به گزارش همشهری آنلاین به نقل از ایرنا، با وجود اینکه حدود ۱۰ روز از ممنوعیت فروش و برپایی بازار پرندگان در مازندران به علت مرگ مشکوک پرندگان مهاجر در میانکاله میگذرد، اما بازار پرنده فروشان فریدونکنار حتی یک روز نیز تعطیل نشده است.
چندین هفته است که پرندگان مهاجر تالاب میانکاله به دلایلی هنوز نامعلوم تلف می شوند که آمار آن حتی از مرز ۲۰ هزار بال نیز گذشته است.
برخی اخبار و شایعات علت این مرگ دست جمعی و انبوه پرندگان مهاجر تالاب بین المللی میانکاله را مسمومیت عنوان کرده اند اما هنوز از سوی مسئولان مرتبط پاسخ قطعی به افکار عمومی داده نشده است.
اما از این مسائل که بگذریم ستاد مدیریت بحران استان مازندران طی اطلاعیه ای که از سوی استانداری ابلاغ شد، ممنوعیت شکار و فروش پرندگان مهاجر و همچنین برپایی بازار پرندگان با هر نامی را به دلیل مخاطرات پیش آمده در مازندران ممنوع اعلام کرد.
اداره کل مدیریت بحران به صراحت اعلام کرد که براساس این تصمیم فعالیت بازار فروش لاشه پرندگان مستقر در شهر "فریدونکنار" به منظور حفظ سلامت و بهداشت شهروندان استان و مسافران تا مشخص شدن دلیل مرگ مشکوک پرندگان وحشی در تالاب میانکاله در شرق مازندران تعطیل است.
همچنین مدیریت بحران مازندران به شهروندان و مسافران توصیه کرد تا از خرید و فروش لاشه پرندگان مهاجر وحشی آبزی و کنار آبزی برای سلامتشان تا اطلاع ثانونی امتناع کنند.
اما گویی پارتی بازار پرنده فروشی فریدونکنار کلفت تر از آن است که دستور مدیریت بحران استانداری مازندران آن را تعطیل کند.
بیشتر بخوانید:
- مرگ پرندگان میانکاله بر اثر مسمومیت | مسئله این است؛ عمدی یا غیر عمد
- علت مرگ ۸۰۰۰ هزار پرنده در میانکاله مشخص شد
- میانکاله؛ شکار ممنوع | به لاشه پرندگان نزدیک نشوید
- جمعآوری حدود ۲۰۰۰ لاشه پرنده مهاجر در مازندران | هشدار به مردم
دیروز چهارشنبه در بازدید میدانی خبرنگار ایرنا از بازار فروش لاشه پرندگان فریدونکنار نه تنها با بازاری بسته روبرو نشد، بلکه گویا مرگ پرندگان مهاجر در میانکاله تقاضا برای خوردن مهمانان زمستان گذر را در فریدونکنار بیشتر کرده و بازار پرنده فروشی این شهر را رونق بخشیده است.
حال آنکه در مشاهده ای عجیب ماموران نیز در گشت روزانه خود چندین بار از مقابل بازار پرنده فروشی فریدونکنار رد شده و انگار یا فعالیت این بازار آزاد است و یا اینکه زور کسی به آن نمی رسد.
جالب این است که در حالی مدیریت بحران مازندران ممنوعیت برپایی بازار و شکار پرندگان در فریدونکنار را به دلیل مرگ مشکوک در میانکاله اعلام کرد که حدود ۲ دهه از ممنوعیت قانونی بازار پرندگان در هر جای کشور می گذرد. طبق ماده ۲۵ قانون مبارزه با قاچاق کالا و ارز ، شکار هر گونه پرنده مهاجر یا بومی و خرید و فروش زنده یا کشته آن ممنوع است.
مدیرکل محیط زیست مازندران در این رابطه به خبرنگار ایرنا گفت: متولی این امر مدیریت بحران استان مازندران است که باید اقدام اجرایی نسبت به برچیدن بازار انجام دهد.
حسینعلی ابراهیمی کارنامی با اشاره به اینکه مرگ دسته جمعی پرندگان مهاجر یک بحران ملی تشخیص داده شد، افزود: به همین خاطر متولی اصلی مدیریت بحران استانداری مازندران می باشد.
البته با تماس های متعدد خبرنگار ایرنا موفق به برقراری ارتباط با احمدی مدیرکل مدیریت بحران استانداری مازندران نشد. حتی فرماندار شهرستان فریدونکنار نیز در مقابل تماسهای خبرنگار اقدام به پاسخ پیامکی کرد و دلیل این امر را توضیح نداد.
آیا زور کسی به بازار پرنده فروشان فریدونکنار نمی رسد؟
با وجود اینکه طبق مستندات بالا در حال حاضر بازار پرنده فروشان در فریدونکنار ممنوع در ممنوع است ، اما سوال اصلی این است که چطور با چنین شرایطی و حتی در وضعیت بحران نیز کسی نمی تواند این بازار را حتی بطور مقطعی تعطیل کند؟
این طور به نظر میرسد که مسئله چیزی فراتر از دستورات و ابلاغات دستگاه های اجرایی است و گمان این می رود که شاید زور کسی به کاسبان بازار پرندگان فریدونکنار نمی رسد.
مدیرکل محیط زیست مازندران در این باره گفت: نمی توان گفت زور کسی نمی رسد اما در مدیریت محلی فریدونکنار هیچ رغبتی برای اجرای قانون در حوزه ممنوعیت بازار پرندگان وجود ندارد.
ابراهیمی نسبت به دلیل این موضوع ابراز بی اطلاعی کرد و گفت: باید چند و چون آن را از مدیران محلی پرسید و یا از مسئولان عالی رتبه استان سوال کرد.
وی ادامه داد: از نظر محیط زیست بازار پرندگان باید پیش از اینها برچیده می شد اما مصلحت اندیشی بر آن بود که اجرای قانون به مرور انجام شود.
مدیرکل محیط زیست مازندران با اشاره به اینکه پرنده کشی و پرنده فروشی طی چندین دهه در فریدونکنار نهادینه شده است ، افزود: متاسفانه تغییر این نگاه و زدودن آن از اطراف مجریان کار دشوار و زمان بر است .
ابراهیمی تصریح کرد: اما در چند سال اخیر توانستیم حجم قابل توجهی از شکار و شکارگاه های پرندگان مهاجر در فریدونکنار را کاهش دهیم و به صورت قاطع با خاطیان برخورد کنیم.
وی شکار پرندگان مهاجر و فروش آن را تجارتی پرسود ، بزرگ و پیچیده توصیف کرد و افزود: اما نظر ما پیشروی تا اجرای کامل قانون است و دولت نیزدر این زمینه پشتوانه ما بوده و است.
مدیرکل محیط زیست مازندران همچنین با بیان اینکه ما به دنبال کار فرهنگی برای جلوگیری از پرنده کشی نیستیم ، تاکید کرد: تا کنون به اندازه کافی کار فرهنگی در فریدونکنار انجام شده و بیش از اندازه نیز با آنها شکارچیان و پرنده فروشان مدارا شده است و دیگر روش های فرهنگی پاسخگو نخواهد بود.
ابراهیمی در پاسخ به این سوال که چرا محیط زیست اقدامی برای جلوگیری از کشتار و فروش پرندگا مهاجر نمی کند، گفت: من این گفته را قبول ندارم که محیط زیست اقدامی انجام نمی دهد، زیرا زمانی محیط بانان برای ورود به شکارگاه ها با تهدید جانی روبرو بودند در حالی که در ۲ سال گذشته حدود ۲۰ عملیات موفق برای برچیدن دام و دستگیری شکارچیان انجام دادیم و به کسی اجازه تهدید محیط بانان را ندادیم.
مدیرکل محیط زیست مازندران با اشاره به اینکه مرگ پرندگاه مهاجر همچنان ادامه داد، گفت: اکنون مازندران در شرایط حساس و پرخطری قرار دارد و تا مشخص نشدن دقیق علت مرگ دسته جمعی پرندگان در میانکاله نباید هیچگونه شکار و فروش پرنده در استان انجام شود.
ابراهیمی جلوگیری از شکار و فروش پرندگان مهاجر را ضروری عنوان کرد و افزود: این اقدام می تواند از خطرات احتمالی جلوگیری کند.