روستای قلعه‌بالا، ماسوله کویر، با معماری پلکانی به دلیل قرارگیری در منطقه‌ای کوهپایه‌ای، در همسایگی کویر و همجواری با پارک ملی توران، ملقب به دروازه حیات وحش توران شده و همه‌ساله گردشگران زیادی را به سوی خود فرامی‌خواند.

به گزارش همشهری آنلاین به نقل از ایرنا، روستای قلعه بالا ۲۴ کیلومتر با روستای بیارجمند فاصله دارد و در ۱۴۰ کیلومتری جنوب شاهرود قرار گرفته است و مانند روستای معروف ماسوله سقف خانه‌هایی که در ارتفاع پایین تر بنا شده اند، حیاط خانه هایی هستند که در ارتفاعی کمی بالاتر از آن ها هستند.

روستای قلعه بالا از توابع شهرستان شاهرود با معماری خاص و مصالح خاص منطقه شاخته می‌شود و بافت قدیمی خود را کاملا حفظ کرده، اما مانند روستای ماسوله گیلان در حد مطلوب شناخته نشده  و خبری از هیاهو و شلوغی ماسوله در این روستا نیست.

تاریخ روستای قلعه بالا با روستای بیارجمند گره خورده و اولین بار از این روستا در کتابی به نگارش مقدسی در قرن چهارم هجری قمری یاد شده است.

در کتاب او نوشته شده  این شهر دارای دژ، بارو و پر از مزارع و تاکستان است و مردم روستا  به پرورش دام مشغول هستند و محصولاتی مانند روغن، لبنیات و گوشت دام تولید و استفاده می‌کنند،  این روستاها در کنار کویر بنا شده و مانند اکثر روستاهای کویری ایران برای آبرسانی از قنات استفاده می‌شود.

اراضی کشاورزی روستای قلعه بالا با کشت محصولاتی مانند گندم، جو، فلفل و شلغم تزئین شده و باغ‌های انار، گردو، زرد آلو، انجیر زرد و انگور بر زیبایی‌های این روستای زیبا افزوده و اکنون در فصل پاییز دشتی رنگارنگ از برگ‌های درختان ایجاد شده که بر چشم‌اندازهای ناب روستا افزوده است.

روستای قلعه بالا از جنوب غربی به اراضی نمکی و در شرق و شمال شرقی به تپه‌های ماسه ای مرتبط می‌شود و همچنین  اراضی گچی نیز به صورت پراکنده در منطقه به چشم می‌خورد که هر کدام از این منطقه‌ها بر اساس شرایط خاص خود محل رویش گیاهان خاصی است.

دشت‌های دلبر و علی انگر جزو پارک ملی توران واقع در منطقه حفاظت شده خارتوران هستند که در جوار روستای قلعه بالا قرار گرفته و بر جذابیت این روستا افزوده و گردشگران، طبیعت دوستان و دوستداران محیط زیست با سفر به این منطقه چنداقلیم می‌توانند در کنار تماشای زیبایی‌های کوهستان و کویر، در صورت خوش شانسی و داشتن تجهیزات، جانوران نادری که دشت‌های دلبر و علی‌انگر زیستگاهشان است را تماشا کنند.

پارک ملی توران به دلیل تنوع جانوری به آفریقای ایران شهرت دارد. خارتوران زیستگاه عظیم و وسیع گونه های مختلف جانوری است که در جوار بیابان قرار گرفته است. مساحت آن حدود یک میلیون و ۴۰۷ هزار هکتار است که بزرگ ترین زیستگاه موجودات زنده در ایران و بعد از سرگنتی در کشور تانزانیا دومین زیستگاه بزرگ در جهان است.

در منطقه خارتوران بیش از ۲۵۰ گونه جانوری پستاندار، پرنده، خزنده و دوزیست زندگی می کنند که مشهورترین آن ها یوزپلنگ آسیایی و گورخر ایرانی است.

روستای قلعه بالا دارای اقامتگاه بومگردی با ظرفیت ۳۰ نفر است و مشکلی برای اقامت گردشگران در این منطقه وجود ندارد و چیزی که موجب جذابیت این اقامتگاه می‌شود قدمت ۱۵۰ ساله آن، بنا شدن آن در بالاترین نقطه و مرمت و بازسازی آن به سبک معماری سنتی و تزئینات زیباست.

خبرگزاری جمهوری اسلامی (ایرنا) استان سمنان در موضوع‌های مختلف فرهنگی و اجتماعی پرونده‌های خبری ویژه را با برنامه مشخص در دستور کار خود داده است.
با هدف توسعه گردشگری و رونق اقتصادی، خبرگزاری ایرنا به معرفی جاذبه‌های گردشگری استان سمنان در قالب پرونده خبری می‌پردازد.

در استان سمنان بیش از یکهزار اثر تاریخی، فرهنگی، طبیعی و معنوی شناسایی شده که تاکنون بیش از ۷۰۰ اثر در فهرست آثار ملی به ثبت رسیده است و هر مسافر و گردشگری با هر انگیزه ای که به استان سمنان دیار با سابقه غنی تاریخی و فرهنگی سفر کند به خاطر تنوع اقلیمی می تواند مطابق اهداف، ذوق، و برنامه خود، در استان سمنان، دیدنی های مورد نظر خود را بیابد و لذت سفر را برای خود دوچندان کند.