به گزارش ایسنا، دکتر محمدعلی گرجی در یک برنامه رادیویی در خصوص معضل گرد و غبار گفت: پدیده ریزگردها سالهاست که شهرهای مرزی ایران را درگیر و مشکلات متعدد اجتماعی، اقتصادی، فرهنگی، سیاسی و حتی امنیتی را برای مردم جنوب و غرب کشور ایجاد کرده است.
وی با اشاره به اقدامات سازمان حفاظت محیط زیست برای حل این مشکل گفت: سازمان برای حل مشکل گرد و غبار یادداشت تفاهمهایی را با کشورهای مبدأ گرد و غبار امضا کرده است علاوه بر این ستاد ملی مقابله با گرد و غبار نیز در سازمان محیط زیست تشکیل شده است.
مسئول هماهنگی روابط دو جانبه و منطقهای مرکز امور بینالملل، با بیان این که "جنگ و درگیریهای داخلی عراق و سوریه در پدیده گرد و غبار موثر است و کشتزارهای این کشورها به دلیل جنگزدگی و مهاجرت مردم به مبادی گرد و غبار تبدیل شدهاند"، در عین حال گفت: ترکیه نیز به دلیل احداث سدهای متعدد روی رودخانه دجله و فرات، ورودی آب این رودخانهها را به کمتر از نصف رسانده است بهطوری که زمینهای مناطق عراق و سوریه که در گذشته از طریق این رودخانهها آبیاری میشدند رها و به زمینهای بایر تبدیل شدهاند.
گرجی از امضای یادداشتهای تفاهم دو جانبه و چندجانبه با کشورهای سوریه، عراق، ترکیه، عربستان سعودی، قطر و کویت خبر داد و متذکر شد: البته وضعیت نامناسب و جنگهای داخلی در منطقه، روند رفع این معضل را تا حدودی کند کرده است.
مسئول هماهنگی روابط دو جانبه و منطقهای مرکز امور بینالملل با اشاره به اجرای طرحهای مختلف در کشور عراق گفت: ستاد ملی مقابله با گرد و غبار چندین طرح و پروژه را در عراق اجرا میکند. به عنوان مثال در «طرح کمربند سبز نجف تا کربلا» علاوه بر کاشت تعداد زیادی درخت، شنهای روان نیز تثبیت میشوند.
وی همچنین از همکاری بین ایران و کویت و قطر سخن گفت و این که متاسفانه یکی از منابع گرد و غبار ایران، مربوط به "بیابان ربع الخالی عربستان" است که البته به دلیل شرایط سیاسی ایران و عربستان گامهای عملی مناسبی در این خصوص برداشته نشده است.
به گزارش پایگاه اطلاعرسانی سازمان محیط زیست، گرجی با اشاره به عضویت ایران در اغلب کنوانسیونهای پسماند از جمله "کنوانسیون بازل" گفت: علاوه بر این ما با کشورهای چین و ژاپن نیز در خصوص ورود تجهیزات بازیافت پسماند همکاری داریم.