبیب بن مظاهر، حر بن یزید ریاحی، زهیر بن قین، مسلم بن عقیل، قاسم بن الحسن، علی بن الحسین، علی اکبر، علی اصغر، زینب و ابوالفضل العباس است.

در این قصه‌ها از هیچ یک از شخصیت‌ها با نام حقیقی خود یاد نمی‌شود، هر شخصیت با صفتی  که به آن شهرت دارد، خوانده می‌شود. به طور مثال در این داستان‌ها منظور از مرد آزاد، امام حسین (ع) مرد پارسا، امام سجاد (ع)، دلاور، حبیب بن مظاهر و مرد قلدر، ابن زیاد است، در پایان داستان در صفحه‌ای با عنوان قصه‌ای که خواندی در مورد اصل داستان توضیح داده شده است.

۱۰ قصه عاشورایی برای بچه‌ها، در ۱۳۸ صفحه، توسط نشر قدیانی به چاپ رسیده و کتاب برگزیده پانزدهمین جشنواره کانون پرورش فکری کودکان و نوجوانان شده است.