به گزارش همشهری آنلاین به نقل از ایرنا، آمریکا در زمره نخستین کشورهایی بود که محدودیتهای بسیار گستردهای برای سفر اتباع چین به آن کشور در نظر گرفت و خیلی سریع هشدار مسافرتی صادر کرد. این کشور ضمن محدودیتها و ممنوعیتهای فوق برای بسیاری از مناطق و کشورهای دیگر نیز چالشهایی ایجاد کرده است که بر اساس آن شماری از خدمه پروازهایی که به چین میروند حق ورود به خاک آمریکا ندارند. به خصوص در منطقه هنگ کنگ این فشارها بیشتر است و کتی پاسیفیک که شمار زیادی پرواز روزانه به چین دارد، تحت فشار آمریکاست که این پروازها را متوقف کند زیرا خدمه بسیاری از هواپیماهای این شرکت پروازهایی نیز به آمریکا دارند.
این در شرایطی است که در کنار هشدار مسافرتی دولت، ویلبر راس وزیر بازرگانی آمریکا در اظهاراتی که خشم مقامهای چین را به دنبال داشته از انتقال فرصتهای شغلی به آمریکا به دلیل شیوع این ویروس در چین خبر داده است.
وزارت خارجه چین با انتشار بیانیهای چنین اظهاراتی را نشانهای از حسن نیت ندانست و تاکید کرد که حتی سازمان بهداشت جهانی که وضعیت اضطراری اعلام کرده توصیهای مبنی بر سفر نکردن به چین نداشته است.
ناظران می گویند که راس با چنین گفتههایی همه اصول اخلاقی و دیپلماتیک را زیرپا گذاشته است و در شرایطی که چین همه توانش را بر کنترل و پیشگیری از سرایت ویروس و درمان بیماران متمرکز کرده با استفاده از موج انتشار ویروس به دنبال تامین منافع آمریکاست.
رسانههای گروهی چین به طور یکپارچه این اظهارات را تقبیح کرده و نوشته اند که حتی شمار زیادی از کشورهای دنیا این گفتههای وزیر بازرگانی آمریکا را محکوم کرده و بخشی از خودخواهیهای واشنگتن توصیف کردهاند.
این گزارش ها حاکی است که در سال ۲۰۰۹ میلادی ویروس آنفلوانزا موسوم به اچ۱ ان ۱ در سراسر دنیا جان دهها هزار نفر را گرفت و پس از اعلام اضطراری سازمان بهداشت جهانی نیز ۱۰ هزار از آنها در آمریکا جان خود را از دست دادند.
سونگ گونیان تحلیلگر دانشگاه فودان در شرق چین می گوید که شما تصور کنید که در چنین زمان حساسی یکی از مقام های ارشد دولت چین در سخنرانی عمومی خود اعلام کند که این یک فرصت خوب برای چین است که به سرمایه ها و فرصت های شغلی بیشتری دست پیدا کند.
وی تاکید کرد که برای بیماری های واگیردار و ویروس های عفونی از این دست هیچ مرز و محدودیتی وجود ندارد و آنفلوانزای پرندگان و انواع دیگر آنفلوانزا پیشتر هزاران نفر را در سراسر دنیا قربانی خود کرده اند و این موارد باز هم تکرار خواهد شد.
این استاد و تحلیلگر چینی گفت که اگر بخاطر تلاش های ممتد و سریع و قوی چین نبود خیلی از مردم کشورهای دیگر از جمله آمریکا به این بیماری مبتلا می شدند و این ویروس قربانیان زیادی در آن کشورها می گرفت. برای همین لازم است که اصول اخلاقی در این مسایل زیر پا گذاشته نشود.
تحلیلگر چینی می افزاید که امروز برعهده همه کشورها حتی آمریکاست که برای عبور از این بحران با چین همکاری کند زیرا گسترش این ویروس بخش های تولیدی و اقتصادی دیگر کشورها را نیز تهدید می کند و این به صلاح هیچ یک از اعضای جامعه بین المللی و ملتها نیست.
رسانههای جمعی چین هم ضمن تقبیح آمریکا گزارش کرده اند که انتشار این ویروس مرموز که کرونا یا ووهان نامیده می شود هرگز فرصتی برای آمریکا نخواهد بود. روزی فرا می رسد که چین این ویروس را ریشه کن می کند و تولید و اقتصاد احیا می شود. آن زمان دور نخواهد بود.
- ظریف منفعتطلبی آمریکا از خطر بیماری کرونا را محکوم کرد
وزیر امور خارجه کشورمان نیز در دو پیام توییتری ضمن ابراز همدلی با مردم چین که در حال دستوپنجه نرم کردن با کرونا ویروس هستند، از اقدامات دولت چین در کنترل این بیماری مسری در داخل کشور و پیشگیری از شیوع بینالمللی آن قدردانی کرد.
بر اساس گزارش ایسنا، محمدجواد ظریف، وزیر امور خارجه کشورمان در دو پیام توییتری نوشت: ایرانیها گفتهاند: «فرزندان آدم برادر یکدیگر هستند، برادر یعنی این که خواهر و برادرند. در ابتدای آفرینش، یک عضو از بدن آلوده شد و تمام بدن آلوده شد».
او در ادامه با اشاره به ضربالمثلی چینی اظهار کرد: ایران در کنار چین ایستاده است.
وزیر امور خارجه کشورمان در پیام توییتری دیگری درباره گفتوگویش با وزیر امور خارجه چین بیان کرد: در تماسی تلفنی با دوست خوبم، وانگ یی نخستوزیر و وزیر امور خارجه چین، قدردانی و سپاسگزاری خود را برای اقدامات موفقیتآمیز چین در مبارزه با بیماری مسری[کرونا ویروس] اظهار داشتم. چین نه تنها از وخیمتر شدن این بیماری مسری در داخل کشور جلوگیری کرد، بلکه مانع از شیوع آن در سطح بینالمللی نیز شد. ما منفعتطلبی آمریکا از خطر آن را محکوم میکنیم. واضح است که چین در پیشگیری و کنترل آنفلونزای H1N1 در سال 2009 از آمریکا مسئولیتپذیرتر و موفقتر بوده است.