به گزارش همشهریآنلاین به نقل از ایرنا، بررسیها نشان میدهد که همچنان لاشه پرندگان در بخشهایی از تالاب میانکاله دیده میشود و مردم محلی هم مدعی هستند که آمار تلفات اگر چه کاهش یافته، ولی به صفر نرسیده است.
مدیرکل دامپزشکی مازندران چهارشنبه ۹ بهمن با اعلام این که دلیل قطعی تلفات چندین هزار بالی پرندگان مهاجر زمستان گذران در تالاب بینالمللی میانکاله ناشی از بیماری بوتولیسم بوده، گفته بود که " تلفات پرندگان متوقف و به استناد گزارش یگان حفاظت محیطزیست و کارشناسان دامپزشکی حاضر در منطقه از روز گذشته تلفات پرندگان مهاجر به صفر رسید و گزارشی از تلفات جدید تاکنون نداشتهایم و این به معنای پایان تلفات است ".
دکتر سیدحسین رضوانی همچنین گفته بود: پاکسازی منطقه از لاشه پرندگان تلف شده در اکثر نقاط تالاب بینالمللی میانکاله به پایان رسید و پیشبینی میشود حداکثر تا پایان وقت (چهارشنبه ۹ بهمن) بقیه لاشههای احتمالی باقیمانده که نمیتواند زیاد باشد، جمعآوری و تالاب بینالمللی به طور کامل از لاشه پرندگان پاکسازی شود.
مهمترین کانون تلفات پرندگان مهاجر در میانکاله، منطقه " قلعهپایان " در حوزه جغرافیایی شهرستان گلوگاه بوده است، جایی که لاشه پرندگان همچنان کم و بیش در این منطقه یافت میشود و مردم محلی هم از ادامه داشتن تلفات به تعداد کمتر در هر روز سخن میگویند.
دوستداران محیطزیست و عضو تشکلهای شناخته شده در شهرستان گلوگاه نیز گفتند: هرچند تلفات پرندگان وحشی که چنگر معمولی و فلامینگو بیشترین گونه از این پرندگان را تشکیل میدادند نسبت به روزهای آغازین کاهش چشمگیری یافته، ولی همچنان این روند با دور کندتر نسبت به روزهای اولیه ادامه دارد و از چند هزار در روز به کمتر از ۱۰۰ بال رسیده است.
تردید نسبت به نوع بیماری
یکی از پیامدهای ادامهدار شدن تلفات پرندگان در کنار اعلام رسمی توقف آن از سوی دامپزشکی، دامنزدن به تردید درباره علت مرگ پرندگان بوده است.
رئیس سازمان دامپزشکی کشور که سهشنبه هفته گذشته به منطقه سفر کرده بود، علت اولیه مرگ پرندگان را بیماری میکروبی " بوتولیسم " اعلام و روز بعد نیز از سوی مدیرکل دامپزشکی مازندران به عنوان علت قطعی اعلام شد.
بوتولیسم نوعی بیماری برای پرندگان و آبزیان است که بر اثر دو میکروب "کلوستریدیوم " و " بوتولینیوم" ایجاد میشود و به آن مسمومیت طبیعی هم گفته میشود.
در همان زمان زمزمههایی از تردید در باره بیماری بوتولیسم برای پرندگان وجود داشت بویژه این که تنها گونههای مشخصی از پرندگان بر اثر این بیماری تلف شدند در حالی که آبزیان بویژه ماهیان به عنوان قربانی اصلی این بیماری، هیچگونه تلفاتی نداشتند.
اکنون نیز مردم محلی و برخی اعضای تشکلهای زیستمحیطی میگویند که با اضافه شدن برخی دیگر از گونههای پرندگان وحشی به خصوص پرندگان شکاری از جمله کاکایی به تلفات جدید در روزهای جاری، تردید نسبت به اعلام بوتولیسم به عنوان علت مرگ پرندگان افزایش و سبب نگرانی شده است.
پیش از این مدیرکل دامپزشکی مازندران در مورد تردید برخی کارشناسان آبزیپروری در مورد اعلام بیماری بوتولیسم به عنوان علت مرگ پرندگان مهاجر زمستان گذران توضیح داده بود: کارشناسان آبزیپروری به دلیل این که تلفات ماهی در تالاب میانکاله گزارش نشده، احتمال ابتلا به بوتولیسم را مورد تردید قرار دادند. بیماری بوتولیسم دارای چندین تیپ مختلف است و نوعی که در تالاب بینالمللی میانکاله مشاهده شده، فقط تاثیرش بر پرندگان است و به همین دلیل پرندگان را دچار مسمومیت و سپس تلف کرد و تاثیری در ماهیان نداشت ضمن این که احتمال انتقال به انسان نیز در این تیپ وجود ندارد.
اگر چه افرادی که درباره بیماری بوتولیسم به عنوان علت مرگ تردید میکنند، توضیحات بیشتری نمیدهند و احتمال خاصی را هم با توجه به رد شدن بیماریهای فصلی مانند آنفلوانزا و نیوکاسل به جای بوتولیسم مطرح نمیکنند، ولی از ادامهدار شدن تلفات از یک سو و ارائه نشدن اطلاعات بیشتر از جزییات بیماری، چگونگی شیوع آن، اثرات احتمالی آن بر زندگی مردم بویژه بر مرغداریهای خانگی و غیره نگران هستند.
تلفات تمامی ندارد
رئیس اداره حیات وحش محیط زیست مازندران ضمن تایید ادامه داشتن تلفات پرندگان در میانکاله گفت: اگرچه آمار تلفات نسبت به روزهای اول شیوع کاهش چشمگیری نشان میدهد، ولی همچنان این روند ادامه دارد.
کوروس ربیعی افزود: همه روزه با بسیج نیروهای خود، پاکسازی لاشهها از سطح آب تالاب و کنارهها را انجام میدهیم، ولی به نظر میرسد که تلفات تمامی ندارد.
وی گفت: به دلیل کاهش بارندگی در استان در ماههای آذر و دی، میزان ورودی آب به تالاب میانکاله نسبت به ماههای فصل سرد سال گذشته کاهش داشته و در مقابل هوا نیز در این مدت گرمتر از گذشته بود و احتمال میرود این روند بر راکد ماندن آب و بروز بیماری بوتولیسم که از سوی دامپزشکی اعلام شده، تاثیر گذار بوده باشد.
او افزود: در شرایط فعلی تداوم تلفات پرندگان برای ما تا حد زیادی نگرانکننده شد و این که نمیدانیم تا کی این روند میخواهد ادامه داشته باشد نیز این وضعیت را برای ما بدتر میکند و امیدواریم در روزهای آینده دامپزشکی که متولی شناسایی بیماری است، در این بحث اظهار نظری داشته باشد.
رسیدن تلفات به پرندگان شکاری
مسئول تشکل زیستمحیطی دیدهبان در شرق مازندران گفت: ادامه روند تلفات پرندگان مهاجر زمستان گذری و تسری آنها به برخی از پرندگان شکاری تا حدودی بیماری بوتولیسم را که نوعی مسمومیت غذایی از سوی دامپزشکی برای این تلفات اعلام شده، با تشکیک مواجه کرد و این رویه نگرانی تشکلهای زیستمحیطی و حتی مردم منطقه را موجب شده است.
حرمنصوری عبدالمالکی افزود: بر اساس اعلام مسئولان سازمان دامپزشکی از جمله رئیس سازمان دامپزشکی کشور که روز سهشنبه ۸ بهمن از تالاب میانکاله بازدید داشت، تلفات پرندگان به صفر رسیده و پیشبینی شده بود که دیگر تلفات جدید رخ ندهد و این در حالیست که واقعیت منطقه چیز دیگری است و تلفات کم و بیش ادامه دارد.
این فعال زیستمحیطی گفت: دستکم در این روزها بین ۵۰ تا ۱۰۰ بال پرنده وحشی که بیشترشان از نوع فلامینگو و چنگر معمولی هستند، تلف میشوند و این تلفات در پرندگان شکاری که از لاشه آنها استفاده میکنند نیز وجود دارد.
سخنگوی پویش حمایت از حیوانات میانکاله افزود: به نظر میرسد دامپزشکی با اعلام علت تلفات کار خود را به نوعی تمامشده قلمداد کرد و این در حالیست که با شرایط جدید باید بررسی میدانی و آزمایشگاهی بیشتری انجام شود.
حرمنصوری اظهار کرد: هماکنون مردم منطقه نیز نسبت به تداوم تلفات پرندگان و احتمال سرایت آن به انسان دچار نگرانی شدیدی هستند که باید دامپزشکی اطلاعرسانی دقیقتری نسبت به این بیماری داشته باشد تا مردم به اطمینان خاطر مبنی بر عدم سرایت این بیماری به انسان برسند.
ورود تشکلهای زیستمحیطی برای بررسی علت
مسئول تشکل زیستمحیطی دیدهبان در شرق مازندران گفت: اطلاعات قطرهچکانی نسبت به دلایل تلفات پرندگان وحشی زمستان گذران از سوی دامپزشکی، تشکلهای زیستمحیطی شرق استان را بر آن داشت تا خودشان دست به کار شوند و با تشکیل گروهی در فضای مجازی، ارتباطات خود را با برخی از متخصصان این حوزه در داخل و خارج برقرار کردیم و با تشریح وضعیت منطقه و چگونگی مرگ پرندگان اطلاعاتی را به این افراد میدهیم تا آنها نیز گمانهزنی خود را داشته باشند.
حر منصوری اضافه کرد: تعدادی از افراد ما حضور فیزیکی در منطقه خواهند داشت و ما کارمان را از ۱۱ بهمن ماه در منطقه قلعه پایان شهرستان گلوگاه که کانون اصلی تلفات پرندگان بوده شروع میکنیم و امیدواریم با اطلاعاتی که از کارشناسان دامپزشکی استان میگیریم بتوانیم به یک نتیجهگیری سریع برای بررسی علل تلفات و چگونگی جلوگیری از آن برسیم.
وی تاکید کرد: در شرایط فعلی آنچه برای ما مبهم شده این که چگونه میتوانیم جلوی تلفات جدید پرندگان را بگیریم و چه تضمینی وجود دارد که در صورت عدم اقدام ما، سایر گونهها نیز به بوتولسیم مبتلا نشوند.
جمعآوری ۱۲ هزار لاشه
در حالی که همزمان با اعلام توقف مرگ پرندگان، محیطزیست مازندران لاشههای جمعآوری شده را حدود ۸ هزار بال اعلام کرده بود، اکنون گزارشهایی از افزایش لاشههای جمع آوری شده به ۱۲ هزار دریافت شده است.
براساس منابع خبری مختلف در محیطزیست مازندران و با اطلاع از تشکلهای زیست محیطی و کارشناسان و اکیپ فعال در صحنه در میانکاله برای جمعآوری لاشه، تا روز پنجشنبه ۱۰ بهمن حدود ۱۲ هزار لاشه پرندگان مهاجر زمستان گذر که بیشترشان از گونههای چنگر و فلامینگو بودند، از منطقه جمعآوری و دفن شد.
همچنین بر اساس همین اطلاعات، آمار جمعآوری لاشهها پس از فروکش کردن اولیه، دوباره رو به افزایش گذاشته به گونهای که مثلا در روزهای سهشنبه و چهارشنبه تلفات انگشتشمار و لاشهها هم به ندرت یافت میشد ولی در روز پنجشنبه بیشتر از ۱۰۰ قطعه لاشه جمعآوری شد و مردم محلی هم از مشاهده لاشههای جدید در مناطق مختلف خبر دادهاند.