به گزارش همشهری آنلاین به نقل از ایلنا، ادامه وضع قرنطینه و تعطیلی بخش زیادی از کسبوکارهای اقتصادی در آغاز سال جدید نیز باعث شد این وضع برای بنگاههای معاملات ملکی تداوم پیدا کند. بسیاری از کارشناسان بر این باورند که دشواری تحلیل تحولات بازار مسکن در کنار بیماری که تمام دنیا را مبهوت خودکرده، ابهام بازار مسکن سال ۹۹ را دوچندان میکند.
در شرایط کنونی فعالیت بسیاری از بازارهای اقتصادی ازجمله بازار مسکن به دلیل شیوع این بیماری عملاً متوقفشده و این مسئله آثار گستردهای را به دنبال داشته است. نایبرئیس اتحادیه مشاورین املاک شیراز استان فارس دراینباره میگوید: شیوع بیماری کرونا باعث شد که آمار خریدوفروش و معاملات مسکن در شیراز در سال ۹۸ نسبت به سالهای گذشته حدود ۴۰ درصد کاهش یابد.
وی میگوید: تمام مشاورین املاک شیراز فعالیت خود را بعد از شیوع بیماری کرونا در کشور و از ۱۵ اسفندماه سال گذشته متوقف کردند، این مهم سبب شده که آمار معاملات مسکن در فروردینماه ۹۹ در شیراز صفر شود.
بخشش اجارهبهای مغازه در سه پاساژ شیراز
عقیل یزدان پناه ضمن قدردانی از مالکانی که برای حمایت از مغازهداران مبلغ اجارهبها مستاجرین را بخشیدند، میافزاید:اکثر مالکین پاساژها و مجتمعهای تجاری مانند مجتمع زیتون، هامون تندیس و ...در شیراز در حمایت از مغازهداران، اجاره ماه فروردین را بخشیدند.
یزدان پناه با اشاره به اینکه کاهش یافتن و صفر شدن تقاضا در بخش مسکن در شیراز باعث شده قیمت مسکن و ملک در آینده کاهش یابد، میافزاید: در حال حاضر شیوع کرونا باعث شد که تورم در بخش ملک فعلاً از بین برود.
یزدان پناه با اشاره به اینکه بازار مسکن در دوران پسا کرونا بههیچوجه قابل پیشبینی نیست و به اوضاع اقتصادی کشور بازمیگردد، میافزاید: برای پیشبینی و بررسی از بازار آینده مسکن در شیراز نیاز است تا واحدهای صنفی فعالیتشان را آغاز کنند.
وی ادامه داد: نباید فراموش کرد که مشکلات مذکور سبب شد تا فعالیت و رونق بازار مسکن در شیراز با یک وقفه دو الی سهماهه مواجه شود.
نایبرئیس اتحادیه مشاورین املاک شیراز میگوید: اگرچه حدود چند روز است که فعالیت مردم و مغازهها مجدداً آغازشده است اما بههیچوجه خریدوفروش مسکن در اولویت مردم نیست.
یزدان پناه با اشاره به اینکه در حال حاضر مالکان بههیچوجه اجازه بازدید به مشتریان نمیدهند، ادامه میدهد: این در حالی است که در شرایط فعلی مالکان منازل به دلیل شیوع کرونا اجارهبها مستأجران را افزایش داده و قراردادشان را نیز برای یکبار دیگر تمدید کردهاند.
آینده مبهم بازار مسکن
رئیس اتحادیه مشاورین املاک شیراز هم میگوید: در حال حاضر هیچچیزی از وضع بازار مسکن مشخص نیست، فعالیت مشاورین املاک از روز شنبه آغازشده است و باگذشت زمان و چند روزی از فعالیت مشخص میشود که مسکن در چه وضعی قرار دارد و برنامههای آیندهاین حوزه به چه سمتی هدایت میشود.
محمدکاظم تابنده ماه با اشاره به اینکه هیچ کاهشی در قیمت مسکن ایجاد نشده است، میافزاید: اگر رکود در بازار مسکن تداوم مییافت، کاهش قیمت در بخش مسکن اتفاق میافتاد اما فعالیت مجدد اصناف و بهتبع آن بخش مسکن باعث شد که قیمتها کاهش نداشته باشد.
وی با اشاره به اینکه بعضی از افراد اقدام به بخشش قیمت اجارهبها کردند که اینیک اقدام ستودنی بود، ادامه میدهد: اما افرادی هم هستند که بههیچوجه اجارهبهای خود را نبخشیدند و مستاجرین باید اجاره ماهیانه خود را بپردازند.
رئیس اتحادیه مشاورین املاک شیراز با اشاره به اینکه میزان معاملات مسکن در اسفندماه سال گذشته بهشدت کاهش یافت، میگوید: بازار مسکن در اسفندماه سال گذشته در یک رکود شدید قرار گرفت.
تابنده ماه در ادامه با اشاره به اینکه در حال حاضر شوق افراد برای دریافت پروانه و راهاندازی مشاور املاک در شیراز بهشدت افزایشیافته است، میافزاید: با توجه به اینکه در حال حاضر افراد برای پروانه کسب نیاز به مراجعه به اداره دارائی و آموزش ندارند، بنابراین این عوامل سبب شده که تب دریافت پروانه کسب در میان افراد در شیراز افزایش پیدا کند.
شیوع کرونا تأثیری در کاهش قیمت مسکن ندارد
عضو کمیسیون عمران مجلس هم گفت: بیشک موضوع مسکن با شاخهها و مشاغل زیادی مانند شرکتهای مشاور و کارگاههای تولیدی مصالح و... و. در ارتباط است، متأسفانه تعطیلی حاصل از شیوع کرونا بهشدت تأثیر زیادی در حوزه مسکن گذاشت؛ بهطوریکه این مهم باعث شد یک رکود بیسابقه در حوزه مسکن و ساختمان ایجاد شود.
سید حسین افضلی میافزاید: بررسی وضع و ریشهیابی و توجه به بخش مسکن در دوران پسا کرونا بهمراتب بیشتر از این دوران مدنظر افراد قرار گیرد، در حال حاضر شیوع کرونا اقتصاد عمومی را تحت تأثیر خود درآورده است؛ بنابراین تأثیر این مهم در صنعت ساختمان بهمراتب آشکار و مشخص است.
وی ادامه میدهد: باوجوداینکه فعالان بازار پیشبینی میکردند که رکود حوزه مسکن باعث میشود که قیمتها کاهش یابد، اما شیوع کرونا سبب شد که این اتفاق در عمل رخ ندهد.
افضلی با اشاره به اینکه شیوع کرونا باید سبب کاهش و ثبات قیمت مسکن میشد، میگوید: اما متأسفانه در عمل این اتفاق رخ نداده است.
عضو کمیسیون عمران با اشاره به اینکه اگر بخواهیم رکودی که کرونا ایجاد کرده است را در آینده و در دوران پسا کرونا جبران کنیم، باید بهصورت اصولی در بخش مسکن اقدام کنیم، میگوید: در حال حاضر مسکن یک مشکل اجتماعی به شمار میرود بنابراین حل این بحران در دوران پسا کرونا نیازمند یک عزم ملی و اقدام کارشناسانه و بر پایه علم است.
عضو کمیسیون عمران مجلس با اشاره به اینکه قیمتهای مسکن بههیچوجه با وضع مالی و درآمدی مردم مطابقت ندارد، میگوید: بیش از ۸۰ الی ۸۵ درصد مردم درآمدشان باقیمت مسکن همخوانی ندارد چراکه این افراد بههیچوجه نمیتوانند با این درآمد خانهدار شوند.
وی با اشاره به اینکه فاصله دستمزدها باقیمت واقعی مسکن روزبهروز گسترش پیدا میکند میگوید: اگرچه درگذشته مردم با شغل دوم الی سوم میتوانستند خانهدار شوند اما در حال حاضر قیمتها بهگونهای شده است که یک جوان اصلاً به خانهدار شدن فکر هم نمیکند که این مهم بهعنوان یک مشکل و چالش در آیندهای نهچندان دور بهعنوان یک مشکل اجتماعی نمایان میشود.
به نظر میرسد که دوران پسا کرونا قیمت مسکن مجدداً افزایش مییابد و در شرایطی که نهایتاً حداقل حقوق کارگران به حدود دو میلیون و پانصد هزار تومان رسیده است خرید خانه برای این قشر و بسیاری از افراد جامعه حتی از رویا هم گذشته بهطوریکه خیلی از افراد و مستأجران فکر خرید خانه در ذهنشان هم خطور نمیکند.