به گزارش همشهری آنلاین به نقل از دنیای اقتصاد، کشورها در سراسر جهان، مرزهای خود را بستهاند یا قصد دارند به زودی ببندند، شهرها بسته و اجتماعات ممنوع شده است. در آمریکا نیز ترامپ دستور داده است که تجمعات کمتر از ۱۰ نفر باشد. به نوشته روزنامه نیویورکتایمز، دولت ترامپ، روز دوشنبه دستورالعملهای جدیدی را برای کاهش شیوع ویروس کرونا صادر کرد که از آن جمله میتوان به تعطیلی مدارس، ممنوعیت تجمع بالای ۱۰ نفر، لغو مسافرتهای تفریحی، تعطیلی بارها، رستورانها و غذاهایی که در پاساژها ارائه میشود، اشاره کرد.
ترامپ که در کنار اعضای کارگروه مبارزه با ویروس کرونا و دکتر آنتونی فوچی، مدیر انستیتوی ملی آلرژی و بیماریهای عفونی این دستورالعملها را صادر کرد، گفت این دستورات تا ۱۵ روز لازم الاجرا است. ترامپ گفت: «اگر ما کار خود را خوب انجام دهیم میتوانیم سطح مرگ و میر را کاهش دهیم و اگر کار خود را به درستی انجام ندهیم، برخی میگویند تا ژوئیه یا اوت درگیر این بیماری خواهیم بود.» ترامپ همچنین تصریح کرد که هنوز تصمیمی برای بستن مرزهای شمالی کشورش با کانادا ندارد اما تیم مقابله با این اپیدمی چنین وضعیتی را هم در نظر گرفته است. لحظاتی پس از سخنان ترامپ، بازار سهام آمریکا با ۱۲ درصد سقوط بدترین لحظات خود را پس از آغاز بحران کرونا تجربه کرد. شمار مبتلایان به ویروس کرونا در آمریکا، روز دوشنبه ۱۶ مارس، به ۴۱۰۰ نفر رسید. در این کشور ۷۱ نفر هم تاکنون جان خود را بر اثر ابتلا به بیماری کووید-۱۹ از دست دادهاند. رئیسجمهور آمریکا در پاسخ به خبرنگاران درباره مشکلات بر سر ارائه تست کرونا گفت حدود یک میلیون تست آماده شده است اما او گفت کسانی که نشانگان بیماری را ندارند واجد شرایط تست گرفتن نیستند اما تعداد کثیری تست آماده و در دسترس قرار گرفته است.
اقدامات جدید آمریکا در راستای افزایش فزاینده تلاشهای جهانی برای مهار بیماری کووید-۱۹ است. زیرا دولتها در سراسر دنیا، از کانادا تا مجارستان، مرزهای خود را به روی مسافران خارجی بستهاند. ترامپ تصریح کرد: «اگر هر کسی این تغییرات را لحاظ و فداکاری کند، به راستی میتوانیم این بیماری را شکست دهیم و با هم جشن ملی برگزار کنیم.»
ساعاتی پیش از این نیز ترامپ در جمع فرمانداران گفت آنها نباید منتظر دستورات فدرالی برای کمک به بیماران تنفسی باشند. ترامپ در این کنفرانس به فرمانداران گفت سعی کنید خودتان دستگاههای تنفس مصنوعی (ونتیلاتور)، ماسک و سایر تجهیزات را گیر بیاورید. اظهارات اخیر ترامپ در این رابطه برخی از فرمانداران را که برای دریافت کمکهای مالی و تجهیزاتی به کاخ سفید چشم داشتند، شگفت زده کرد.
در جلسه توجیهی که دکتر فوچی حضور داشت، تصریح کرد که برخی از دستورالعملهای کاخ سفید شاید ناخوشایند باشد اما آنها برای جلوگیری از انتشار ویروس کمک میکنند و واکنش شدید به حساب نمیآیند. او افزود: «من بارها و بارها گفتهام، وقتی یک بیماری مسری، شیوع پیدا میکند، بشریت همواره از آن عقب تر است.»
دکتر فوچی همچنین در ابتدای جلسه گفت که فاز اول واکسن کرونا روز دوشنبه آزمایش شد. البته وی نگفت چه زمانی کارآیی این واکسن مشخص خواهد شد. با این حال، در شرایطی که شایعه قرنطینه سراسری آمریکا، مانند ایتالیا و اسپانیا شنیده میشود، ترامپ گفت برای کشورش چنین راهکاری در نظر نگرفته است. مقامات آمریکا برای مهار این بیماری با کمبودهایی مواجه هستند و دولت ترامپ به دلیل تاخیر در اقدامات ضروری تحت انتقادات تند قرار دارد. حالا مقامهای دولت آمریکا میگویند به زودی ۳۰ میلیون ماسک تنفسی و تجهیزات پزشکی به نقاط مختلف آمریکا ارسال خواهد شد تا از طریق دولتهای محلی در اختیار مراکز درمانی قرار گیرد. وزارت بهداشت آمریکا همچنین از اعزام تیمهای بهداشتی و تجهیزات برای تستگیری در نقاط مختلف آمریکا خبر دادهاند.
در این شرایط روز دوشنبه مشخص شد که اقتصاد آمریکا به دلیل شیوع ویروس کرونا به زحمت افتاده است. این در حالی است که برای مهار این بیماری چند ماه زمان لازم است. هنگامی که کاخ سفید به همه آمریکاییها هشدار داد که تجمع نکنند، به رستورانها و بارها نروند، این سوال مطرح میشود که دقیقا افراد، ایالات و صاحبان کسب و کار و کارگران چگونه باید از نظر مالی دوام بیاورند، در حالی که بخش عظیمی از اقتصاد ایالات متحده متوقف شده است. دولتهای محلی و ایالتهای مختلف در سراسر آمریکا دستور تعطیلی کافهها و رستورانها را به منظور جلوگیری از شیوع ویروس کرونا صادر کردهاند. البته پیشتر شایع شده بود که دولت دونالد ترامپ، رئیسجمهور آمریکا در حال بررسی اجرای منع رفت و آمد سراسری است که به برخی مشاغل غیرضروری دستور خواهد داد تا در ساعات مشخصی از روز تعطیل کنند. در این راستا کیتی میلر، سخنگوی دفتر مایکپنس، معاون رئیسجمهور آمریکا در توییتی نوشت: «این موضوع حقیقت ندارد و نادرست است.» با این حال، بهرغم اقدامات اضطراری فدرالرزرو، برای ایجاد رشد اقتصادی از طریق برنامههای خرید اوراق بهادار، این فروپاشی اقتصاد ناگزیر است. گرگوری داکو، اقتصاددان ارشد ایالاتمتحده در دانشگاه آکسفورد معتقد است که شرایط موجود به رکود عمیق ختم میشود.
- عدم اعتماد به دولت ترامپ
نتایج تازهترین نظرسنجیها در آمریکا نشان میدهد که اعتماد عمومی به توانایی دولت ترامپ در مبارزه با ویروس کرونا کاهش یافته است. به گزارش رویترز، نتایج نظرسنجی گالوپ از دوم تا ۱۳ مارس (۱۲ تا ۲۳ اسفند) نشان میدهد که ۶۱ درصد از آمریکاییها «بسیار» یا «تا حدی» به توانایی دولت دونالد ترامپ رئیسجمهوری آمریکا در مقابله با کرونا اعتماد دارند.
این آمار نشان میدهد که اعتماد عمومی به دولت ترامپ در این زمینه در مقایسه با ماه قبل (فوریه) ۱۶ درصد کاهش یافته است. نتایج این نظرسنجی حاکی است که ۷۳ درصد از افرادی که خود را دموکرات معرفی کردند بیشتر از سایرین نگران وضع جاری هستند؛ در حالی که این رقم در میان جمهوری خواهان ۴۲ درصد است. همچنین تنها ۴۳ درصد از دموکراتها «بسیار» یا «تا حدی» به عملکرد دولت اعتماد دارند. این رقم در ماه فوریه در میان دموکراتها ۷۵ درصد بود.همچنین ۸۵ درصد از آمریکاییها معتقد هستند که کرونا تاثیری «بسیار» یا «تا حدی» منفی بر اقتصاد جهانی دارد. ترامپ ابتدا خطر شیوع کرونا را کم اهمیت نشان داده بود اما هفته گذشته ناچار شد حالت فوق العاده اعلام کند. وی روز دوشنبه نیز از مردم خواست تا از حضور در اجتماعات خودداری کرده و به مدت ۱۵ روز فعالیتهای اجتماعی خود را محدود کنند.این در حالی است که اقدامات بانک مرکزی آمریکا برای مقابله با تاثیرات منفی کرونا بر اقتصاد موثر نبوده است و بازارهای بورس این کشور روز دوشنبه سقوط شدیدی را تجربه کردند. ترامپ هشدار داده است که ممکن است اقتصادآمریکا دچار رکود شود.