به گزارش همشهری آنلاین به نقل از ایرنا، درست یک ماه پیش بود که با فهرست بلند بالایی از مایحتاج منزل به فروشگاه محلهمان رفتم، «حاج احمد»، صاحب مغازه نگاه معناداری به اقلامی که نیاز داشتم انداخت. «بیا باباجان، خودت برو هر چه خواستی از قفسهها بردار». مشتریها همیشه از اخلاقش تعریف میکردند، عین خیالش نبود که برای یافتن جنسی که میخواهیم همه قفسههای مغازه اش را به هم بریزیم، همیشه یا مشغول مطالعه کتاب بود یا روزنامه و فقط وقتی مشتریها میخواستند حساب و کتاب کنند سرش را بلند میکرد و کارشان را راه میانداخت.
همه این خاطرهها وقتی از ذهنم عبور کرد که خود را پشت یک میز بزرگ دیدم، میزی که حاج احمد چند روزی است جلوی مغازه اش گذاشته و راه را بسته است، «مشتری گرامی، لطفا با فاصله یک متر از هم در صف منتظر بمانید، فهرست خریدهایی که نیاز دارید بدهید و آنها را تحویل بگیرید، پرداخت حساب خود را فقط با کارتخوان انجام دهید».
درست حدس زدم، حاج احمد؛ کاسب مهربان و مردم دار محله، دست بهکار شده تا به سهم خود کرونا را از پا در بیاورد.
برایم جالب بود که کنار کارتخوان مایع ضدعفونیکننده و یک جعبه دستمال کاغذی هم گذاشته بود، انگار حواسش به همه چیز هست تا مبادا کرونا خراشی بر تن مشتریهای چندین و چند ساله اش بیندازد.
چروکهای ریز و درشت پیشانی اش حواس آدم را از ماسک گندهای که زده پرت میکند، انگار اینها همان خط و نشانی است که یک پیر سالخورده اما پرتجربه برای کرونا کشیده است.
نظیر «حاج احمد»ها در اصفهان بسیار است. در روزهایی که کرونا به یک اپیدمی تبدیل شده و جان همه را تهدید میکند، بسیاری از کاسبها و مغازه دارهای اصفهانی نیز، تلاش میکنند برای مقابله با این بیماری تاثیرگذار باشند.
در این میان برخی کسب و کار خود را تعطیل کردند و در خانه نشستند و شماری دیگر تمهیداتی اندیشیدند که تا میتوانند راههای انتقال این بیماری را ببندند.
اصفهان، که هیاهوی دلچسب بازارهایش از روزگارانِ کهن تا به امروز زبانزد جهانیان است، در روزهای پایان سال درگیر کروناست، چیزی شبیه به یک حمله، به یک جنگ که در آن هر شهروند میشود رزمنده تا در این میدان پرمخاطره نقشی ایفا میکند، همانند آن روزها که کاسبهای خوشنام در کوی و برزن اصفهان، حواسشان به جیبها وسفرههای مردم بود، اکنون نیز کم نیستند اصنافِ دلسوز که هر یک هر چند اندک ولی چه مهربان حواسشان به سلامت مردم است.
«منصور نکویی»، که حوالی میدان انقلاب فروشگاه پوشاک دارد مقررات سختی را برای مشتریها پیاده کرده است. روی شیشه مغازه اش دست نوشتهای چسبانده که «اگر میتوانید همان لباسهایی که از قبل خریداری کردهاید برای عید بپوشید، کرونا جدی است».
جلوی مغازه اش یک میز کوچک گذاشته که روی آن پک بزرگی از دستکش یکبارمصرف است. مشتریهایی که حتی کرونا هم حریف آنها نمیشود و آن دسته از مردم که هر طور شده باید در این شرایط هم پوشاک بخرند، از همان بدو ورود به فروشگاه این دستکشها را دست میکنند و پس از پایان فرایند خرید آنها را به سطل زبالهای که کنار همان میز است میاندازند.
نکویی میگوید: هر چه تلاش کردم نتوانستم در بازار ماسک پیدا کنم و چند داروخانهای هم که موجود داشتند قیمتشان به صرفه نبود، برخی نیز بیشتر از چند عدد نمیفروختند، اما باز جای شکرش باقیست که بیشتر مشتریها خودشان ماسک استفاده میکنند.
وی افزود: اتاقهای پرو را بعد از پایان خرید هر مشتری ضدعفونی میکنم که کار بسیار سخت و طاقت فرسایی است، اما شاید بتوانم به سهم خود از شیوع کرونا جلوگیری کنم، اگرچه حوصله مشتریها هم خیلی سر میرود.
او میگوید: یک هفته پیش که مردم هنوز کرونا را جدی نگرفته بودند مغازه شلوغتر میشد، اما در این هفته بیشتر وقتها خلوت بوده و قصد دارم به زودی مغازه را تعطیل کنم و در خانه بمانم، هر چند دخل و خرجمان به هم میریزد اما چارهای نیست.
از هر چیز که بتوان گذشت اما از بوی وسوسهکننده فست فود و غذاهایی که در خیابانها و بازارهای اصفهان به مشام میرسد، نمیشود گذشت. مکانهای خوشمزهای که اگر چه فرح بخش و نشاط آفرین است اما این روزها چنانچه غفلت شود میتواند منشا شیوع کرونا و انتقال آن به گروه بیشماری از مردم نیز باشند.
«معصومه خلجی» که به همراه برادرانش در یک فست فود فروشی در محدوده چهارباغ اصفهان مشغول بکار است، در این خصوص میگوید: از وقتی که خطر کرونا جدی شد، سرو غذا را ممنوع کردیم و اجازه نمیدهیم مشتریها در این مکان بنشینند.
وی افزود: خودمان هم مرتب دست هایمان را ضدعفونی میکنیم و برای تهیه سفارش هر مشتری دستکش هایمان را تعویض میکنیم، از ماسک فیلتردار هم استفاده میکنیم، و در تهیه غذاها نیز بسیار دقت میکنیم که همه مواد اولیه بهداشتی و عاری از آلودگی باشد.
خلجی با بیان اینکه به هیچ وجه اسکناس از مشتریها نمیپذیریم، افزود: فقط یک نفر را به طور انحصاری مسئول پرداختها قرار داده ایم که دریافت پول را با کارتخوان انجام میدهد.
او میگوید: یک نفر را نیز مسئول هشدار به مشتریها گذاشته ایم که فاصله با دیگران را در صف رعایت کنند و با توجه به محدوده وسیع اطراف اجازه نمیدهیم جلوی مغازه ازدحام بشود، با این حال بسیاری از مردم همچنان به رعایت نکات بهداشتی بیتوجه هستند.
اگرچه فعالیت فروشگاهها و حضور مردم برای خرید همچنان ادامه دارد اما پس از پیمودن مسیر تقریبا طولانی در بازارهای مهم اصفهان، میتوان گفت تعداد قابل توجهی ازفروشگاهها نیز تعطیل است، برخی هم در مقایسه با چند هفته اخیر بسیار خلوت شدهاند و برخی ساعتهای کار خود را کاهش داده اند.
در این میان، برخی اصناف مانند میوه فروشیها که به دلیل منبع تهیه مایحتاج روزانه شاید تعطیل بردار نباشند، باید بیش از دیگر فروشندهها حواسشان به مساله کرونا باشد.
حاج صادق نصیری، یکی از کاسبهایی است که جلوی مغازه خود را بسته و اجازه نمیدهد مشتری به میوهها دست بزند، خود و چند نفر از شاگردها سفارش مشتری را جدا میکنند و به او تحویل میدهند.
«میوه و سبزی ممکن است آلوده به کرونا باشد خوب بشوئید»، این جملهای است که با خط درشت بر روی یک مقوا نوشته و از سردر مغازه آویزان کرده است.
اومی گوید: به مشتریها میگویم کارت بکشند ولی خیلیها هم اسکناس میدهند که آنها را در صندوق جداگانهای جمع میکنم تا سر فرصت در آفتاب یا روی بخاری پهن کنم تا ضدعفونی شود، شاید هم همه آنها را بشویم، مانند قدیمها که پولها را دم عید میشستیم.
حاج صادق این را میگوید و میخندد و حواسش را خوب جمع میکند که بقیه پول مشتریها را از این پولها ندهد، یک صندوق دیگر را گذاشته که پر از پولهای شسته شده است. یکی از شاگردانش را نیز مسئول کرده که فقط او از مشتریها حساب کند، آن هم با دستکش و یک انبر فلزی بلند که روش جالبی بود برای خودش، مشتریها را هم جذب میکرد.
«برای حفظ سلامت افراد شاغل در واحدهای نانوایی و پیشگیری از ابتلا آنها به ویروس کرونا، استفاده از ماسک و دستکش از سوی متصدی نانوایی الزامی اعلام شده است». این را رئیس اتاق اصناف اصفهان گفت.
رسول جهانگیری افزود: نانواییها موظفند یک نفر را بطور اختصاصی بهعنوان کارگزار دریافت پول تعیین کنند و این شخص دیگر حق تحویل نان به مشتری را ندارد.
به گفته وی در فرایند پرداخت هزینه، یا خود مشتری باید کارت بکشد یا مسوول نانوایی موظف است تا یک نفر را بطور برای دریافت کارت و پول مشخص کند.
رئیس اتاق اصناف اصفهان با بیان اینکه همه نانواییهای استان تاییدیه بهداشت را برای فضای فیزیکی خود دارند، افزود: اقدامات بهداشتی و پیشگیرانه برای جلوگیری از انتقال ویروس کرونا ضروری است.
وی افزود: نان پس از خارج شدن از تنور، باید بطور مستقیم به مشتری تحویل داده شود.
جهانگیری با بیان اینکه اطلاعرسانی و آموزشهای لازم در این زمینه از طریق پیامک، اتحادیه و اداره بهداشت به نانوایان و پرسنل آنها شده است، افزود: مردم از آگاهی لازم در این زمینه برخوردارند و امروزه دیگر کارد و چاقو برای تکه کردن یا میز برای پهن کردن نان، جمعآوری شده است.
وی اضافه کرد: شهروندان میتوانند شکایات و انتقادات خود را در باره متخلفان واحدهای صنفی با شماره ۳۲۳۵۲۰۱۲ به واحد بازرسی اتاق اصناف اطلاع دهند و در صورت اطلاعرسانی موارد تخلف بهداشتی نانوایان هم با آنها برخورد خواهد شد.
وی بر این باور است اصناف هیچ وقت در مواقع بحران، ناسازگاری نکردند و بویژه در زمانهای نظیر سیل، زلزله و جنگ تحمیلی نهایت همکاری و تعامل را با مسوولان کشور داشتهاند.
رئیس اتاق اصناف اصفهان ادامه داد: همه دستورالعملهای بهداشتی در مورد پیشگیری از ویروس کرونا به واحدهای صنفی ابلاغ شده است.
وی با بیان اینکه شیوع بیماری کرونا رکود شدیدی در فعالیت بسیاری از صنوف این استان ایجاد کرده است، ادامه داد: در مقطع کنونی سلامتی مردم از هر چیز دیگری مهمتر است بنابراین همه باید با همکاری و همدلی اجازه دهیم که این بحران به پایان برسد و از این شرایط دشوار عبور کنیم.
جهانگیری اضافه کرد: در این شرایط ممکن است بعضی کسب و کارها تعطیل و یا ورشکسته شوند اما میتوان با در نظر گرفتن حمایتهایی در حوزههایی نظیر مالیات، تسهیلات بانکی، تامین اجتماعی و بیمه با کمترین مشکل از این شرایط بحرانی عبور کرد.
وی با اشاره به اهمیت خدمات پزشکان، پرستاران و کادر درمانی بعنوان سربازان خط مقدم جبهه سلامت در مقابله با بیماری کرونا خاطرنشان کرد: با همکاری خیران اصناف، اتحادیهها و بازاریان روزانه با ارائه سه میان وعده میوه در سه شیفت کاری از کادر درمانی بیمارستانهای درگیر با بیماری کرونا پذیرایی میشود.
رئیس اتاق اصناف اصفهان افزود:این طرح که بیشتر جنبه معنوی دارد به منظور قدردانی از کارکنان این بیمارستانها از سه هفته گذشته شروع شده و تا رفع کامل بحران بصورت مستمر ادامه دارد.
بر اساس آخرین آمار وزارت بهداشت، تاکنون حدود ۱۴ هزار نفر در کشور به ویروس کرونا مبتلا شدند که این رقم در استان اصفهان حدود یک هزار و ۲۰۰ نفر است. این خطه در رتبه سوم ابتلا به این بیماری پس از تهران و مازندران قرار دارد. مجموع جان باختگان این بیماری در کشور ۷۲۴ مورد است.