به گزارش همشهری آنلاین به نقل از ایسنا، تیر ماه امسال بود که مهدی شادیزاده در مراسم رونمایی از فیلمش خبر داد که تک درخت اواخر تیر به یاد عباس کیارستمی ثبت میشود و حالا ۶ ماه پس از این اطلاع رسانی دوباره این کارگردان بدون اشاره به اظهارات پیشین خود اعلام کرد: قرار است از چند روز آینده احمد عرببیگی ساخت مجسمه عباس کیارستمی را آغاز کند که ساخت این مجسمه اواخر بهمن تمام میشود و زیر تک درخت نصب خواهد شد. در کنار آن پیشینه تک درخت و بیوگرافی عباس کیارستمی نصب و به نام این کارگردان برجسته ثبت میشود.
مهدی شادی زاده در جدیدترین اظهاراتش گفته است: حدود ۲ سال پیش زمانی که مستند «همراه با باد» را می ساختم به این فکر افتادم تک درختی که در مجموعه عکس های سفید برفی عباس کیارستمی است و همه ما آن را در مجموعه آثار این کارگردان بزرگ دیدیم را ثبت کنم زیرا عباس کیارستمی در فصول مختلف از این درخت خیلی عکاسی کرده اما عکسی که در مجموعه سفید برفی بوده جهانی شده است.
وی در ادامه بیان کرد: تک درخت یکی از نمادهای آثار عباس کیارستمی است که در آن زمان تصمیم گرفتم این درخت زیبا را از طریق اداره میراث فرهنگی ثبت کنم زیرا بعد از فوت عباس کیارستمی نمادی از تک درخت در چند کشور دنیا از جمله کالیفرنیا ثبت شده است و مهمترین سوال این بود که چرا در کشور خودمان آن را به اسم عباس کیارستمی ثبت نمیکنیم.
وی افزود: در ابتدا فقط به صورت یک جرقه ذهنی بود ولی بعد از مدتی تصمیم قطعی گرفتم. تک درختی که ما در عکسهای عباس کیارستمی می بینیم قدمت ۵۰۰ ساله دارد و در روستای آرو در دماوند قرار دارد. در ابتدا خیلیها اعلام آمادگی و همکاری کردند تا اینکه با شهرام شریفی رئیس اداره میراث فرهنگی شهرستان دماوند صحبت کردیم. رئیس اداره میراث فرهنگی شهرستان دماوند به عنوان مدیر کل هنری این پروژه ما را در تمام مراحل یاری و از هر نظری حمایت کردند.
این عکاس همچنین از ساخت مستندی درباره این پروژه خبر داد و گفت: مستندی درباره تک درخت ساخته میشود که تمام مراحل این پروژه در آن مستند است و با این کار میخواهیم تمام اتفاقات را ثبت کنیم و طی مراسمی با حمایت هنر و تجربه در موزه سینما نمایش داده میشود. عوامل این پروژه عبارتند از: مهدی و علیرضا شادی زاده مدیر پروژه، احمد عرببیگی مجسمه ساز، سیامک باحجب مدیر کل تولید، ساسان توکل فارسانی عکاس، غزاله سعادتی مدیر روابط عمومی.
اما وقتی در تیر ماه مهدی شادیزاده خبر ثبت تک درخت را داد، هیچ واکنشی مطرح نشد تا اینکه ۲۴ شهریور سعید نجاتی، کارگردان در آیین اختتامیه فصل عباس کیارستمی در پردیس سینمایی سیتی سنتر اصفهان اظهار کرد: «پیشتر خبر ثبت تکدرختی در منطقه دماوند به نام عباس کیارستمی رسانهای شده بود اما باید اعلام کنم تکدرخت کیارستمی که در فیلم «خانه دوست کجاست» شاهد آن هستیم، در روستای کوکر از توابع گیلان قرار داشته و خبر رسمی ثبت آن در فهرست میراث فرهنگی کشور نیز طی روزهای آینده منتشر میشود. »
این صحبتها در حالی مطرح میشد که به نظر میرسد به یک نکته توجه نشده است، دو درخت در موقعیتهای مختلف مورد توجه «عباس کیارستمی» بوده که یکی بیش از دیگری منبع الهام این کارگردان سرشناس بوده است و از سوی دیگر به نظر میرسد با توجه به شرایط خاص هر درخت، امکان ثبت ملی آن توسط میراث فرهنگی وجود دارد.
چند روز بعدتر بعد از صحبتهای سعید نجاتی، مدیر اداره میراث فرهنگی شهرستان دماوند با تاکید بر این که صحبتهای مطرح شده درباره درخت دماوند ربطی به فیلم خانه دوست کجاست ندارد، تاکید داشت که «کیارستمی فقط عکاسیهایش را در این جا انجام داده و احتمالا منطقه موجود در گیلان و نقطهای که درخت در آن جا قرار داشته، فیلم خانه دوست کجاست در آنجا ساخته شده است که البته گفته میشود اکنون آن درخت وجود ندارد. »
او همچنین با بیان این که هر اثر برای ثبت ملی احتیاج به یک پشتوانه دارد، مطرح میکرد: میتوان با یک اسم مانند کیارستمی ۱۰ درخت را در فهرست آثار ملی ثبت کرد، اما اگر قرار بود همه درختها را با نام درخت فیلم خانه دوست کجاست ثبت کنیم، در این کار ابهام وجود داشت که کدام درست است. اما چون درختِ دماوند ربطی به فیلم ندارد، این کار امکان پذیر است.
وی با بیان این که درختِ دماوند، همان درختی است که روی سنگ قبر آقای کیارستمی نیز کشیده شده، گفته بود: می توانند درختِ گیلان را که اکنون وجود خارجی ندارد، بعد از آماده کردن محیط، به عنوان یادبود استفاده نمایند.
شریفی با این وجود با تاکید بر این که هنوز درخت دماوند، در فهرست آثار ملی به ثبت نرسیده و اقداماتِ تکمیلی آن برای ثبت در دست انجام است، گفت: درخت دماوند منبع الهام کیارستمی بوده است و عکس های درخت، توسط دوستان نزدیک و صمیمی آقای کیارستمی مانند ساسان توکلی فارسانی تائید شده است، حتی آقای توکلی نیز شهادت داده و همه عکسها، مستندات موجود نیز تائید شدهاند.