به گزارش همشهری آنلاین به نقل از ایرنا، اگرچه در روزهای اردیبهشتی سال ۹۹ برخی از افراد سعی میکنند به گونهای با زندگی کرونایی روز خود را به شب برسانند اما واقعیت آن است که همچنان دلتنگیهای افراد برای روزهای بدون کرونا مشهود است و هرگز این روزهای سخت کرونایی برای مردم عادی نشده است.
این روزها نیز همانند روزهای نخستین شیوع این بیماری که بیش از هرچیز ماسکها و دستکشهای مصرف شده در سطح خیابانها و معابر هر رهگذری را از حضور مهمانی ناخوانده مطلع میکرد، نیم نگاهی در معابر و کنار سطلهای زباله خبر از ماندگارشدن ویروس کرونا و ناچاری افراد از استفاده از ماسک و دستکش میدهد.
با وجود تاکیدات بسیار پزشکان و متخصصان بر رعایت پروتکلهای بهداشتی در دفع صحیح و اصولی پسماندهایی مانند ماسک و دستکشهای مصرف شده اما همچنان تعداد زیادی ماسک و دستکش رها شده در سطح معابر نظر هر عابری را جلب میکند.
با باز شدن مراکز درمانی و مطبها نیز حجم این پسماندها و دفع غیر اصولی آنها توسط مراکز درمانی خصوصی بیشتر شده است در حالیکه انتظار از این مراکز رعایت هرچه بیشتر پروتکلهای بهداشتی و دفع صحیح و اصولی پسماندها و در نظر گرفتن فضاها مناسب برای دفع دستکشها و ماسکها مراجعه کنندگان است.
در حالیکه حجم قابل توجهی از این پسماندها روزانه در معابر و مراکز درمانی خصوصی به طرز ناصحیحی دفع میشود و انتظار مردم از دفع سریع این پسماندها از سطح شهرها و انتقال به سایت پسماندهای عفونی است.
نظارت بر بیخطرسازی پسماندها در لرستان به صورت جدی انجام میشود
معاون نظارت و پایش حفاظت محیط زیست لرستان گفت: طبق قانون مدیریت پسماندها و آئین نامه اجرایی پسماندهای پزشکی، هر تولیدکننده پسماند پزشکی موظف است که نسبت به بیخطرسازی پسماندهای تولید شده با تایید حفاظت محیط زیست اقدام کند.
الهام برنا بیان کرد: در شهرستانهای خرمآباد، دورود و بروجرد پسماندهای مراکز بهداشتی درمانی خصوصی، توسط بخش خصوصی جمع آوری، بیخطرسازی و امحا میشود. همچنین در سایر شهرها نیز پسماندهای عفونی پس از جمعآوری در نزدیکترین بیمارستان بیخطرسازی میشوند.
معاون نظارت و پایش حفاظت محیط زیست لرستان گفت: دستگاههای بیخطرسازی پسماندهای عفونی روزانه صحت سنجی میشوند و ماهانه نیز توسط آزمایشگاههای همکار معتمد و اکیپهای نظارتی این اداره کل سنجش میشوند.
به گفته وی از زمان شیوع کرونا تاکنون عملکردهای سختگیرانهتری برای نظارتها اعمال میشود و با موارد تخلف نیز برخورد شده است.
وی تاکید کرد: تمام مراکز بهداشتی درمانی موظف به بیخطر سازی روزانه پسماندها هستند و به هیچ وجه این پسماندها نباید در مراکز درمانی جمعآوری شود. همچنین به شهرداریهای استان نیز تاکید شده تا زبالههای حاوی دستکش و ماسک علاوه بر جمعآوری در سطح شهر در محل دفن زبالهها نیز با رعایت پروتکل های بهداشتی امحا شوند.
دستکش و ماسک آلوده میتواند منبع انتقال ویروس کرونا شود
رئیس اداره نظارت و پایش حفاظت محیط زیست لرستان گفت: پسماندهای ماسک و دستکش آلوده شهروندان علاوه بر آلودگی منظری در سطح شهرها به دلیل آلودگی ویروسی باید مدیریت شوند و پس از ایزولهسازی و بیخطر سازی درمکانهای مناسب پسماندهای بیمارستانی و عفونی دفن شوند.
علی سالاروند افزود: این پسماندها باید در سطل های زباله در بسته دفع شده و مطابق با دستورالعمل و پروتکل تعریف شده به صورت ویژه بیخطرسازی و در محل پسماندهای پزشکی دفن شوند.
وی عنوان کرد: دانشگاه علومپزشکی باید مطابق با پروتکل بیخطرسازی و در محل پسماندهای پزشکی این پسماندها را دفن کند. در این راستا بیمارستان شهدای عشایر توسط یک شرکت خصوصی اقدام به دفن این زباله ها با نظارت حفاظت محیط زیست استان میکند.
سالاروند اظهار کرد: رعایت اصول بهداشتی در دفع این زباله توسط شهروندان نیز امری ضروری است که باید از دورریختن این پسماندها در سطح شهر و جداول پرهیز شود این در حالی است که برخی افراد برخلاف وجود سطلهای در بسته اما در پمپ بنزینها اقدام به رهاکردن دستکش ها در محیط میکنند.
وی در خصوص استفاده بیرویه از مواد ضدعفونی کننده و شویندهها ادامه داد: استفاده ناصحیح از مواد علاوه بر مشکلات تنفسی و پوستی باعث ایجاد صدماتی به محیط زیست خواهد شد.
رئیس اداره نظارت و پایش حفاظت محیط زیست لرستان همچنین گفت: سیستم تسویه صنایع الکل که این روزها با ظرفیت بیشتری فعالیت میکنند نیز مشکلاتی برای محیط زیست دارد که بهترین روش تغییر مواد اولیه و استفاده از گلوکز به جای ملاس است و میزان آلودگی کاهش خواهد یافت.
مراکز درمانی موطف به بی خطرسازی پسماندها هستند
مدیربهداشت محیط دانشگاه علوم پزشکی لرستان گفت: تمام بیمارستانهای استان بهجز بیمارستان امام خمینی شهرستان چگنی (به دلیل تعداد کم تخت های فعال) دستگاه بیخطر ساز پسماندهای ویژه دارند.
ستایش دریکوند ادامه داد: پسماندهای تولیدی در بیمارستانهای استان با استفاده از دستگاه بی خطر ساز فعال در آنها بی خطر و سپس با بر اساس قرار داد منعقد شده با شهرداری یا مدیریت پسماند یا معاونت خدمات شهری پسماندهای بی خطر شده و پسماندهای عادی بیمارستان تحویل شهرداری شده و این پسماندها به مکان نهایی سایت دفع پسماندهای شهر منتقل و در آنجا در ترانشههای جداگانه دفن بهداشتی انجام میشود.
وی افزود: تمام پسماندهای مطبهای خصوصی و مراکز بهداشتی درمانی، آزمایشگاهها و کلینیکها و مطبهای دندانپزشکی توسط این شرکت انجام میشود. بر اساس قرارداد منعقد شده تمام پسماندهای مراکز بهداشتی درمانی خصوصی نیز توسط این شرکت جمعآوری و در بیمارستان بیخطرسازی میشود.
این مسئول یادآور شد: در بیشتر شهرهای استان نیز این اقدامات انجام میشود و سازمان نظامپزشکی مطبها را مجبور به عقد قرارداد میکند که پسماندها به صورت توافقی جمعآوری شود و به بیمارستانها منتقل و با استفاده از دستگاه بیخطرساز مستقر در بیمارستان نسبت به بی خطر سازی پسماندهای عفونی ویژه اقدام شود.
مدیربهداشت محیط دانشگاه علوم پزشکی لرستان گفت: پس از بیخطرسازی پسماندهای عفونی با دیگر پسماندهای عادی در اختیار شهرداری قرارداده میشوند.
دریکوند تصریح کرد: میزان پسماندهای بیمارستانی به تعداد تختهای فعال بیمارستانها بستگی دارد. در ایام شیوع کرونا اگرچه تعداد بیماران بستری در بیمارستان ها کاهش یافت اما از طرفی وسایل حفاظتی بیشتری توسط پرسنل استفاده شده و حجم پسماندها تغییر چندانی نداشته است.
وی اظهار کرد: متاسفانه برخی از واحدهای بهداشتی درمانی تاکنون در این راستا اقدامی نکردهاند که تفکیک پسماندهای عادی و عفونی در این مراکز مورد تاکید است و مسئولان و مدیران مطبها باید باید با قراردادن کیسههای ویژه زبالههای عفونی به این مهم توجه کنند و پسماندها به صورت بهداشتی در قالب عقد قرارداد با شرکت های خصوصی یا شهرداری دفع شود تا ترشحات این پسماندها باعث ایجاد آلودگی های زیست محیطی نشود.
دریکوند افزود: درصورت عدم توجه مراکز بهداشتی و درمانی خصوصی به این مهم این مراکز به مراجع قضایی مربوطه به جرم تهدید علیه سلامت عمومی جامعه معرفی خواهند شد.
مدیربهداشت محیط دانشگاه علوم پزشکی لرستان گفت: واحدهای بهداشتی درمانی استان ملزم به رعایت پروتکل بهداشتی مربوط به واحد خود هستند و میتوانند این موارد را از سایت مرکز سلامت محیط و کار وزارت بهداشت دریافت کنندو ملزم به اجرای آن هستند.
وی توصیه کرد: به منظور رعایت طرح فاصله گذاری اجتماعی در گام دوم مقابله با کوید ۱۹ از تجمع بیماران و همراهان در مطب ها و کلینیک ها و سایر امکان خودداری شود و با کمترین ازدحام جمعیت در داخل این مراکز فعالیت های درمانی ادامه یابد.
همچنین از هم استانیها تقاضا می شود از رها کردن ماسک و دستکشهای استفاده شده در سطح معابر جدا خودداری کنند چراکه این موارد ممکن است کانون انتقال بیماری کرونا در استان باشند.
دریکوند گفت: رعایت شرایط بهداشتی، نظافت عمومی، گندزدایی مستمر با استفاده از مواد مجاز به صورت مستمر و تهویه مناسب تمامی واحدهای بهداشتی و درمانی مورد تاکید ویژه در این مراکز است.
مدیربهداشت محیط دانشگاه علوم پزشکی لرستان گفت: یک هزار و ۸۵۰ واحد بیمارستانی دولتی و خصوصی و مراکز بهداشتی و درمانی و آزمایشگاهی در سطح استان فعال است و روزانه ۱۰ هزار و ۴۵۹ کیلوگرم پسماندعفونی در این مراکز تولید می شود که با رعایت پروتکل های بهداشتی نسبت به دفع و بی خطرسازی اصولی انها اقدام می شود.
وی اظهار کرد: در این راستا به منظور بررسی صحت عملکرد دستگاه های بی خطرساز پسماندمستقر در بیمارستانها تستهای شیمیایی و بیولوژیکی به صورت مستمر و بر اساس راهنمای دستگاه مورد استفاده قرار میگیرد و نتایج در در بایگانی ثبت میشود.
دریکوند ادامه داد: نظارت مستمر توسط واحد بهداشت محیط بیمارستان و چند کارشناس شبکه بهداشت و درمان شهرستانها در قالب بازرسی و پایش ادواری انجام میشود.