به گزارش همشهری آنلاین به نقل از هلثدی نیوز در حالیکه کمبود ماسکهای تنفسی یکبار مصرف N95 در میانه شیوع ویروس کرونا آمریکا کارکنان پزشکی و بیماران را در معرض خطر قرار داده است، نتایج دو بررسی جدید شیوههایی برای حل این مشکل را در اختیار میگذارند.
پژوهشگران در دانشگاه ماساچوست در آرمرهست در بوستون گزارش کردند ماسکهای N95 استریلشده با پراکسید هیدروژن به همان اندازه ماسکهای نو میتوانند مانع عبور ذرات عفونی شوند.
بیمارستانهای دانشگاه دوک در کارولینای شمالی هم پروتکل استریل کردن ماسک را که در سال ۲۰۱۶ تدوین کرده بودند، دوباره فعال کردهاند.
ریچارد پلتیر، استادیار بهداشت عمومی و علوم بهداشتی در دانشگاه ماساچوست در این باره میگوید: « استفاده دوباره از این ماسکها بدون استریل کردنشان خطرناک است، چرا که میتوانند به فردی که ماسک میزند یا برای بیماران خطرناک باشند.»
ذرات آلوده که بوسیله ماسک صورت فیلتر میشوند، درون ماسک میمانند، بنابراین اگر ماسک دور انداخته نشود، باید دوباره آن را استریل کرد.
اما این نگرانی وجود دارد که استریل کردن ممکن است بر فیلتر ماسک اثر بگذارد و مانع عملکرد درست ان شود.
این پژوهش جدید این نگرانی را برطرف میکند. به گفته پلتیر، این ماسکها پس از استریل کردن به همان خوبی ماسک نو کار میکنند.
در شرایط معمول برای ثابت شدن این نظر، آزمایش روی ماسکهای استریلشده باید بارها تکرار شود، اما به گفته پلتیر، برای این بیمارستان در بوستون در این شرایط اضطراری همین حد اطمینان کافی است.
پژوهشگران دانشگاه دوک هم از پراکسید هیدروژن بخار شده برای گندزدایی از ماسکها استفاده کردند تا امکان کاربرد دوباره آنها فراهم شود. در بیمارستانهای این دانشگاه از گاز پراکسید هیدروژن برای استریل کردن تجهیزات پزشکی و حتی کل اتاقها استفاده میشود.
این شیوه گندزدایی که مورد آزمایش قرار گرفته و نتایج آن در سال ۲۰۱۶ منتشر شده است، میکروبهای روی ماسکهای استفادهشده را میکشد. البته بررسیهای پیشین به آزمایش ماسکها پس از پاک شدن از لحاظ کارآییشان نپرداخته بودند، چون گمان نمیرفت این ماسکها دوباره استفاده شوند.
سه بیمارستان دانشگاه دوک هم با توجه به کمبود شدید ماسک N95 برای کارکنان پزشکی فورا استفاده از این شیوه را برای استریل کردن ماسکهای N95 و استفاده دوبارهشان شروع کردهاند.