به گزارش همشهریآنلاین به نقل از مهر، اگر در روزهای کرونایی سری به خیابانهای شهر بجنورد بزنید، گویا خبری از این بیماری نیست. فعالیت بدون محدودیت اصناف مختلف، دایر بودن ادارات، عبور و مرور آزاد، صفهای شلوغ مراکز ارائه خدمات دولتی و… این وضعیت کنونی شهرستان بجنورد و دیگر شهرهای خراسان شمالی است. وضعیتی که نتیجه آن منجر به آمار بالای شیوع کرونا در این استان میشود!
رکوردشکنی آمار روزانه تعداد مبتلایان
درحالیکه کشور با کاهش روند مبتلایان به کرونا مواجه است، اما در خراسان شمالی شرایط کاملاً متفاوت است و این استان هرروز رکورد تازهای در تعداد آمار مبتلایان ثبت میکند. آماری که در روزهای ابتدای شیوع این ویروس در خراسان شمالی انگشتشمار و تکرقمی بود، اما طی هفته اخیر این آمار بهصورت فزایندهای رشد داشت. افزایشی که مبدأ زمانی آن ۹ اردیبهشت است. درحالیکه روز قبل از آن (۸ اردیبهشت) فقط ۳ مورد جدید مبتلا در استان ثبتشده بود، بهیکباره آمار ۴۴ مبتلا هراس عجیبی در دل مردم انداخت آماری که در روزهای بعد به ترتیب ۴۹، ۶۵، ۸۶، ۸۰ و ۴۹ نفر شد.
اما علت را باید در کجا جستجو کرد؟
سرپرست دانشگاه علوم پزشکی خراسان شمالی علت این جهش را افزایش تعداد نمونهگیری موارد سرپایی عنوان میکند.
احمدهاشمی ادامه میدهد: بهرغم ثبات نسبی در موارد بستری از کرونا، باید بدانیم که جامعه همچنان در حال مبارزه با این ویروس منحوس است و رعایت تمامی موارد اعلامشده بخصوص در صنوف الزامی است.
وی اضافه میکند: متأسفانه مردم پس از بازگشایی صنوف مختلف موارد بهداشتی را رعایت نمیکنند و شیب آمار روزبهروز در حال افزایش است.
«مردم» کلیدواژه سخنان مسئولان است. در ادبیات مسئولان استانی و کشوری، عدم رعایت مسائل بهداشتی توسط مردم عامل افزایش مبتلایان است؛ اما واقعیت چیست؟ آیا میتوان بهراحتی مردم را مقصر اصلی جلوه داد؟ سؤال اساسی اینجا است که با صدور دستور بازگشایی صنوف وادارات، مردم دقیقاً چطور باید مراعات کنند!؟ این سؤال را از شهروندان پرسیدیم.
نظر مردم چیست؟
مهدی ملاوردی میگوید: من دریکی از اداره دولتی شاغل هستم و برای حضور در محل کار خود مجبور به استفاده از حملونقل عمومی هستم. بخش زیادی از مردم مانند من وسیله شخصی ندارند و لذا مجبوریم از حملونقل عمومی استفاده کنیم که قطعاً خطرات زیادی دارد و متعجبم چرا عدهای مردم را مقصر میدانند.
وی افزود: وقتی دستور بازگشایی صنوف و آزاد شدن عبور و مرور بین شهرها صادر میشود، نباید توقع داشت که آمار کرونا کنترل شود. از سوی دیگر مراکز شهر نیز رفتوآمد زیادی را به خود میبیند.
ملاوردی میگوید: روزهای ابتدایی اجرای طرح فاصلهگذاری اجتماعی بخشنامه حضور یکسوم کارکنان ابلاغ شد، اما چه اتفاقی افتاد که این بخشنامه بهیکباره با اتمام تعطیلات تعدیل شد و سقف حضور کارکنان به دوم سوم افزایش پیدا کرد؟ سقفی که بسیاری از مدیران به توجیه محدودیت در بخش نیروی انسانی اجرایی نمیشود.
پالس عبور از شرایط بحرانی...
خانم سلیمانی که فروشنده عطر و اودکلن در مرکز شهر بجنورد است میگوید: وقتی تمام صنوف اجازه فعالیت داشته باشند، این پالس به مردم داده میشود که از شرایط خطرناک عبور کردهایم. زمانی که کسبوکارهای غیر ضرور مانند مغازه خود ما اجازه فعالیت دارند، مردم به بازار میآیند.
یکی دیگر از محلهای بسیار پرتجمع این روزها، دفاتر پیشخوان خدمات دولتی است؛ مراکزی که روزهای گذشته محل رجوع بسیاری از شهروندان برای گرفتن سیمکارت رایگان بود و امروز محلی برای احراز هویت و دریافت کد بهابازار برای تعیین تکلیف سهام عدالت است. به این صف طولانی رفتیم.
میلاد فرزین با انتقاد نسبت به شرایط موجود گفت: متأسفانه دولت در این شرایط مردم را به حضور در بورس سوق میدهد. از طرفی سهام عدالت را آزاد میکند و از سوی دیگر هیچ تدبیری برای کنترل صفوف طولانی دفاتر پیشخوان ندارد.
وی افزود: کاملاً مشخص است که در این محل فاصله اجتماعی بههیچوجه رعایت نمیشود. البته گلهای به مردم نیست. مردم برای جا نماندن از رشد و سود سرمایه خود مجبور به حضور در این صفوف خطرناک هستند. آیا نمیشد بهصورت غیرحضوری این فعالیتها انجام شود؟ مطمئنم رشد آمار مبتلایان به کرونا در خراسان شمالی ازاینگونه مکانها نشأت گرفته است.
ضعف مدیریت در مواجه با کرونا در خراسان شمالی مشخص است، درحالیکه شاهد شیب تند مبتلایان کرونا در خراسان شمالی هستیم، مسئولان تدبیر خاصی برای این مهم ندارند، گویا شرایط کاملاً عادی شده و تهدیدی به اسم کرونا در استان وجود ندارد.