به گزارش همشهری آنلاین به نقل از لایوساینس از جمله اولین یافتهها درباره امکان سرایت هواپخش یا آئروسل ویروس جدید کرونا (ویروس سارس- کرونا ۲) یک بررسی مقدماتی بوسیله پژوهشگران دانشگاه استنفورد بود که در ۱۷ مارس در ژورنال پزشکی نیوانگلند منتشر شد،
بررسی دیلان موریس از بخش بومشناسی و زیستشناسی تکاملی دانشگاه استنفورد و همکارانش نشان داد که ویروس جدید کرونا میتواد برای چند ساعت در هوا به صورت ذرات ریزی که هواپخش یا آئروسل نامیده میشوند، زنده بماند و باعث عفونت سلولها شود.
این پژوهشگران در مقالهشان نوشتند گرچه نتایجشان مقدماتی است، اما سرایت ویروس جدید کرونا از طریق هواپخش «محتمل» به نظر میرسد- اما پرسشهای پاسخداده نشدهای بسیاری در این مورد باقی میماند.
به گفته این پژوهشگران، هنوز معلوم نیست که چه غلظتی از ویروس به صورت هواپخش لازم است تا بتواند باعث عفونت انسان شود، چرا که این بررسی ذرات ویروسی به دست آمده از هواپخشها را برای آلوده کردن سلولهای انسانی کشتداده شده در آزمایشگاه به کار برده بود، نه انسانهای واقعی. البته این پژوهشگران به دنبال مدلسازی برای یافتن پاسخ به این سوال هستند.
این پژوهشگران در مقالهشان چنین نتیجهگیری کردند که اگر هم سرایت هواپخش ویروس کرونا قابل انجام باشد، بعید به به نظر میرسد که شیوه اصلی انتشار ویروس در همهگیری فعلی باشد.
در هنگام انتشار مقاله هم اجماع علمی بر این بود اصلیترین شیوه سرایت ویروس جدید کرونا از طریق ترشحات تنفسی است که به صورت قطرکهای تنفسی هنگام سرفه، عطسه و حرف زدن بیماران منتشر میشوند و بزرگتر از ذرات ریز هواپخش (زیر ۵ میکرون یا میکرومتر) هستند، بنابراین چندان در هوا شناور نمیمانند و پس از یکی دو متر سقوط میکنند.
ذرات هواپخش یا آئروسل بر عکس قطرکهای تنفسی میتواند مسافتهای طولانی را بپیمایند، برای مثل ویروس آبلهمرغان از یک فرد مبتلا به صورت ذرات هواپخش میتواند دهها متر در فضا حرکت کند و باعث عفونت فرد دیگری شود که در آن محیط به سر میبرد. همچنین این ذرات هواپخش میتوانند حتی پس از آنکه فرد آن محیط را ترک کرد، در هوا شناور بمانند.
پژوهشگران دانشگاه استنفورد این موضوع را که ویروس جدید کرونا تا چه مسافتی میتواند در هوا حرکت کند، بررسی نکرده بودند.
این پژوهشگران با بر اساس پژوهشهایی که روی سایر ویروسهای تنفسی انجام شده بود، اظهار کردند که شکل هواپخش ویروس جدید کرونا احتمالا در زندگی روزمره در سرایت ویروس نقش اصلی ندارد، اما ممکن است در محیطهای بیمارستانی مثلا هنگام لولهگذاری تنفسی و اقدامات مشابه در سرایت بیماری دخیل باشد
اما اخیرا موردی از سرایت ویروس کرونا در میان اعضای یک گروه بزرگ همسرایان در ایالت واشنگتن در غرب آمریکا پس از تمرین جمعی توصیف شده است که امکان سرایت هواپخش این ویروس را در خارج از محیطهای بیمارستانی مطرح میکند.
موریسون در واکنش به این خبر در توئیتی نوشت: «اکنون آشکار است که خطر سرایت ویروس از طریق هواپخش را برای افراد در زندگی روزمره به خصوص در محیطهای که تهویه خوبی ندارند، نمیشود نادیده گرفت.» البته به گفته او، هنوز محیطهای بیمارستانی بیشترین خطر از این لحاظ را دارند.