به گزارش همشهری آنلاین به نقل از ایسنا، مدیر سابق دلفیناریوم کیش میگوید: «دلفینها خیلی بهتر از حیوانات دیگر میتوانند زلزله را قبل از وقوع آن تشخیص دهند. همان زمان پروپوزالی به ستاد بحران شهرداری تهران دادیم که توانایی تربیت دلفینهایی را برای این کار داریم تا ۴۵ دقیقه قبل از وقوع زلزله متوجه شویم. اما پیشنهاد ما بیجواب ماند. حتی در آمریکا دلفینهایی برای این کار تربیت شدهاند و زمانی که متوجه زلزله میشوند کف استخر زنگی را به صدا درمیآورند. در کل، والسانان زودتر از حیوانات دیگر متوجه وقوع زلزله میشوند زیرا آنها در آب زندگی میکنند و از آنجایی که جرم حجمی آب بیشتر از هواست، این حیوانات زودتر متوجه صداها میشوند. حتی به اعتقاد برخی از کارشناسان در آمریکا و هلند این دسته از حیوانات یک روز قبل از وقوع زلزله میتوانند متوجه این بلای طبیعی شوند.»
او درباره اینکه چرا همه حیوانات نمیتوانند حس وحشت از زلزله را به انسانها منتقل کنند، توضیح میدهد: «حیوانات باید برای این کار تربیت شوند. قبل از آنکه ما متوجه لرزش زمین شویم حیوانات متوجه صدای حرکت گسلهای زمین میشوند. فرکانس این صدا طوری نیست که گوش انسان آن را بشنود اما حیواناتی مثل سگ خیلی زودتر از انسانها متوجه آن میشوند. به همین دلیل احساس وحشت میکنند. البته حیوانات برای درک حس وحشت باید آموزش ببیند؛ مثل سگهایی که برای نگهداری از نابینایان یا افراد معلول آموزش میبینند. حیوانات دیگر از جمله اسب، مرغ یا خروس هم فرکانس صداهای بسیار پایین را میشنوند.»
ملوکپور درباره واکنش حیوانات بومی مثل سگ گله به زلزله میگوید: «حیوان یا باید آموزش دیده باشد یا این اتفاق را تجربه کرده باشد. برخی از سگهای بومی که به صورت ناخودآگاه به زلزله واکنش نشان میدهند حتما قبلا تجربه چنین رویدادی را داشتهاند. برای مثال در گذشته الاغهایی که در طویله نگهداری میشدند هم قبل از وقوع زلزله با کوبیدن سمهایشان روی زمین به این بلای طبیعی واکنش نشان میدادند. برخی از سگهایی که برای درمان پیش من میآورند توانایی واکنش به زلزله قبل از وقوع آن را داشتهاند اما فقط مربی این حیوانات متوجه واکنش آنها میشود.»