به گزارش همشهری آنلاین به نقل از ایرنا، راقم سطور افزود: ثبت جهانی این پروژه بزرگ با همت یک ارگان یا دستگاه اجرایی محقق نخواهد شد و با توجه به موانع بزرگی که بر سر راه ثبت جهانی وجود دارد مستلزم توجه و همت دستگاههای اجرایی استان و در راس آن استانداری گیلان است.
وی اضافه کرد: با توجه به اینکه تاکنون اثری از استان گیلان بهصورت اختصاصی به ثبت جهانی یونسکو نرسیده است، ثبت جهانی ماسوله بهعنوان اولین اثر تاریخی میتواند موجب معرفی ماسوله و حتی گیلان به جهانیان و ورود گردشگران خارجی به استان شود که تقویت بنیه اقتصادی و توسعه گیلان را به ارمغان خواهد داشت.
سطور بیان کرد: با حضور گردشگران بینالمللی برای بازدید از یک اثر که ثبت میراث جهانی شده، بهنظر میرسد زیرساختهای مقصد نیز در ابعاد اقامتی، پذیرایی، ارتباطی و جادهای و حمل و نقل زمینی یا هوایی بهبود یابد و کسب وکارهای کوچک و بزرگ محلی مرتبط با خدمات گردشگری به این واسطه شکل گیرد و افزایش اشتغال را به همراه داشته باشد.
این کارشناس اضافه کرد: قرار گرفتن سایت ماسوله در فهرست آثار جهانی به ویژه از آن جهت حائز اهمیت است که موجب توجه هر چه بیشتر به اهمیت آن و بسترساز حفاظت بهتر از آن میشود.
وی ادامه داد: تثبیت حاکمیت کشور میزبان بر منطقه ثبت شده، افزایش توجه و آگاهی مردم و مسئولان نسبت به حفظ اثر، افزایش درآمد بومیان و جذب کمکهای بینالمللی در مواقع اضطراری را میتوان از دیگر مزایای ثبت جهانی عنوان کرد.
سطور بیان کرد: اما نکتهای که بیش از پیش باید بدان توجه شود محدودیت کشورها در ارائه پروندههای ثبت به سازمان یونسکو است و بر این اساس فقط پروندههای شاخص و بدون نقص کاندیدای ارائه به این سازمان ارسال خواهند شد و با توجه به اینکه بیش از ۵۰ رقیب برای پرونده ماسوله در داخل کشور وجود دارد، نیازمند توجه بیشتر و اولویتبخشی نسبت به پرونده ثبت جهانی ماسوله در استان است تا پایانی بر این فرصتسوزی باشد.
بر اساس این گزارش، شهر تاریخی ماسوله با قدمتی ۸۰۰ تا هزار ساله است که در سیام مردادماه سال ۱۳۵۴ بهشماره ۱۰۹۰ بصورت یک مجموعه در فهرست آثار ملی کشور به ثبت رسیده است، اما برخلاف تصور بسیاری از فعالان عرصههای اجتماعی و گردشگری هنوز موفق به ثبت در فهرست آثار جهانی نشده است و تا کنون مورد بیمهری برخی مسئولان قرار گرفته است که دغدغهای برای ثبت جهانی این اثر فاخر نداشتهاند.
این شهر تاریخی در جنوب غربی استان گیلان و در ۶۰ کیلومتری شهر رشت واقع است که یکی از نقاط تاریخی، سرسبز و خوش آب و هوای شمال ایران با هوای مهآلود، تابستانهای خنک و زمستانهای پربرف است که بومیان آن را طیفی از اقوام وابسته به تالشها، آذریها، گیلکها و برخی مهاجران از بخشهای شرقی ایران تشکیل میدهند؛ جملگی اینها خود را ماسولهای میشناسند. موقعیت ژئواستراتژیک و قرارگرفتن در شاهراه ارتباطی قدیمی گیلان و آذربایجان و همچنین وجود کاروانسراهای تاریخی موید این موضوع است که پیشینه بسیاری از مردمان این سرزمین داد و ستد و صنعتگری بوده است اما در حال حاضر اقتصاد ماسوله متکی بر گردشگری است.
همچنین ثبت جهانی ماسوله از سال ۱۳۹۰ در دستور کار قرار گرفت، اما نبود مدیریت یکپارچه شهری، نبود طرح ساماندهی گردشگری و وجود ۱۱ ساختمان ناهمگون اداره برق، آب و فاضلاب، مخابرات، هواشناسی، تعاونی صنایع دستی، درمانگاه، ۲ واحد تجاری، ۲ واحد مسکونی در حریم فضای سبز از جمله موانعی است که بر سر راه جهانی شدن ماسوله وجود داشته و دارد.