به گزارش همشهری آنلاین به نقل از ایسنا، از آبانماه و همزمان با اصلاح قیمت بنزین، دولت از محل منابع ناشی از این افزایش قیمت که حدود ۲۵۰۰ میلیارد تومان در ماه تخمین زده شده است، طرح کمک معیشتی را اجرا کرد و پیشبینی بر این بود که به حدود ۶۰ میلیون نفر (حدود ۱۹ میلیون خانوار) کمک معیشتی پرداخت کند.
اما بعد از پرداخت مرحله اول، عدهای که تعدادشان کم هم نبود، نسبت به عدم دریافت اعتراض کردند و دولت فرصتی را فراهم کرد که افراد اعتراض خود را رسما اعلام کنند. در جریان ارائه این درخواست، حساب بانکی مورد بررسی قرار گرفت و افراد بر این اساس سنجیده شدند.
اما در حالی معیارهای مشمولیت کمک معیشتی اعلام رسمی نشده بود که اخیرا آییننامه نحوه شناسایی خانوارهای مشمول دریافت بسته حمایت معیشتی در هیات دولت تصویب و اطلاع رسانی شد که معیارهای درآمدی و حقوقی و همچنین ملک و خودرو سفر وجود داشت که افراد مشمول رامورد سنجش قرار میداد.
بر این اساس خانوار یک نفر با درآمد سالانه بیشتر از ۴۸ میلیون، دو نفره ۶۰ میلیون، سه نفره ۷۲ میلیون و چهارنفره ۸۴ میلیون و پنج نفره و بیشتر ۹۶ میلیون تومان شامل دریافت کمک معیشتی میشوند.
همچنین خانوارهای دارای واحد مسکونی، شغل و خودرو به طور همزمان یا خانوارهای دارای دو واحد ملکی، خانوارهای دارای املاک و مستغلات با ارزش ۱/۲ میلیارد در تهران و کلانشهرها و ۹۰۰ میلیون تومان در سایر شهرستانها مشمول این طرح نمیشوند. خانوارهای دارای خودروهای سواری با ارزش بیش از ۳۰۰ میلیون تومان یا خودروهای عمومی با ارزش بیش از ۴۰۰ میلیون تومان نیز شامل این طرح نمیشوند.
- معترضان چه میگویند؟
اما نتاج اعتراضات و پاسخی که به برخی خانوارهای معترض اعلام شده، در برخی موارد با آییننامه مطابق ندارد و برخی مواردی که از سوی خانوارها به ایسنا اعلام شده نشان میدهد که گردش مالی و درآمدی آنان از ارقام فوق پایینتر است.
یکی از این موارد به یک خانواده سه نفره برمیگرد که طی نتیجه اعتراض، به آنها اعلام شده «میانگین شاخصهای مالی آنها در سه سال متوالی ۱۳۹۵ تا ۱۳۹۷ بالاتر از ۸۰ درصد خانوارهای کشور است.» از سوی دیگر آنچه برای حقوق ماهانه آنها اعلام شده، این بود که «مجموعه احکام حقوقی این خانوارها پنج میلیون و ۵۱۱ هزار تومان است.»
طبق مصوبه دولت برای خانوارهای سه نفره مجموع درآمد ۷۲ میلیون تومان در سال در نظر گرفته شده که در هر ماه به درآمد شش میلیون تومانی میرسد؛ در حالی که برای این خانوار مجموع درآمد سالانه به حدود ۶۶ میلیون تومان میرسد.
از سوی دیگر این خانوار اعلام کردند که «صاحبخانه نیستند و حتی خودروی آنها یک پراید است» که این شرایط هم با شرایطی که در خودرو و ملک تعیین شده مطابقت ندارد.
دراین حالت به نظر میرسد این خانواده سه نفره باید مشمول دریافت کمک معیشتی میشدند که اینگونه نشده است.
اما خانوار دیگری که اعتراض خود را مطرح کردند، یک خانوار چهار نفره هستند که در یکی از شهرستانها زندگی میکنند. با این که صاحبخانه هستند اما ارزش خانه آنان پایینتر از حد تعیین شده در مصوبه بوده و خودروی آنها نیز پراید است.
طی اعتراض این خانواده، به آنها اعلام شده «میانگین برداشت ماهانه خانوار در ۹ ماه گذشته برابر با شش میلیون و ۹۸ هزار تومان است»؛ در حالی که به گفته خودشان مجموع درآمد این خانوار در سال به حدود ۷۳ میلیون تومان میرسد که در آییننامه مربوطه برای چهار نفرهها مجموع ۸۴ میلیون تومان مصوب شده است.
در مجموع این دو مورد مطرحشده، اشاره به تعدادی از حذفشدگان دارد که میگویند وضعیت مالی و دارایی آنها آنگونه نیست که از دریافت کمک معیشتی حذف شوند.
این در حالی است که گرچه شرایطی فراهم شد تا افرادی که کمک معیشتی دریافت نکرده بودند نسبت به این موضوع اعتراض کنند، اما نتایج، برخی از آنها را قانع نکرده است و اکنون نسبت به آنچه در مصوبه اعلام شده و آنچه در واقعیت برای خانوارها وجود داشته و براساس آن از دریافت کمک معیشتی کنار گذاشته شدهاند، گویا تناقض وجود دارد که نیازمند اطلاعرسانی و شفافسازی مسئولان در این رابطه است.