به گزارش همشهری آنلاین به نقل از مهر، نگاهم بر روی چادر خشک شده است ... چشمانم را باز و بسته میکنم تا ببینم خیالاتی نشدهام. ۳۰۰ روز از سیل گلستان گذشته، اینجا روستای سلاق یلقی از توابع آققلا است. توقع دیدن منظرههای امیدوار کنندهای را داشتم. انتظار داشتم کار ساخت و ساز خانهها تمام شده یا در مراحل پایانی باشد.
پیاده شدم و در حالی که هنوز در ذهنم مشغول یافتن پاسخ چرایی وجود چادر پس از گذشت ۱۰ ماه از سیل بودم، صدای لرزان پیرزنی که از داخل چادر به استقبالم آمد مرا به خود آورد. قبل از آنکه چیزی به زبان بیاورم با لحن آرامی گفت: «آخراشه دیگه تا ۲ هفته دیگه چادرنشینی ما هم تمام میشه».
نفس در سینهام حبس شده بود ... سوز شدیدی در حال وزیدن بود و نمیتوانستم به خودم بقبولانم که با آمدن فصل زمستان هنوز هستند کسانی که در چادر زندگی میکنند.
پیرزن مهربان که خود را سلاق معرفی کرد مرا به چادرش دعوت کرد. او بیرون چادر مشغول آشپزی روی پیکنیک بود؛ خانم سلاق گفت که او و خانواده ۴ نفرهاش از زمان سیل تاکنون در چادر زندگی میکنند.
سلاق به خانهاش که در حال ساخت بود اشاره کرد و گفت: پیمانکار سهلانگاری کرده و کسی هم بر کار آنها نظارت نمیکند.
وی ادامه داد: بیماری دیابت دارم و به سختی راه میروم، زندگی در چادر در این سرما بسیار طاقتفرسا است.
مشکلات سرما و گرمای چادر
سلاق گفت: برای گرما در چادر علاءالدین روشن میکنند و بیرون چادر هم آشپزی کرده و دستشویی و حمام هم ندارند و از سرویس بهداشتی همسایهها استفاده میکنند.
ابراهیم سلاق، پدر خانواده هم که گَرد پیری محاسنش را سفید کرده بود به ما ملحق شد. وی که از کندی ساخت و ساز خانهاش گِله داشت بیان کرد که زندگی در چادر مشکلات زیادی دارد. در تابستان مشکل گرما و اکنون هم مشکل سرما دارند.
وی ادامه داد: تاکنون ۵۵ میلیون تومان وام گرفته و هنوز مبلغ بلاعوض را هم دریافت نکردهایم.
سلاق بیان کرد: همه وسایل زندگیمان در سیل پوسید و آنها را دور ریختیم. از بستههای لوازم خانگی اهدایی هم فقط یخچال گرفتیم.
وی افزود: چند روز پیش پیمانکار وعده داد که ۱۰ روز دیگر ساختمان آماده میشود اما با این اوضاع به این زودیها ساخت خانهامان تمام نمیشود.
نه فقط خانواده آقای سلاق بلکه خانواده ۵ نفره نورمحمد ایری هم که در همسایگی آنها بودند، در چادر زندگی میکردند.
در حالی که چادر سلاق را ترک میکردم با خود اندیشیدم چرا با گذشت ۱۰ ماه از سیل هنوز واحدهای سیل زده ساخته نشده است؟ مگر قرار نبود که پس از چند هفته زندگی در چادر، سیلزدگان برای همیشه با چادر وداع کنند؟
قرارداد ساخت واحدها در مدت ۴۵ روز تنظیم و به امضا پیمانکار و مالک و البته بنیاد مسکن رسید تا شاید دوران بیسرپناهی مردم آققلا و گمیشان به تابستان نرسد اما تابستان که گذشت، بماند، فصل خزان هم سپری شد و سیلزدگان در اواسط زمستان هنوز چشمانتظار تحویل خانههای خود هستند.
یکی از ساکنان روستای میرزاعلی که خانهاش در سیل تخریب شد، گفت: ساخت خانه خود را ۵ ماه پیش به پیمانکار سپردهایم ولی هنوز در مرحله اجرای سقف هستیم در حالی که قرار بود ۴۰ روزه خانه را تحویل دهند.
صفرقلی یلقی با بیان اینکه تاکنون ۳۸ میلیون تومان تسهیلات دریافت کرده است، توضیح داد: تاکنون ۸۰ پاکت سیمان رایگان دریافت کرده و در حالی که تمام وسایل زندگیاش در سیل خراب شده جز دو تخته پتو و موکت چیزی دیگری نگرفته است.
صفرقلی در حال حاضر در خانه سابقش که کارشناسان بنیاد مسکن آن را تخریبی اعلام کردهاند زندگی میکند، خانهای که بوی نم و رطوبت آن مشام را میآزارد.
صحبت با بقیه اهالی آققلا هم نشان میدهد که هنوز عملیات ساخت و ساز در این مناطق راضی کننده نیست و مردم مشکلات زیادی دارند.
طبق گفته بنیاد مسکن گلستان عملیات تعمیرات واحدها به پایان رسیده است اما شواهد حاکی از این است که برخی با ۱۳ میلیون تومان تسهیلات و کمک بلاعوض که مختص واحدهای تعمیری است نتوانستهاند تعمیرات خانه خود را به انتها برسانند.
برخی هم علیرغم تخریبی بودن خانهاشان، به دلیل مساعد نبودن اوضاع مالی، تنها به تعمیرات اکتفا کردهاند.
کار ساخت و ساز تا سال بعد ادامه دارد
یکی از ساکنان کلآباد آققلا هم گفت: حدود ۲ ماه طول کشید که پروانه ساختمانی گرفته و برای وام پروندهسازی کنیم.
محمد دُردی افزود: کار احداث ساختمان را خود انجام داده و آن را به پیمانکار واگذار نکردم.
وی گفت: ۹۰ پاکت سیمان دریافت کردم، البته ضمانت وام زنجیرهای بوده و تصور میکنم کار ساخت و ساز تا تابستان سال بعد ادامه داشته باشد.
عظیم بردی سلاق یکی از ساکنان محله عیدگاه آققلا گفت: نمیتوان روی حرف پیمانکار حساب کرد، اگر بنیاد مسکن اقساط را زود آزاد میکرد علاوه بر اینکه کار ساخت و ساز زودتر انجام میشد میتوانستیم مصالحی با قیمت ارزانتر تهیه کنیم.
بردی سلاق افزود: با مبلغ وام و کمک بلاعوض کار ساخت خانه من به اتمام نمیرسد و باید بیشتر از این مقدار باید روی خانه خود هزینه کنم.
در گمیشان هم اوضاع به همین منوال است… مشاهدات ما از محلات مطهری، استقلال و مناطق شرقی دانشگاه آزاد نشان میدهد هنوز بازسازیها محقق نشده است و مردم با چالشهایی مانند وامهای بلاعوضی که پرداخت نشده و خانههایی که ساخته شده ولی در آنها به سبک زندگی روستاییان توجه نشد و غیره روبرو هستند.
بیبی نعیمه گلچین یک شهروندان گمیشانی، گفت: ۳ ماه است که کار ساخت و ساز را شروع کرده اما به دلیل اینکه کار آواربرداری خانهام طول کشید کار با کندی پیش میرود.
وی افزود: از بنیاد مسکن برای آواربرداری کامیون و لودر خواستیم اما هیچ تجهیزاتی در اختیار ما قرار ندادند.
گلچین بیان کرد: هم اکنون در خانه استیجاری زندگی میکنند و تاکنون کمک هزینه اجازه مسکن به آنها پرداخت نشده است.
وی گفت: پسرم با من در یک خانه زندگی میکرد اما به وی که صاحب زن و زندگی است وام نمیدهند در حالی که افرادی با شرایط او تسهیلات دریافت کردهاند.
تعمیرات واحدهای سیلزده به پایان رسید
مدیرکل بنیاد مسکن گلستان در خصوص بازسازی واحدهای سیلزده گفت: ۲۲ هزار واحد مسکونی خسارتدیده از سیل داشتیم که عملیات عمرانی همه واحدهای تعمیری (۱۴ هزار واحد) با اعتبار ۱۸۵ میلیارد تومان به پایان رسید.
محمدتقی زمانینژاد افزود: مالکان ۳۰۰ واحد هم درخواست جدید برای تعمیر خانه خود داشتند، که ۹۹ درصد واحدهای تخریبی هم به بانک معرفی شدهاند.
وی اضافه کرد که مالکان ۷ هزار و ۴۰۰ واحد توانستهاند با بانک قرارداد امضا کرده و قسط اول آنها آزاد شده است.
زمانینژاد ادامه داد: ۷ هزار و ۴۲۷ واحد پیکنی شده و ۶ هزار و ۶۴۱ واحد (۸۶ درصد واحدها) هم در مرحله فونداسیون است. ۵ هزار و ۹۲۱ واحد در مرحله اسکلت، ۴ هزار و ۶۷۰ واحد در مرحله اجرای سقف و ۳ هزار و ۴۹۴ واحد هم در مرحله دیوارچینی و نصب در و پنجره هستند.
وی بیان کرد: با توجه به اینکه عملیات عمرانی ۲۶ درصد واحدهای احداثی (دو هزار واحد) به پایان رسیده است، تلاش میکنیم عملیات عمرانی واحدهای احداثی (هفت هزار و ۷۰۷ واحد) را تا پایان سال به اتمام برسانیم.
زمانینژاد گفت: به هر واحد احداثی هشت تن و به هر واحد تعمیری یک تن سیمان رایگان تعلق میگیرد که تاکنون بیش از ۴۹ هزار تن سیمان توزیع شده و پروانه و نقشه رایگان هم در اختیار سیلزدگان قرار گرفته است.
وی بیان کرد که هر هفته جلسه قرارگاه بازسازی برگزار شده و موانع جلوی کار ساخت و ساز را حل میکنیم.
زمانینژاد توضیح داد: ۳۰۰ واحد تخریبی در آق قلا، گنبدکاووس و گمیشان در حاشیه رودخانه و یا در حریم میراث فرهنگی بود که برای آنها زمین تهیه و ساخت و ساز آن شروع شده است.
شاید بازسازی به موقع و زودهنگام مناطق سیلزده میتوانست داغ خراب شدن خانههایی که خشت خشت آن با عرق جبین و با پساندازهای اندک ماهیانه صاحبان آن بنا شده بودند را از ذهنها پاک کند اما این امر تاکنون محقق نشده است.
هر چند وسعت و حجم فراوان خسارت مناطق سیلزده مسأله کوچکی نبود که بتوان در زمانی کوتاه برای حل آن چارهاندیشی کرد اما گذشت ۱۰ ماه از واقعه سیل نشان میدهد که گره برخی از عقبافتادگیها در اتمام بازسازی به نظارتها برمیگردد.