به گزارش همشهریآنلاین به نقل از ایسنا، سال ۹۹، سالی است که با تعدیل نیرو در بسیاری از کارگاهها و شرکتها آغاز شد. البته این تعدیلها از اسفندماه سال گذشته کلید خورده است بهطوریکه با شروع شیوع کرونا کارفرمایان به بهانههای مختلف ازجمله فاصلهگذاری و نبود درآمد اقدام به تعدیل بخشی از نیروهای خود کردند.
دراینبین حقوق بسیاری از کارگران و کارمندان زیر پا رفته و تنها ثبتنام در سامانه بیمه بیکاری دلخوشی این روزهای این قشر بوده البته برخورداری از بیمه بیکاری نیز زمان زیادی میبرد و عملاً این خانوارها درآمدی نداشته و بهشدت در مضیقه هستند. البته ناگفته نماند ممکن است همه از نعمت بیمه برخوردار نباشند که دل به دریافت بیمه بیکاری ببندند!
نگرانی از بابت کرونا ویروس از یک و از سوی دیگر نگرانی درباره کسب نان و روزی حلال و بازگشت به کار، بسیاری از کارمندان و کارگران تعدیلشده را دچار افسردگی کرده است. این روزها سؤالی که نیروهای تعدیلی شرکتها و بنگاههای اقتصادی از مسئولان و کارفرمایان خوددارند این است که تا چه زمانی این شرایط ادامه خواهد داشت و آیا امید بازگشت به کار را داشته باشند؟
تقاضای بیش از ۸۰۰۰ همدانی برای دریافت بیمه بیکاری
مدیرکل تعاون، کار و رفاه اجتماعی استان همدان از ثبتنام بیش از ۸۰۰۰ همدانی در سامانه بیمه بیکاری خبر داد و اعلام کرد: تا دوم اردیبهشت ۸۷۸۳ نفر کارگر مشمول مقرری بیمه بیکاری در سامانه بیمه بیکاری ثبتنام کردند.
سیداحمد توصیفیان گفت: تمامی کارگران بنگاههایی که متأثر از کرونا ویروس کار خود را ازدستدادهاند میتوانند با مراجعه به سامانه bimebikari.mcls.gov.ir ثبتنام کنند تا پس از بررسیهای لازم و پایش متقاضیان گروههای ۱۰گانه دارای اولویت بیمه بیکاری توسط وزارت تعاون، کار و رفاه اجتماعی و سازمان تأمین اجتماعی تعلق یا عدم تعلق مقرری به آنها از طریق پیامک اطلاعرسانی شود.
وی درباره افرادی که بهطور طبیعی بدون ارتباط با کرونا از کار بیکار میشوند، تصریح کرد: با این قبیل متقاضیان طبق قانون و سایر مقررات مربوطه برخورد میشود بدینصورت که اگر کارگر دارای قرارداد کار مکتوب باشد و کارفرما نخواهد با او ادامه همکاری دهد مشروط به دارا بودن یک سال سابقه کار در کارگاه و واریز بیمه او به تأمین اجتماعی و مراجعه ظرف ۳۰ روز از تاریخ وقوع بیکاری و تسلیم تقاضای خود به ادارات تعاون، کار و رفاه اجتماعی میتواند با تشخیص کمیتههای مربوطه از مقرری بیمه بیکاری بهرهمند شود.
توصیفیان خاطرنشان کرد: تعداد کارگران ثبتنامشده مشمول مقرری بیمه بیکاری سامانه بیمه بیکاری تا دوم اردیبهشت ۹۹، ۸۷۸۳ بوده و بیشترین فراوانی متقاضیان شاغلان در مشاغل رستههای ۱۰گانه به ترتیب شامل مراکز تولید و توزیع غذاهای آماده اعم از رستورانها، بوفهها، طباخی، تالارهای پذیرایی، قهوهخانهها، اغذیهفروشیها، مراکز مربوط به گردشگری شامل هتلها، هتل آپارتمانها، مجتمعهای جهانگردی و گردشگری، مهمانپذیرها، مسافرخانهها، زائرسراها، مراکز بومگردی، اقامتی، پذیرایی، تفریحی و خدماتی بینراهی و موارد مشابه به تشخیص وزارت میراث فرهنگی، گردشگری و صنایعدستی، حملونقل عمومی مسافر درون و برونشهری اعم از هوایی، جادهای، ریلی و دریایی، دفاتر مسافرتی و گردشگری، مراکز تولید و توزیع پوشاک، مراکز تولید و توزیع کیف و کفش، مراکز توزیع آجیل، خشکبار، قنادی، بستنی و آبمیوه، مراکز و مجتمعهای ورزشی و تفریحی، مراکز و مجتمعهای فرهنگی و آموزشی، مراکز تولید، توزیع و فروش صنایعدستی است.
مدیرکل تعاون، کار و رفاه اجتماعی استان همدان با تأکید بر اینکه با بهبود شرایط کار کلیه کارگران دائمی کارگاهها که قرارداد کار ندارند، همینطور کارگران موقت دارای قرارداد که دراثنای قرارداد و به علت کرونا ویروس از کار بیکار شدهاند، به کار خود برمیگردند، اظهار کرد: چنانچه کارفرمایان از پذیرش آنها خودداری کنند باید به مراجع حل اختلاف ادارات تعاون، کار و رفاه اجتماعی شهرستانها شکایت مبنی بر بازگشت به کار کنند.
کارفرمایان باید از خردادماه نیروهای تعدیلشده خود را به کار بازگردانند
مدیرکل سازمان تأمین اجتماعی استان همدان نیز گفت: کارفرمایان باید از خردادماه نیروهای تعدیلشده خود را به کار بازگردانند.
نبوی اظهار کرد: کارگرانی که به علت کرونا ویروس از کار تعدیل شدند تا اردیبهشت میتوانند از بیمه بیکاری استفاده کنند و باید از خردادماه به کارشان بازگردانده شوند، مگر آنکه از سوی ستاد ملی مبارزه با کرونا دستورالعمل دیگری صادر شود.
وی با اشاره به اینکه بر اساس شیوهنامه اجرایی افرادی که به علت شرایط ناشی از کرونا بیکار شدند، باید در سامانه بیمه بیکاری ثبتنام کنند، تصریح کرد: مشمولین بیمه بیکاری افرادی هستند که به علت اتمام قرارداد، اخراج دراثنای کار، اخراج دراثنای فصل کاری، تعدیل نیرو، حوادث غیرمترقبه، تغییر و جابهجایی ساختار کارگاه، عدم نیاز و کاهش فعالیت کارگاه و تعدیل نیرو بیکار شدند.
نبوی ادامه داد: در شرایط فعلی کشور افرادی که از اسفندماه سال ۹۸ دچار بیکاری شدند دولت برای سه ماه اسفند، فروردین و اردیبهشت این افراد بیمه بیکاری در نظر گرفته و طبق دستورالعملی که صادرشده، باید مجدداً از خرداد به کارشان بازگردند.
مدیرکل سازمان تأمین اجتماعی استان همدان در پاسخ به اینکه بر اساس قانون افرادی که بیمه بیکاری دریافت میکنند باید در طول این دوره حرفه و مهارتی را کسب کنند؟ خاطرنشان کرد: این موضوع در شرایط عادی بیکاری افراد بوده که فرد مهارتی را کسب میکند و بعد از طی دوره بیمه بیکاری از طریق اداره کار و با توجه به مهارت کسب کرده به کار دیگری مشغول میشود اما در شرایط کرونایی این موضوع انجام نمیشود.
وی درباره تعدیل نیروهای شرکت علیصدر نیز اظهار کرد: کارکنان شرکت علیصدر جزء ۱۰ گروه شغلی هستند که میتوانند از بیمه بیکاری استفاده کنند و براین اساس قرار شد تا در سامانه بیمه بیکاری ثبتنام کنند و بر اساس شیوهنامهای که توسط وزارت رفاه و سازمان تأمین اجتماعی تنظیمشده است و بنا به تشخیص ستاد ملی مبارزه با کرونا مشمول بیمه بیکاری بوده و بعد از کرونا باید به کار بازگردند.
نبوی با اشاره به اینکه تعداد بیمهشدگان استان در سال گذشته نسبت به سال ۹۸ افزایش داشته است، گفت: تا پایان اسفندماه سال ۹۸ در استان همدان ۹۰۷۹ نفر بیمهشده جدید به ثبت رسیده که نسبت به مدت مشابه سال ۹۷، ۱۰۰۰ نفر افزایش داشته است.
مدیرکل سازمان تأمین اجتماعی استان همدان تأکید کرد: درست است که شرایط کرونایی برکسب و کارها تأثیر گذاشته اما در همین مدت و به علت این شرایط یکسری مشاغل جدید ازجمله کارگاههای تولید ماسک و مواد ضدعفونیکننده و... ایجادشده است. ضمن اینکه استان همدان در سال گذشته بیشترین اشتغالزایی را داشته بهطوریکه نرخ بیکاری در این استان پایین بوده است.
باوجود بیکاری ۸۷۸۳ همدانی از اسفندماه سال گذشته تا دوم اردیبهشتماه، بازهم مسئولان استان از کاهش نرخ بیکاری دم میزنند. هرچند پیش از شیوع کرونا ویروس هم نرخ بیکاری استان بهدوراز واقعیت بوده و نیاز است مسئولان شفافسازی کرده و آمار واقعی به مردم ارائه کنند.