به گزارش همشهری آنلاین به نقل از ایرنا، پارسال علاوه بر ایام سوگواری، در پی بروز چندین رخداد از جمله شهادت سپهبد قاسم سلیمانی، سالنهای سینما تعطیل شدند و سینماداران چشم امید به روزهای پایانی سال و جبران ضرر ناشی از این تعطیلیها داشتند که ویروس کرونا همه امید آنان را به یاس مبدل کرد و ضرر آنها را دوچندان نمود.
این در حالی بود که به گفته سینماداران، از یک سو مصادف بودن اسفندماه و نوروز با اعیاد رجب و شعبان و از سوی دیگر فیلمهای خیلی خوبی که زمان اکران آنها فرا رسیده بود، فرصت طلایی را برای درآمدزایی سینما ایجاد کرده بود، اما کرونا این فرصت را به برزخی تبدیل کرد که سرمایهگذاران در تلاش برای تامین هزینههای خود در آن گرفتار شدند.
در مدتی که سینماها تعطیل بود، برخی فیلمها در فضای مجازی اکران شد و در عمل دست سینماداران در پوست گردو ماند، این شرایط برای سینماداران در ایران با سرمایهگذاران اندک در این زمینه کمتر از فاجعه نیست.
صنعت سینما در کشور آنقدر از پشتوانه قوی برخوردار نیست که بتواند پس از تحمل ضرر ناشی از کرونا، دست بر زانوی خود بگیرد و بلند شود و دوباره سالنها مملو از تماشاگران فیلم شود، تاکنون هم زحمات بسیار کشیده شده تا در اوج فناوریهای نوین، صنعت سینما در کشور و دیدن فیلم از پرده نقرهای بین مردم رواج یابد.
خسارت فراوان بر سینمای خراسان رضوی
صنعت سینما در خراسان رضوی نیز از پیامدهای کرونا بینصیب نمانده و هرآنچه بر سر کل سینماداران کشور در این ایام آمده، کمتر و بیشتر متوجه سینماداران این استان بویژه فعالان آن در مشهد نیز بوده است.
خراسان رضوی ۵۰ سالن سینما با ۱۰ هزار صندلی و ۱۶ موسسه سینمایی دارد که ۱۲۰ نفر در آن شاغل هستند.
براساس جدول برآورد خسارت بخش فرهنگ و هنر در بحران کرونا توسط اداره کل فرهنگ و ارشاد اسلامی خراسان رضوی، خسارت وارده به این تعداد سالن و موسسه سینمایی چهار میلیارد و ۸۵۰ میلیون ریال و خسارت عدم النفع (زیان وارد شده ناشی از تعطیلی کسب و کار) شامل چهار میلیارد و ۵۰۰ میلیون ریال میباشد.
خسارت میلیاردی و آینده نامطمئن
یکی از سینماداران مشهدی میزان خسارات وارده ناشی از کرونا به مجموعه خود را میلیاردی دانست و گفت: کارکنان سینمای ویلاژتوریست ۳۷ نفر بودند که به زحمت توانستیم مبلغی را فراهم کرده و حقوق اسفندماه آنان را پرداخت کنیم.
مهدی ندایی افزود: با تمام کارکنان این سینما تسویه حساب کردیم و گفتیم منتظر بمانند تا دوباره سالنهای سینما باز شود.
مدیر سینمای ویلاژتوریست مشهد ادامه داد: از ابتدای اسفندماه این سینما هیچ درآمدی نداشته و در تامین تمام هزینههای خود مانده است، از جمله مهمترین این هزینهها پرداخت اجاره محل است که فقط توانستیم بهای اجاره مربوط به اسفندماه را پرداخت کنیم.
وی گفت: بهتر است دولت صاحبان املاک و مستغلات را ترغیب کند که برای صنوفی مانند سینماداران که ناگزیر به تعطیلی شدند، بخشی از میزان اجاره را به مستاجران ببخشند.
ندایی افزود: بخش دیگر مشکلات این صنف مربوط به هزینههای نگهداری سالن سینما است که جدا از ضرر و زیان ناشی از کرونا، این هزینهها همچنان سر جای خود باقی مانده و قابل حذف نیست و باید تامین شود.
فرصتی که کرونا گرفت
ندایی ادامه داد: کرونا فرصت طلایی درآمدزایی را از سینماداران گرفت، زیرا ایام پایانی سال و نوروز بویژه آنکه این ایام مصادف با اعیاد رجب و شعبان بود، بهترین زمان برای فروش بلیت سینما به شمار میرفت که کرونا این فرصت از بین برد.
وی گفت: پارسال در برخی ایام علاوه بر ایام سوگواری، سالنهای سینما در کشور به دلایل متعدد تعطیل شد، امید سینماداران به روزهای پایانی سال و نوروز بود که آن فرصت را هم کرونا گرفت، اکنون نیز که سینماها تعطیل هستند بعد از رمضان نیز در صورت اجازه بازگشایی سینماها، ماههای محرم و صفر و ایام سوگواری را خواهیم داشت که دوباره سالنهای سینما تعطیل خواهند شد.
وی افزود: شرایط پارسال برای سینماداران به هیچ وجه خوب نبود و برخی از آنها به فکر واگذاری سالنهای سینما افتادند و امسال نیز سینماداران با چالشهای بسیار روبرو شدهاند و نیاز به حمایت جدی دارند، در غیر این صورت ادامه فعالیت سینما جز ضرر چیزی نخواهد داشت.
تقاضا برای بازگشایی سینما در عید فطر
مدیر پردیس سینمایی اطلس مشهد گفت: همانطور که وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی از سینماداران انتظار دارد از نظر فرهنگی و آموزشی در جامعه اثربخش باشند، به همان اندازه نیز سینما در شرایط کنونی میتواند در ترغیب مردم به رعایت موارد بهداشتی و تامین نشاط جامعه اثربخش باشد.
فولادی افزود: ۲ ماه گذشته مردم سختیها و محدودیتهای بسیار در ارتباطات اجتماعی متحمل شدند و در جستوجوی راه گریزی برای این وضعیت و ایجاد اوقات شاد برای خود بودند به همین سبب برخی به کوه و دشت پناه بردند بدون آنکه فاصله گذاری اجتماعی را رعایت کرده باشند.
وی ادامه داد: محیط سینما به نحوی است که طرح فاصلهگذاری اجتماعی را در آن به خوبی میتوان رعایت کرد زیرا سینماداران از این امکان برخوردار هستند که جانمایی و چیدمان افراد را تعیین کنند و محل نشستن هر فرد برای دیدن فیلم را تعبیه کنند.
فولادی گفت: در مجموع سینما به نحوی است که رعایت پروتکلهای بهداشتی و فاصلهگذاری اجتماعی در آن به مراتب بهتر و سختگیرانهتر از رستوران قابل انجام است و سینماداران میتوانند محل قرار گرفتن مهمانان خود را تعیین و آنان را به رعایت موارد بهداشتی وادار کنند.
وی ادامه داد: پردیس سینمایی اطلس اقدامات مهمی را برای حفظ سلامت مهمانان و بهداشت سالنها انجام داده است و طی ۱۵ روز آینده مجموعه سینمایی اطلس از نظر رعایت پروتکلهای بهداشتی کاملا پیشرو خواهد بود.
فولادی از مسئولان وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی خواست با توجه به فضای موجود در جامعه و لزوم نشاط آفرینی در آن، بستری فراهم کند تا هر چه سریعتر ستاد ملی مقابله با کرونا شیوهنامههای بهداشتی برای بازگشایی سالنهای سینما را ابلاغ کند و در عید فطر شاهد ازسرگیری فعالیت سینماداران باشیم.