به گزارش همشهری آنلاین به نقل از باشگاه خبرنگاران جوان، وارد پهنه جغرافیای استان فارس که میشوی در کنار جاذبههای تاریخی، فرهنگی و مذهبی آنچه چشمنواز و زیباست، چیدمان درختان مرکبات در نارنجستانهای این استان است که در میانه بوم سبزرنگ طبیعت این خطه، نقشی از ستارگان طلایی دارد.
با آغاز فصل بهار درختان از خواب زمستانی بیدار میشوند و شکوفهها از بدنه خشک درختان رخ مینمایند در این میان عطر برخی از شکوفهها را هیچگاه نمیتوان از یاد برد.
بهارنارنج همان شکوفه درخت نارنج است که در فصل بهار درخت را زینت میدهد، لطافتی که همراه شدنش با بهار زیباییهایش را صدچندان میکند.
در فصل زیبای بهار فضای فارس با شکوفههای بهارنارنج بیشازپیش زیبا شده و عطر آن فضای شهرها را معطر کرده است بهطوریکه هر رهگذری از فاصله چند صدمتری بوی مطبوع بهارنارنج را استشمام میکنند، عطر ماندگاری که در کوچه و باغهای شهرستانهای این استان پیچیده است.
ویروس کرونا با تمام رنجهایی که برای حوزه اقتصادی و اجتماعی فارس بهعنوان یکی از استانهای گردشگر پذیر بهبارآورد، ولی توانست با دلهره در بین مردم تا حدودی درختان نارنج حاشیه خیابانهای شهرهای استان را تحت حفاظت خود قرار دهد.
پیشبینی برداشت ۹ تن بهارنارنج از نارنجستانهای فارس
مجید پاکاری، مدیر باغبانی سازمان جهاد کشاورزی فارس گفت: کشاورزان و باغداران فارسی با برداشت بهارنارنج کمک بزرگی به اقتصاد میکنند، امسال هر کیلوگرم بهارنارنج با توجه به میزان عطر، کیفیت، تمیز، تازه و روشن بودن بین ۱۰۰ تا ۱۵۰ هزار تومان از باغداران خریداری میشود.
پاکاری اظهار کرد: باغداران مرکبات در فارس سالانه با برداشت و فرآوری شکوفههای بهارنارنج بالغبر ۵۰۰ میلیون تومان درآمد کسب میکنند.
مدیر باغبانی سازمان جهاد کشاورزی فارس افزود: شهرستانهای جهرم، داراب و کازرون به ترتیب با ۲۰۰ و ۱۹۰، ۱۸۰ هکتار بیشترین سطح زیر کشت نارنج را در فارس به خود اختصاص دادهاند.
پاکاری با اشاره به اینکه فارس دومین تولیدکننده نارنج در کشور است، افزود: از ۴ هزار و ۱۰۰ هکتار نارنج کشور، هزار و ۴۵۰ هکتار در استان فارس است.
او گفت: سالانه ۱۲ تن شکوفه بهارنارنج در فارس برداشت میشود که ۴۰ درصد از بهارنارنجهای استان فارس بهصورت خشک و فرآوری شده به خارج از کشور صادر میشود.
پاکاری یادآور شد: حدود ۶۵۰ هکتار از درختان نارنج استان در باغهای زراعی قرار دارد و ۸۰۰ هکتار از درختان نارنج فارس در باغهای اماکن زیارتی، سیاحتی و بوستانهای استان قرار دارد که زیبایی خاص و عطر دلانگیز آن از جاذبههای طبیعی است.
مدیر باغبانی سازمان جهاد کشاورزی استان فارس با اشاره به اینکه در فارس بیش از ۶۰ هزار هکتار مرکبات وجود دارد، تأکید کرد: این استان با تولید یکمیلیون و ۵۰۰ تن مرکبات، دومین استان تولیدکننده مرکبات در کشور به شمار میرود.
مهندس کاری، کارشناس سازمان جهاد کشاورزی استان فارس گفت: درختان نارنج تا حدودی مقاوم هستند، اما سرمازدگی شدید در باردهی و شکوفه دهی این درختان مؤثر است و امسال به دلیل بارندگیها در زمان گلدهی، پیشبینی میشود تولید بهارنارنج ۲۰ تا ۲۵ درصد نسبت به سالهای گذشته کاهش داشته باشد.
او تصریح کرد: اولین شکوفههای بهارنارنج در استان فارس از اوایل فروردین پدیدار میشود، یک تا پنج درصد از شکوفهها برای تولید نارنج کافی است و بقیه بهارنارنجها جمعآوری، خشک و فرآوری میشود.
کاری گفت: بهارنارنجهای جمعآوریشده استان فارس در ۴۰ واحد صنعتی و نیمهصنعتی خشک و بستهبندی و برای مصرف داخلی و صادرات مهیا میشود.
به گفته مهندس کاری هزار و ۴۰۰ اصله درخت نارنج در استان کشتشده که یکی از برنامههایی که در زیباسازی شهرها و اماکن وجود دارد توسعه کشتهای نارنج است که توسط شهرداریها در پارکها و اماکن گردشگری درحالتوسعه است، انجام میشود. و برداشت بهارنارنج در فارس تا اواسط اردیبهشت ادامه دارد.
بهارنارنج، شکوفههای شفابخش
محمدابراهیم زحلی نژاد، پزشک و دکترا تخصصی طب سنتی و عضو هیئتعلمی دانشگاه علوم پزشکی شیراز با اشاره به اینکه کوچکترین خاصیت دارویی بهارنارنج تأثیر آن روی سیستم عصبی بدن است، گفت: بهارنارنج آرامشبخش و ضد هیجانات دستگاه عصبی است و سردردهای عصبی و همچنین میگرنی را کاهش میدهد.
او بیان کرد: شکوفه بهارنارنج، طبیعت یا مزاج گرم و خشک دارد و بوییدن آن شادیآور، تقویتکننده مغز و از بین برنده آبریزش بینی است، شکوفههای نارنج یکی از معطرترین گلهاست که ازجمله کاربردهای آن در تولید مربا و عرق بهارنارنج در طب سنتی است، از آبنارنج نیز برای خوشبو کردن و بهبود طعم غذا استفاده میشود و در صنعت عطر و شامپو سازی نیز کاربرد دارد.
زحلی نژاد ادامه داد: بهارنارنج در تقویت معده بسیار مؤثر است و تپش نامنظم قلب، تشویش و اضطراب را از بین میبرد، برای کنترل تشنجها و حمله قلبی هم بهارنارنج را توصیه میکنند.
او تصریح کرد: عرقی که هم از این شکوفهها تهیه میشود عرق بهارنارنج نامیده میشود که طبیعت آن نیز گرم و خشک است، این عرق نیز نشاطآور، تقویتکننده مغز، بازکننده گرفتگی مجاری بینی، از بین برنده ترشحات سینوسها و دستگاه تنفس و در از بین بردن بعضی از انواع تپش قلب مفید است.
این پزشک متخصص تصریح کرد: میوهترش نارنج نیز طبیعت سرد و خشک دارد، طبق اصول طب سنتی، ترشیها همه به عصبها ضرر میرسانند، اما از بینترش مزهها نارنج کمترین ضرر را به عصبها میرساند و خوردن آبنارنج همراه با شکر، صفرای زیادی را از بدن خارج میکند.
عضو هیئتعلمی دانشگاه علوم پزشکی شیراز اظهار کرد: پوست این میوه هم سرشار از خاصیت است، طبیعت پوست نارنج، گرم و خشک و بوییدن پوست و برگ آنهم نشاطآور است، از خلال پوست نارنج هم میتوان مانند خلال پوست پرتقال مربا و هم با خیساندن آن در سرکه، ترشی تهیه کرد.
زحلی نژاد با شاره به تولید عسل بهارنارنج، گفت: این عسل بسیار رقیق، کمرنگ و بسیار خوش عطروطعم و دارای خواص درمانی و دارویی همچون مقوی قلب، ضد بیخوابی، تقویتکننده اعصاب و آرامبخش است.
اگرچه ممکن است سال ۹۹، به دلیل ایجاد برخی ناملایمات ناشی از ویروس کرونا اعم از مشکلات اقتصادی، روحی درگذر خانهنشینی و قرنطینه اجباری و مرگومیر برخی عزیزان این مرزوبوم خاطرات تلخی را در اذهان ایجاد کرد باشد که هر آن به دنبال راه فراری از این ناملایمات و رنج مشقت باشیم، اما ایجاد آرامش بهاری در طبیعت ناشی از شیوع ویروس کرونا در نوع خود حداقل در دهه اخیر بیسابقه بود و این آرامش در طبیعت میتواند زمینه رویش مجدد و بازآفرینی طبیعت را که سالهای اخیر به دست آدمیزاد خسارتهای زیادی را متحمل شد را فراهم کند.