به گزارش همشهری آنلاین به نقل از ایرنا، آنگلا مرکل در حالی امروز با ولادیمیر پوتین در خصوص طیف وسیعی از موضوعات رایزنی خواهد کرد که به نظر میرسد این سفر برای آلمانها از اهمیتی فوقالعاده برخوردار است چراکه آلمان و روسیه اگرچه اختلافاتی در خصوص اوضاع در سوریه و اوکراین دارند اما در خصوص برجام، خط انتقال گاز روسیه به آلمان و یکجانبهگرایی آمریکا در جهان با یکدیگر همنظر هستند.
بر اساس آنچه پیشتر دفتر مطبوعاتی کاخ کرملین اعلام کرده بود، رهبران دو کشور در این دیدار قرار است در خصوص افزایش تنش در خاورمیانه در نتیجه حملات هوایی آمریکا در فرودگاه بغداد به گفتوگو و تبادلنظر بپردازند اما رسانههای آلمانی مدعی هستند که دو طرف طیف وسیعی از موضوعات را روی میز دارند و تنها افزایش تنشها در خاورمیانه دلیل سفر مرکل نیست که برنامه اجرای آن پیش از افزایش تنشها میان آمریکا با ایران کلید خورده بود.
دمیتری پسکوف سخنگوی رئیس جمهوری روسیه نیز چند روز پیش در تایید این اظهارنظر به خبرنگاران گفت که ترور جنرال ایرانی (شهادت سپهبد سردار حاج قاسم سلیمانی) تنها دلیل سفر مرکل به روسیه نمیتواند باشد و دو کشور موضوعات متعددی دارند که باید درباره آنها تبادل نظر و رایزنی کنند.
با این حال افزایش تنش در خاورمیانه موضوع سادهای نیست که تبدیل به محور اصلی دیدار رهبران آلمان و روسیه نشود مخصوصا اینکه ایران از اهمیت بالایی برای دو کشور برخوردار است و آلمانها به دنبال بازگشت به شرایطی هستند که بتوانند با از بین رفتن تحریمها یا بیاثر شدن آنها با ساز و کارهای مختلف از جمله اینستکس، به همکاریهای اقتصادی پر سود خود با ایران بازگردند.
رفتارهای کشورهای غربی تا امروز در مساله برجام نشان داده است که کشورهای عضو برجام در اروپای غربی و در رأس آنها آلمان به دنبال یافتن راهی است که علاوه بر همکاری با تهران از مقابله مستقیم با واشنگتن پرهیز کند مخصوصا در شرایطی که آمریکا هر روز متزلزلتر از دیروز است و توانایی خود را در اجبار شرکا برای اجرای فرمایشات مقامات واشنگتن از دست میدهد.
در شرایطی که بسیاری از کشورها در انتظار کاهش روزافزون قدرت آمریکا هستند تا دیگر تهدید این کشور جدی گرفته نشود و بتوانند با استقلال نسبت به واشنگتن به فعالیت در سطح بینالمللی ادامه دهند آلمان با داشتن امکانات فراوان اقتصادی، سیاسی و فرهنگی در اروپای غربی جایگاه نخست را دارد اما در شرایطی که اوضاع در خاورمیانه آرام باشد و آمریکا هر روز داستان تازهای برای کشورهای حاضر در این منطقه درست نکند.
بنابراین افزایش تنشها در خاورمیانه و بحرانسازی برای ایران از سوی واشنگتن، به سود آلمانها هم نیست از این رو به نظر میرسد برنامه اصلی سفر مرکل به روسیه، یافتن راه حلی برای تامین منافع آلمان با کمترین اصطکاک با ایالات متحده است که آن هم تنها از طریق کاهش تنشها در خاورمیانه به دست میآید.
با در نظر گرفتن این مساله، اینکه آلمانها چرا روسیه را به عنوان کشوری که در این زمینه میتواند به برلین کمک کند انتخاب کردهاند نیز آشکار میشود. روسیه در چند سال گذشته به نیرویی قدرتمند و اثرگذار در خاورمیانه تبدیل شده است که روابط نظامی و سیاسی خوبی با بازیگران مختلف از جمله جمهوری اسلامی ایران، رژیم صهیونیستی، ترکیه، عربستان و حتی آمریکا دارد و دیگر طرفها حداقل به نظرات کرملین گوش و آن را مورد توجه قرار میدهند.
علاوه بر اینها، هر دو طرف ماجرا (روسیه و آلمان) به خوبی میدانند که آمریکا به دلیل دوری مسافت جغرافیایی از خاورمیانه چندان اهمیتی به امنیت مردم این منطقه و افزایش تنشها در صورت تامین منافع واشنگتن نمیدهد اما برای آلمان و روسیه مساله کاملا متفاوت است و افزایش ثبات و آرامش در منطقه، ارتباط مستقیمی با منافع آنها دارد، اینجاست که منافع مسکو و برلین در یک راستا قرار میگیرد و با آمریکا به اختلاف میخورند و بر حفظ برجام تاکید و خواستار خودداری آمریکا از افزایش تنشها در منطقه با ادبیات مختلف میشوند.