به گزارش خبرنگار همشهری آنلاین، ساعت ۰۷:۲۰ صبح جمعه ۲۹ آذر ماه یکی از دلفینهایی که در دلفیناریوم برج میلاد نگهداری میشد و گفته میشود بین ۳۰۰ تا ۴۰۰ هزار دلار قیمت داشته است، تلف شد. این واقعه مسکوت ماند تا اینکه یکی از خبرنگاران حامی محیط زیست، از موضوع خبردار شده و موضوع را به محیط زیست استان تهران اعلام میکند و گروهی از سازمان حفاظت محیط زیست و محیط زیست استان تهران راهی برج میلاد میشوند تا موضوع را بررسی کنند.
مجموعه دلفیناریوم برج میلاد از سال ۹۱ فعالیت خود را با دو قلاده شیر دریایی آغاز کرد و فعالیت خود را با خرید گونههای دیگر نظیر سه قلاده شیر دریایی دیگر و دو گونه دلفین آموزشدیده به نامهای آلفا و کاسیا توسعه داد. در سالهای قبل، از مجموع ۵ قلاده شیر دریایی، ۳ قلاده به کشور ترکیه صادر شد و دو قلاده شیر دریایی برای مجموعه دلفیناریوم باقی ماند.
این اولین بار نیست که گونههای این مجموعه تلف میشوند؛ بلکه در سال ۹۶ نیز یکی از این دو قلاده که ۳۲ سال سن داشت بر اثر کهولت سن تلف شدهاند. ۹ روز از دومین تلفات دلفیناریوم برج میلاد یعنی مرگ دلفین آلفا گذشته بود که موضوع به رسانهها هم کشیده شد و نقدها به پیمانکار دلفیناریوم بخاطر تاخیر و تعلل در اعلام مرگ دلفین آغاز شد. حتی مسئولان برج میلاد هم موضوع را متوجه پیمانکار دانستند و عنوان کردند که صرفا فضای فیزیکی به آنها اجاره داده شده و مجوز فعالیت دلفیناریوم از سوی محیط زیست صادر میشود؛ در همین حال فعالیت این مجموعه نیز متوقف شد.
حال مسئولان سازمان حفاظت محیط زیست که مرجع صدور مجوز بودهاند منتقد اصلی پیمانکار و بهرهبردار این مجموعه هستند که چرا مرگ دلفین آلفا را از این سازمان مخفی کرده و گزارش اولیه آن از سوی یک خبرنگار به محیط زیست رسیده است.
علیاکبر شادمان بهرهبردار مجموعه دلفیناریوم برج میلاد در واکنش به این نقدها درباره علت تاخیر در گزارش کردن مرگ دلفین، به ایسنا گفته است: ما مرجع ذیصلاح برای کالبد شکافی حیوانات نداریم و با توجه به سنگینی خسارتی که به پارک دلفینها وارد شده، شناسایی علت مرگ برای ما مهم بود تا بتوانیم شرایط را کنترل کنیم. در ضمن رعایت حال تامینکننده حیوانات و جلوگیری از به خطر افتادن جان ایشان و کسب زمان برای اطلاعرسانی برای وی در شرایط بحرانی این چنینی نیز مزید بر علت شد.
سید مجتبی عبادی نماینده تامینکننده گونههای پستانداران دریایی دلفیناریوم برج میلاد نیز درباره علت مرگ دلفین آلفا، گفته است: بر اساس بررسی نمونه آزمایشات خون و پاتولوژی، مرگ آلفا به علت نارسایی قلبی بوده است. دلفین سکته نکرده اما تجمع لخته خون در قلب او دیده شده بود.
این درحالیست که این مسئول در دلفیناریوم ادعا میکند که هر روز علایم فیزیکی حیوان همچون نمونه ادرار، مدفوع و حتی نحوه غذا خوردن دلفین کنترل میشده و هیچ نشانهای از بد بودن شرایط جسمانی این دلفین وجود نداشته است.