به گزارش همشهری آنلاین به نقل از وبامدی گزارشهایی از ژاپن، چین و کره جنوبی درباره افرادی که پس از بهبودی از بیماری کووید-۱۹ دوباره آزمایش ویروس کرونایشان مثبت شده است، منتشر شده است.
بررسیهای که بر روی ویروسهای دیگر و انواع دیگر کروناویروسها انجام شده است، نشان دادهاند افراد ۷ تا ۱۰ روز پس از عفونت آنتیبادی بر ضد ویروس تولید میکنند که بسته به نوع ویروس میتوانند باعث جلوگیری از عفونت مجدد برای ماهها تا سالها پس از بهبودی شوند. البته باید توجه داشت آنتیبادیها فقط باعث محافظت در برابر همان گونه خاص ویروس کرونا میشوند که فرد به آن دچار شده است.
اما از آنجایی کووید-۱۹ ویروس جدیدی است، هنوز نمیدانیم آنتیبادیهای تولید شده بر ضد آن تا چه مدت در بدن ما باقی میمانند.
بنابراین نیاز به بررسیهای درازمدت در انسانها وجود دارد تا معلوم شود افراد دچار کووید-۱۹ پس از بهبودی آیا مصونیت پیدا میکنند یا نه واین مصونیت تا چه مدتی ادامه پیدا میکند.
اما بر اساس آنچه از واکنش بدن به سایر ویروسها میدانیم، احتمال زیادی وجود دارد که آنتیبادیهای تولید شده پس از عفونت با کووید-۱۹ برای مدت زمان معینی باعث ایمنی نسبت به ویروس کرونا شود.
دانشمندان چینی بررسیهای مقدماتی روی میمونها رزوس انجام دادهاند که نشان میدهند آنتیبادیهای تولید شده پس از بهبودی از کووید-۱۹ در میمونها باعث محافظت آنها از عفونت مجدد هنگام قرارگیری دوباره در برابر ویروس میشود. بررسیها پس از شیوع سارس (نشانگان شدید حاد تنفسی ناشی از یک ویروس کرونای دیگر) در سال ۲۰۰۲ نشان داد که انتیبادیها تا ۳ سال در بدن بهبودیافتگان باقی میماننند. بررسیها درباره ویروس کرونای عامل «نشانگان تنفسی خاورمیانه» یا مرس نشان داد که آنتیبادیها تا یکسال پس از بهبودی در بدن افراد قابلشناسایی هستند.
میزان و مدت زمانی مصونیت فرد همچنین بستگی به چگونگی پاسخ دستگاه ایمنی بدن دارد، بنابراین هنوز لازم است اطلاعات بیشتری درباره ایمنی پس از عفونت کووید-۱۹ به دست آوریم.
- آیا پس از بهبودی احتمال عفونت مجدد وجود دارد؟
گزارشهایی درباره افرادی که از کووید-۱۹ بهبود یافتهاند، اما بعد دوباره آزمایششان مثبت شده است، منتشر شده است.
چندین گزارش از چین دربارهمواردی از افراد دچار علائم خفیف بیماری منتشر شده است که حتی پس از بهبودی آزمایش ویروسیشان مثبت باقی مانده است.
یک بررسی کوچک در چین بر روی کارکنان بهداشتی نیز نشان داد برخی از این افراد با وجود بهبودی همچنان آزمایش ویروسی مثبت دارند. البته این بررسی همچنین نشان داد که افراد دیگرعلائمی بروز ندادند و اعضای خانوادهشان را آلوده نکردند.
مراکز کنترل و پیشگیری بیماریها کره نیز مثبت شدن دوباره آزمایش چندین نفر پس از بهبودی خبر دادهاند.
دو مورد از این موارد خارج از چین حتی شگفتآورتر هستند: افرادی که ظاهرا بهبود پیدا کرده و آزمایششان منفی شده است، بعد دوباره دچار علائم بیماری شدند و آزمایششان دوباره مثبت شد.
کارشناسان میگویند این سناریوها نیاز بررسی بیشتری دارند، اما بعید است که بیانگر عفونت مجدد باشند.
تداوم آزمایش مثبت پس از بهبودی میتواند ناشی از شناسایی باقیماندههای ویروس در بدن باشد، بدون اینکه فرد دچار عفونت فعال باشد. در افرادی که پس از بهبودی و منفی شدن آزمایش دوباره آزمایش مثبت پیدا کردهاند، ممکن است ویروس به میزان کم در بدن باقی مانده باشد و بعد دوباره تکثیر کند و ظهور یابد. بالاخره اینکه آزمایش منفی اول ممکن است به دلایل گوناگون منفی کاذب باشد (از جمله اینکه سواب بینی یا حلق نمونه با میزان کافی ویروس از فرد برنداشته باشد).