به گزارش همشهری آنلاین به نقل از ایرنا خانواده در جوامع سنتی همواره در کنار هم به واژه خانه معنا میبخشید و فرزندان در کنار والدین زندگی سرشار از موفقیت و دلگرمی را تجربه میکردند.
جریان پرشتاب مدرنیته روز به روز اعضای خانواده را از هم دور کرد و خانه به محلی برای اقامت و استراحت تبدیل شد به طوری که شاید روزها میگذشت و خانه، یک خانواده را در کنار هم درک نمیکرد.
ویروس کرونا اگرچه آسیبهای زیادی را به اقتصاد و سلامت جامعه وارد کرد اما اگر نیمه پر لیوان را هم ببینیم فوایدی و تجاربی داشته که چیدمان دوباره خانه و خانواده در کنار هم یکی از آنها است.
سراغ دو پدر و مادر و یک روانشناس رفتیم تا در این باره برایمان صحبت کنند.
ماندن در خانه و رمز سلامتی
فرامرز حسنی، یکی از ساکنان مجتمع مسکونی امام علی (ع) بیرجند گفت: یکی از مهمترین مشکلات، جلوگیری از ورود نوجوان به بیرون از خانه است که باید توسط والدین مدیریت شود.
او معتقد است: زور و اجبار هیچ زمان پاسخگو نیست پس باید راهکارهای روانشناختی در دستور کار والدین قرار گیرد تا خود نوجوان به درک ماندن در خانه برسد.
این شهروند اظهار داشت: ماندن در خانه رمز سلامتی در روزهای پیش رو است پس باید به آن توجه کرد اما در خانه ماندن با استرس و نگرانی کاری را حل نمیکند بلکه باید فضایی متفاوت از قبل را فراهم کرد.
وی در پاسخ به این سوال که چرا از بیرجند در این روزها به روستا نرفته است پاسخ داد: عمده کسانی که در روستا زندگی میکنند سالمند هستند و دارای سیستم دفاعی ضعیف، اگر یک کدام از ما ناقل بیماری باشیم برای آنها خطر دارد.
حسنی معتقد است: اگر بخواهیم میتوانیم در همین آپارتمانها هم فضای شادی را برای همدیگر فراهم کنیم اما مستلزم همراهی و هماهنگی تمام همسایهها است تا بچهها در فضای خانه راحت باشند البته باید توجه داشته باشیم که این راحتی موجب آزار و اذیت همسایهها نشود.
در خانه ماندن جز همراهی امکانپذیر نیست
مریم رحیم خانی از دیگر ساکنان این مجتمع گفت: در خانه ماندن مهمترین راهکار جلوگیری از شیوع بیماری است که این روزها در فضای مجازی و حقیقی درباره آن گفته میشود اما نیازمند همراهی تمام مردم بخصوص همسایهها در مجتمعها و آپارتمانهاست.
وی ادامه داد: ماندن جوان و نوجوان در خانه مستلزم فراهمکردن فضایی شاد و بدور از یکنواختی است اما متاسفانه در این خانههای آپارتمانی حتی بچهها بازی هم نمیتوانند بکنند.
رحیمخانی اظهار داشت: جوان و نوجوان باید با دنیای بیرون در ارتباط باشند اگر خواسته باشیم یک دفعه جلوی ورود فرزند را بگیریم در روان او تاثیر میگذارد چه بسا که تا حالا گذاشته است اما این وضعیت توسط والدین باید مدیریت شود.
وی گفت: در ارتباط با آموزش از راه دور فرزندان هم بیشتر خانوادهها با مشکل روبه رو هستند زیرا زیرساخت لازم فراهم نیست و سردرگمی بچهها از نحوه تدریسی که یکدفعه با آن روبه رو شدهاند کمی آنها را آزار میدهد کاش این روشها قبل از این بحران، آموزش داده میشد.
وی از متولیان آموزش خواست روند آموزشی یکسان را در دستور کار قرار دهند تا جلوی برخی اقدامات سلیقهای و سردرگمی دانش آموزان و دانشجویان گرفته شود.
نقش والدین در کاهش اضطراب خانواده
روانشناس و عضو هیات علمی دانشگاه بیرجند هم گفت: والدین نقش اساسی در کاهش اضطراب محیط خانه و خانواده دارند و در شرایط کنونی فرصت مناسبی برای تقویت بنیان خانواده به وجود آمده است.
محمدرضا اسدی یونسی افزود: ترس و اضطراب مردم را مستعد جذب بیماری و ویروس میکند.
وی گفت: والدین برای کاهش استرس و اضطراب به وجود آمده باید راهکارهای علمی و روانشناختی را در زندگی کاربردی کنند و از افکار هیجانی برای مبارزه با ویروس کرونا دوری گزینند.
این روانشناس اظهار داشت: خانوادهها فقط توصیههای منابع معتبر و مورد تایید وزارت بهداشت را دنبال کنند و از دیدن و وقت گذاشتن برای کانالها و سایتهایی که قصدشان کاملا معلوم است، خودداری کنند.
وی بیان کرد: والدین همواره الگوی فرزندانشان بودهاند پس بروز هرگونه نگرانی از وضع موجود سبب اضطراب در فرزندان خواهد شد که راهی برای مستعد شدن به سمت جذب ویروس کرونا است.
اسدی یونسی گفت: فرزندان در محیط خانواده باید آرامش را در بطن زندگی احساس کنند در غیر اینصورت باید شاهد و منتظر پیامدهای روانشناختی باشیم.
وی افزود: شاید برخی خانوادهها ادعا کنند که در این مدت بچهها افسرده میشوند اما این دوره کاملا مقطعی و آنچه مهم است نوع رو به رو شدن با این پدیده است.
عضو هیات علمی دانشگاه بیرجند گفت: وضعیت کنونی در جامعه برخی ظرفیتها را هم مطرح کرد که میتوان از این موقعیت به عنوان یک فرصت در استفاده از روشهای آموزش از راه دور و الکترونیکی یاد کرد.
وی بیان کرد: جوامع مدرن سالها است که به این سمت حرکت کردهاند و امیدواریم با تامین زیرساختهای آموزشی بتوانیم این روش کاملا علمی و تخصصی را در کشورمان تقویت کنیم.
اسدی یونسی افزود: خانواده امنترین جا برای پیشگیری از ابتلا به بیماری و بهترین مکان برای آموزش نکات بهداشت فردی به کودکان و نوجوانان است تا پس از گذر این وضعیت هم رعایت شود.
اولین مورد مثبت کرونا در خراسان جنوبی روز شنبه دهم اسفند اعلام شد.
رئیس دانشگاه علوم پزشکی بیرجند شامگاه چهارشنبه گفت: تا این لحظه از ۷۳ جواب آزمایش کرونا که دریافت کردیم، فقط چهار نمونه مثبت و بقیه منفی بوده است.
ستاد استانی مدیریت بیماری کرونا هم شامگاه دیروز (چهارشنبه) ادارات و دستگاههای اجرایی خراسان جنوبی را در روز شنبه ۱۷ اسفند تعطیل کرد.
ستاد بعد از اعلام این تصمیم به هماستانیهای گرانقدر توصیه اکید دارد از ترددهای غیرضروری در سطح شهر و همچنین مسافرت، جدا خودداری کنند، برای حفظ سلامتی خود در منزل بمانند تا ضمن تضمین سلامتی خود، خطرات شیوع و تکثیر را کاهش دهند.
ویروس کرونا که از چین شیوع یافت و به بسیاری از کشورهای جهان سرایت کرده، تاکنون ۳۰ استان کشور ما را نیز درگیر کرده است.
این بیماری قابل پیشگیری است و با رعایت بهداشت فردی و جمعی میتوان از شیوع یا ابتلا به آن جلوگیری کرد.