به گزارش همشهری آنلاین به نقل از ایرنا، «دامیان کارینگتون» سردبیر بخش زیست محیطی این روزنامه بریتانیایی در نوشتاری با عنوان «با افزایش سرعت گرمایش، دمای اقیانوسها به رکورد تازهای رسید» افزود: اقیانوسها بهترین راه برای سنجش بحران آبوهوایی هستند زیرا ۹۰ درصد گرمای ناشی از گازهای گلخانهای را جذب میکنند. گرمای اقیانوسهای جهان در سال ۲۰۱۹ به رکورد تازهای رسیده که این معضل، گرم شدن «غیرقابل انکار و شتاب بخش کره زمین» را نشان میدهد.
تجزیه و تحلیلهای تازه نشان میدهد که پنج سال گذشته، گرمترین سالها برای اقیانوسها بوده است. در واقع این گرمایش معادل روشن کردن ۱۰۰ مایکروویو توسط هر انسان روی این کره خاکی است.
- چرا رکورد دمای اقیانوسها اهمیت دارد؟
در ادامه این گزارش آمده است: گرم شدن آب اقیانوسها به معنای شروع طوفانهای شدید بوده و چرخه آب را مختل میکنند و این یعنی سیل، خشکسالی و آتشسوزی بیشتر و همچنین افزایش غیرقابل توصیف سطح آب دریاها.
رایجترین راه سنجش گرمایش جهانی، اندازهگیری میانگین دمای هواست. اما وجود پدیدههای طبیعی آبوهوایی مانند «ال نینو» به این معنی است که اندازهگیری دمای هوا میتواند سال به سال متغیر باشد.
پروفسور «جان آبراهام» از دانشگاه سنت توماس، مینه سوتا و عضو یکی از تیمهای جدید بررسی گرمایش آبوهوا در این خصوص گفت: اقیانوسها به شما میگویند که زمین با چه سرعتی در حال گرم شدن است.
وی افزود: با کمک اقیانوسها، به خوبی شاهد گرمایش مداوم و بدون وقفه سیاره زمین هستیم و این یک خبر ناگوار است.
پروفسور «مایکل مان» از دانشگاه ایالتی پنسیلوانیا نیز بر این باور است، سال ۲۰۱۹ نه فقط رکورد گرمترین سال را داشته است، بلکه بیشترین افزایش حجم دی اکسید کربن را در یک دهه گذشته نشان میدهد.
نتایج تحلیلهای جدید انجام شده در این بخش نشان میدهد با افزایش میزان گازهای گلخانهای در فضا، گرما با سرعت بیشتری افزایش پیدا میکند. در واقع بررسیها ثابت کرده که نرخ گرمایش از سالهای ۱۹۸۷ تا ۲۰۱۹ چهار و نیم برابر سریعتر از سالهای ۱۹۵۵ تا ۱۹۸۶ است و در این میان اکثریت قریب به اتفاق مناطق اقیانوسی افزایش حرارتی را نشان میدهند.
آبراهام در بخش دیگری از سخنان خود اضافه کرد: افزایش دمای آب اقیانوسها نه تنها سبب ایجاد طوفانهای بزرگ میشود بلکه روی بارش باران و تبخیر آب نیز تاثیرگذار است. بدین ترتیب که مناطق خشک، خشکتر و مناطق مرطوب، مرطوبتر میشود و بارش سیلآسا نیز از دیگر پیامدهای این گرمایش خواهد بود.
در این میان نباید تاثیر گرمایش آب اقیانوسها روی ذوب شدن یخها و افزایش سطح آب دریاها را نادیده گرفت. ۱۰ سال گذشته همچنین بالاترین سطح آب دریا را از سال ۱۹۰۰ نشان میدهد. دانشمندان انتظار دارند تا پایان قرن حاضر شاهد افزایش یک متری سطح آب دریاها باشیم که این امر به اندازه کافی برای آوارگی ۱۵۰ میلیون نفر انسان در سراسر جهان کافی است.
«دن اسمیل» از انجمن بیولوژی دریایی انگلیس و یکی از اعضای تیم تجزیه و تحلیل گفت: میزان گرمایش لایههای بالایی اقیانوس جهانی، به ویژه تا عمق ۳۰۰ متر، به سرعت در حال افزایش است و از آنجا که این لایهها اهمیت حیاتی برای تنوع زیستی دریایی دارد، گرم شدن این بخش به طور چشمگیری زیست دریایی را تحتالشعاع قرار میدهد.
آبراهام در پایان تاکید کرد: دادههایی که ما بدست آوردهایم غیرقابل رد است آن هم در حالی که هنوز اقدام معناداری برای نجات زمین انجام ندادهایم؛ هرچند هنوز انتظار داریم انسان راهی برای این چالش پیدا کند.