به گزارش همشهری آنلاین به نقل از فارس، هروقت نام مناطق شمالی تهران مانند لواسان، شمشک، شمیران و امثالهم را میشنویم ناخودآگاه عادت کردهایم ذهنمان به سمت ساخت و سازهای آنچنانی بسازبفروشها برود. ساختمان سازیهایی که خیلی وقته زنگ هشدار را در این مناطق به صدا درآورده و منجر به مخاطرات زیستی فراوانی نیز در این نقاط تفریحی و برخوردار از منابع طبیعی شده است.
در یکی از آخرین نمونهها چندی پیش در منطقه رودبار قصران شاهد قطع گسترده درختان به منظور ساخت یک بنای ۱۵ هزار مترمربعی بودهایم. در این خصوص یکی از مخاطبان چنین پیامی را برای ما ارسال کرده است: «امروز بیشتر از صد تا درخت چهل و پنجاه ساله رو قطع کردند و با جرثقیل و پنج تا کامیون سریع درختها رو بردند، مجوزهای ساخت رو گرفتند و احتمالاً بعد از بهار ساخت رو شروع میکنند، این در صورتی است که هنوز طرح هادی شهر تصویب نهایی نشده و قانوناً این زمینها کاربری کشاورزی دارد»
طبیعتاً در این موضوعها که دیگر برای ما خبرنگاران روالی تکراری شده است باید سراغ ارگانهای مسؤول مختلف را گرفت که حسب تجارب قبلی آنها در پاسخ به این موضوعات حیاتی نیز مسؤولیت خود را به گردن دیگری میاندازند. اما برحسب رسالت ما وارد عرصه شدیم تا ببینیم آیا این بار قضیه با دفعات پیشین فرق میکند و پیشبینی ما غلط از آب در میآید؟ و این سرنوشت تلخ از بین رفتن منابع طبیعی در سرعت شتابان زندگی شهری و مدرن تا کی ادامه خواهد داشت.
دل پر شورای شهر
جواد شمشکی رئیس شورای شهر شهرداری شمشک دربندسر اظهار داشت: وقتی کاربری زمینی را بخواهیم تعریف کنیم باید برای آن مراحل قانونی طی شود.
وی اضافه کرد:بررسی این درخواستها به کارگروه زیربنایی استانداری میرود که در آن ۱۵ اداره وجود دارد و باید نظرات کارشناسی خود را بگویند.
رئیس شورای شهر شهرداری شمشک دربندسر خاطرنشان کرد: هنگام اعطای مجوز به این زمین دو تعهد اساسی از مالک گرفته شد که اول باید هزینههای مربوطه را به طور کامل پرداخت کند و ثانیاً باید تعداد زیادی از این درختها را در زمینی دیگر احیاء کند.
شمشکی در خصوص چرایی راضی شدن شهرداری این شهر به قطع درختان نیز عنوان کرد: ۷ سال است که منتظر هستیم طرح هادی این شهر به تصویب برسد اما هنوز علیرغم طی شدن همه مراحل منتظر امضای استاندار است و نمیدانم چرا اقدامی برای آن نمیشود.
وی ادامه داد: اگر طرح هادی داشته باشیم بر اساس آن جلو میرویم و دیگر مجبور نیستیم که برای هر ساختوسازی به کمیتههای استانداری متوسل شویم.
رئیس شورای شهر شمشک دربندسر با اشاره مشکلات مالی این شهرداری ابراز داشت: سیل سال گذشته بالغ بر ۳۰ میلیارد تومان خسارت بر جای گذاشت اما دولت یک ریال هم به ما کمک نکرد، پس شهرداری در بعضی مواقع مجبور میشود که برای داشتن درآمد و جلوگیری از کسری بودجه از چنین طرقی درآمد خود را تأمین کند که آن هم با لحاظ مفاد قانونی و احیاء درختان در دیگر مناطق میسر میشود.
شمشکی در پایان به داشتن مشکلات فراوان از جمله عدم استقرار پایگاه نیروی محترم انتظامی در این شهر اشاره و خاطرنشان کرد: شهر شمشک از امکانات زیرساختی شهر مانند بیمارستان برخوردار نیست و حتی گازرسانی به این شهر نیز به تازگی انجام شده است.
فرماندار: تا وقتی خودم مستندات را نبینم تائید نمیکنم
سیاوش شهریور فرماندار شهرستان شمیرانات در پاسخ به ارسال مستندات هوایی از مخاطبان ما در خصوص کاهش مراتع طبیعی و جنگلها در منطقه رودبار قصران اظهار داشت:در این خصوص اظهار نظری نمیکنم چون قضیه برای من ثابت شده نشده و مشخص هم نیست که آیا واقعاً این عکسها متعلق به رودبارقصران است.
محیط زیست: اگر در حریم کیفی باشد باید از ما مجوز بگیرد
حمید ناهیدی فر رئیس اداره محیطزیست شهرستان شمیرانات نیز درباره این موضوع گفت: اگر مکان مورد نظر در منطقه حریم کیفی شهر باشد باید از ما استعلام بگیرند و از آنجا که نمیدانم این قضیه در کدام منطقه روی داده است بگذارید از دوستان درباره جزئیات این مکانی موقعیت یاد شده اطلاعات تکمیلی را جویا شوم.
وی با اشاره به حساسیت بالای این مناطق اضافه کرد: اگر این منطقه در بیرون از ناحیه کیفی باشد، چون جزو اراضی ملی به حساب میآید در مالکیت سازمان مراتع قرار میگیرد و نمیتوانند مجوز بگیرند اما اگر در داخل منطقه کیفی شهر باشد و کنار رودخانه نیز نباشد امکان گرفتن مجوز وجود دارد.
رئیس اداره محیطزیست شهرستان شمیرانات در خصوص امکان جابجایی درختها به مناطق دیگر نیز ابراز داشت: تا آنجایی که مطلع هستم قبلاً جای دیگر در منطقه سرخهحصار این کار انجام شده اما اظهارنظر تخصصی با منابع طبیعی است که بگوید آیا درخت میتواند به جای دیگر منتقل شود و یا در زمین هدف این قوت را دارد که درختان در آنجا به رشد خود ادامه دهند.
ناهیدی فر در همین خصوص یکی از مشکلات پیرامون این قضیه را رجوع بساز بفروش بعد از ساخت به این سازمان برای گرفتن پایانکار عنوان کرد و افزود: شیوه منطقی و درست قضیه آن است که اینها در موقع گرفتن پروانه ساخت به ما رجوع کنند نه بعد از پایان یافتن ساخت و سازهایشان.
یک بار برای همیشه
با اینحال آنچه مشخص بوده توجه بیشتر به شهر شمشک دربندسر ضروری است تا اولاً طرح هادی این شهر که به گفته رئیس شورا وقتی همه مراحل قانونی آن طی شده و فقط منتظر امضای استاندار است تکلیفش باید مشخص شود و ثانیاً برای شهرداری این شهر که با کسری بودجه قابل توجهی روبه رو است تدبیری اندیشیده شود و در نهایت یک بار برای همیشه تکلیف این قضیه در سطح کلان کشوری مشخص شود که بساز بفروشها تا چه حد میتوانند در حریم طبیعت وارد شوند و آیا با صرف دادن تعهد میتوانند کار به ظاهر غیر قانونی خود را قانونی جلوه دهند؟