به گزارش همشهری «محمدجعفر صالحی»، معاون خرید ذوب آهن اصفهان در این باره گفت: سنگ آهن مورد مصرف ذوب آهن باید عیاری با FE بالاتر از ۶۰ داشته باشد که با توجه به شرایط کنونی و کمبود سنگ آهن، در حال حاضر به ناچار سنگ آهن با FE بالاتر از ۵۸ نیز در این شرکت استفاده میشود. لذا ذوب آهن اصفهان آمادگی دارد سنگ آهن (مگنتیت و هماتیت) را به صورت نقدی و با هر تناژی از هر نقطهای از کشور با FE بالای ۵۸، گوگرد کمتر از ۲ دهم، فسفر کمتر از ۲ هزارم و سیلیس ۶ خریداری کند.
وی افزود: این شرکت با توجه به برنامه تولید امسال خود که ۳ میلیون تن است، به اضافه ذخیره احتیاطی، ۵/۶ میلیون تن سنگ آهن نیاز دارد. باتوجه به اینکه ذوب آهن از شیوه کوره بلند استفاده میکند الزاماً باید از سنگ آهن دانهبندی به اضافه آگلومره استفاده کند و برای غنیسازی عیار سنگ آهن دانهبندی از کنسانتره و نرمه گندله استفاده میشود.
صالحی به عدم بهرهگیری ذوب آهن اصفهان از یارانه انرژی در مقایسه با سایر شرکتهای فولادی اشاره کرد و گفت: این شرکت با توجه به اینکه از روش کوره بلند استفاده میکند، تنها به میزان ۲۵ درصد از یارانه انرژی برخوردار است. در روش کوره بلند انرژی حاصل از زغال سنگ با تبدیل به کک متالورژی باعث احیاء و ذوب سنگ آهن میشود که در مقایسه با سایر روشهای تولید فولاد که از حاملهای انرژی ارزان و یارانهای بهره میگیرند، گرانتر است و سهم هزینه انرژی در این روش در کشور ما بالاتر است.
وی افزود: ذوب آهن هماکنون زغال را حدوداً هر کیلو هزار تومان تحویل در معدن خریداری میکند. بر اساس کیل مصرف اعلامی وزارت صمت، هر تن چدن نیاز به ۹۶۲ کیلو زغال دارد که بدون محاسبه هزینه تبدیل به کک و هزینه حمل و نقل، هر تن چدن ۹۶۲ هزار تومان زغال نیاز دارد. ذوب آهن اصفهان با دریافت تمام زغال سنگ کشور که روش استخراج آن سنتی و غیراقتصادی است در واقع به نوعی یارانه انرژی پرداخت میکند. معاون خرید ذوب آهن اصفهان افزود: تنها مصرفکننده عمده زغال سنگ داخلی ذوب آهن است و باتوجه به کیفیت پایین زغال سنگ داخلی، امکان صادرات بسیار محدود و مشکل است.
وی با اشاره به سه مزیت ایران در تولید فولاد مشتمل بر نیروی انسانی ارزان، انرژی ارزان و معادن سنگ آهن فراوان، گفت: متاسفانه ذوب آهن اصفهان هماکنون از این سه مزیت رقابتی بیبهره است و همین امر کار را برای این مجتمع صنعتی سخت کرده است. صالحی با اشاره به وضع عوارض ۲۵ درصدی بر صادرات سنگ آهن گفت: عوارض صادرات و تعرفه واردات، در همه دنیا دو ابزار مهم برای کنترل و ایجاد موازنه در تولید و بازار است همچنانکه کشور چین نیز برای فرومنگنز و فروسیلیس تعرفه ۲۰ درصدی منظور کرده و صادرات کک از این کشور تا سال ۲۰۱۳ ممنوع بوده است.
وی افزود: با توجه به اینکه شرکتهای فولادی داخلی با کمبود سنگ آهن مواجه بودند، لذا وضع عوارض ۲۵ درصدی بر صادرات این محصول، اقدامی ضروری از سوی دولت بود که جای تقدیر دارد. در این خصوص امیدواریم، قیمت پایه صادارتی سنگ آهن، قیمت منطقی متناسب با قیمتهای جهانی صادراتی مورد ادعای معادن سنگ آهن لحاظ و عملیاتی شود تا از کاهش آثار بازدارنگی این عوارض، جلوگیری شود.