به گزارش همشهری آنلاین، یووال نوح هراری مولف کتاب "انسان خردمند" در وبسایت وایرد نوشت، باید برنامهنویسی را فراموش کرد؛ بهترین مهارتی که میتوان به فرزندان آموزش داد، بازآفرینی است. کسی نمیداند دنیا در آینده چه شکلی خواهد داشت؛ البته انسانها هرگز نتوانستهاند آینده را با دقت پیشبینی کنند اما امروزه دشوارتر است؛ زیرا وقتی فناوری به ما امکان مهندسی بدنها، مغزها و ذهنها را بدهد دیگر نمیتوانیم درباره چیزی، از جمله چیزهایی که پیش از این ثابت و ابدی به نظر میرسیدند مطمئن باشیم. توانایی کنار آمدن با تغییر، یادگیری چیزهای جدید و حفظ توازن روانی در وضعیتهای ناآشنا بسیار اهمیت دارد و فراتر از آن، باید خود را مکرر بازآفرینی کرد.
رویترز در مصاحبه با Dan Schawbel مدیر پژوهش شرکت توسعه اجرایی Future Workplace و نویسنده کتاب پرفروش "بازگشت به انسان" به مسائل گوناگونی در این رابطه اشاره کرده است. بر اساس پژوهشی جدید که این شرکت با همکاری شرکت Oracle انجام دادهاند، اگرچه استفاده از هوش مصنوعی در مشاغل به حجم بالایی رسیده است اما استفاده از نیروی کار انسانی همچنان ضروری به نظر میرسد. شرکت Future Workplace دریافته است که طی سال گذشته رشدی ۱۸ درصدی در تعداد کارگرانی که از هوش مصنوعی در برخی جنبههای کاری خود استفاده کرده بودند رخ داده، که این آمار نشان میدهد بیش از نیمی از افراد مورد بررسی از هوش مصنوعی استفاده میکنند.
- در تحقیقات شما مشخص شده است که ۶۴% از مردم به ربات بیش از متصدی آن اعتماد دارند. رباتها چه کارهایی را بهتر از کاربرها انجام میدهند و متصدیها چه کارهایی را بهتر از رباتها انجام میدهند؟
کاری که کاربرها بهتر انجام میدهند مهارتهای نرم است مثلا احساسات کارمندان را درک میکنند؛ کارمندان را هدایت میکنند؛ یک فرهنگ کاری ایجاد میکنند؛ چیزهایی که قابل اندازهگیری نیستند ولی روز کاری یک نفر را متاثر میکنند.
کارهایی که رباتها بهتر انجام میدهند مهارتهای سخت است، مانند فراهم کردن اطلاعات بیطرفانه و دقیق، به خاطر سپردن برنامة کاری، حل مسئله و به خاطر داشتن میزان بودجه.
- آیا هوش مصنوعی برای رسیدن به مهارتهای نرم ارتقاء پیدا میکند؟
در حال حاضر چنین به نظر نمیرسد. من فکر میکنم در آینده این منابع انسانی است که نیروی کار را مدیریت خواهد کرد؛ با در نظر گرفتن اینکه تکنولوژی اطلاعات نیروی کار ربات را مدیریت خواهد کرد، بی شک انسان و ربات دوشادوش یکدیگر کار میکنند.
- آیا نسل بعدی را به درستی برای کار در کنار هوش مصنوعی آماده میکنیم؟
من معتقد هستم تکنولوژی همانطور که تا کنون نیز چنین بوده باعث میشود افراد در طول رشدشان بیشر ضد اجتماعی شوند. هنوز تقاضای زیادی برای مهارتهایی که به اتوماتیک و خودکار شدن امور میانجامد وجود دارد. بنابراین در نهایت وقتی مهارتهای سخت، خودکار و مهارتهای نرم، مورد تقاضای بیشتری قرار گیرند نسل بعدی با مشکلی جدی مواجه خواهد بود.
- کدام کشورها از هوش مصنوعی بیشتر اسفاده میکنند؟
هند چین و سنگاپور. کشورهایی که در حال کسب قدرت و برتری در جهان هستند در حال استفاده از هوش مصنوعی در مشاغل هستند.
- اگر هوش مصنوعی همه کارهای ساده را انجام دهد، آیا کاربران در مواجهه با کارهای دشوار باقی مانده از نظر ذهنی نشاط شغلی خود را از دست خواهند داد؟
من فکر میکنم این اتفاق واقعا ممکن است. من معمولا کارهایی که نیاز به فعالیت ذهنی بیشتری دارند را در ابتدای روز انجام میدهم. پس از پنج یا شش ساعت من از نظر ذهنی خستهام. اما اگر کارهای اجرائی اتوماتیک شوند، روز کاری به طور بالقوه کاراتر خواهد شد.
این باعث میشود ما برای امور شخصی بیشتر فرصت داشته باشیم. ما باید ببینیم آیا اگر هوش مصنوعی آن امور را رفع کند، روز کاری ما کوتاهتر میشود؟ در غیر این صورت فرهنگ فرسودگی شغلی به طرز چشمگیری افزایش خواهد یافت.
- هفتاد درصد از پاسخ دهندگان به نظرسنجی شما در مورد جمع آوری اطلاعات هوش مصنوعی روی کار آنها نگران بودند، آیا این نگرانی مشروعیت آن را تحت تاثیر قرار میدهد؟
بله، شما میبینید که فروشندگان تکنولوژی هرچه بیشتر شرکتها را برای رصد کارمندانشان در استفاده از کامپیوتر توانمند میکنند. اگر ما اطلاعات مربوط به کارمندان را در محل کارشان جمع کنیم و باعث آزار دیدن آنها از نتایج عدم تمرکز هشت ساعته شویم این به یک مشکل بزرگ تبدیل خواهد شد. زیرا هیچ کس نمیتواند برای آن مدت طولانی متمرکز بماند. این باعث افزایش سرعت همهگیری فرسودگی شغلی خواهد شد.
- هوش مصنوعی چگونه بر فرآیند استخدام اثر میگذارد؟
شرکت Unilever مثال مناسبی برای این سوال است. نیمی از فرآیند اولیه استخدام نیروهای جدید در این شرکت بر محور هوش مصنوعی استوار شده است. شما یک ویدئوی معرفی برای شرکت ارسال میکنید و هوش مصنوعی اطلاعات مربوط به شما را از آن استخراج میکند و با کارمندان موفق شرکت مطابقت میدهد. این کار باعث کاهش پیدا کردن تعداد داوطلبان میشود. درصدی از این افراد پس از یک روز مصاحبه در شرکت شغل مورد نظر را به دست می آورند. این نمونهای از فعالیت دوشادوش انسان و ماشینهاست.