به گزارش همشهری آنلاین به نقل از باشگاه خبرنگاران جوان، پاکاری، مدیر امور باغی استان فارس گفت: یکی از محصولات باغی تولیدی مهم در استان انواع مختلف میوههای هستهدار شامل زردآلو، و آلو قطره طلا، هلو، شلیل، شفتالو، گیلاس، آلبالو گوجه باغی بوده که درمجموع با سطح ۸ هزار و ۳۰۰ هکتار و تولید سالانه ۷۳ هزار تن از انواع این محصولات است و با توجه به اینکه بخشی از این محصولات در فصل بهار و در برخی مواقع بهعنوان میوه نوبرانه به بازارهای مصرف عرضه میشوند به لحاظ اقتصادی و درآمدزایی از اهمیت زیادی برخوردار هستند.
او، بیان کرد: مجموع کل سطح تولید محصولات باغی در کشور به ترتیب بالغبر ۲۷۲ هزار هکتار و تولیدی معادل ۲ میلیون و ۲۰۰ هزار تن است.
پاکاری تصریح کرد: عمده استانهای تولیدکننده این محصولات در کشور شامل استان آذربایجان شرقی و غربی، اردبیل، البرز، تهران، زنجان، خراسان رضوی و شمالی، مازندران، لرستان و استان فارس است.
مدیر امور باغی استان فارس ادامه داد: مهمترین تولیدات استان درزمینهٔ تولید میوههای هستهدار شامل هلو، شلیل و شفتالو با سطحی بالغبر ۳ هزار و ۹۰۰ هکتار و تولید بیش از ۲ هزار و ۷۰۰ تن از بیشترین شهرستانهای تولیدکننده محصولات باغی است.
او، افزود: انواع آلو شامل آلوی قطره طلا با سطحی بالغبر ۲ هزار و ۴۰۰ هکتار و تولید سالیانه ۲۰ هزار تن محصول در رتبه دوم و پسازآن نیز زردآلو و زردآلو قیسی در سطح ۲ هزار هکتار و تولید سالانه ۱۹ هزار تن در رتبه سوم قرار دارد.
پاکاری اضافه کرد: سایر محصولات مانند گوجه باغی، گیلاس و آلبالو نیز بهصورت مخلوط با سایر درختان یا در حاشیه باغهای اصلی کشت میشوند.
مدیر امور باغی استان فارس اظهار کرد: در حال حاضر کل سطح باغهای گیلاس و آلبالو درمجموع ۳۰۰ هکتار و تولید سالانه این محصولات نیز در حدود یک هزار و ۲۰۰ تن است.
او، گفت: بهطورکلی مهمترین مناطق تولید انواع میوههای هستهدار در استان فارس، شهرستانهای اقلید، سپیدان، شیراز، کوار، مرودشت و بوانات است که میوههایی ازجمله هلو، شلیل و شفتالو در باغات این شهرستانها برداشت میشود.
پاکاری بیان کرد: محصولات هلو و شلیل بر اساس منطقه و نوع رقم از اوایل خرداد تا اواخر شهریور بهصورت تدریجی به بازار عرضه میشوند.
مدیر امور باغی استان فارس تصریح کرد: ارقام ردهون، آلبرتا، زعفرانی زودرس و دیررس و انجیری به ترتیب از اوایل خرداد تا اواخر شهریور و انواع آلو و آلوی قطره طلا نیز در شهرستانهای بوانات، اقلید، سپیدان، خرم بید، داراب، کوار و شیراز از مناطق عمده تولید بوده که مهمترین رقم تولیدی آلو، آلوی بخارای بوانات است که در اواخر شهریور برداشت و پس از فرآوری بهعنوان محصول خشک قابل نگهداری و روانه بازار مصرف میشود.
او، ادامه داد: شهرستان خرم بید نیز از دیگر مناطق تولیدکننده آلوی خشک در بوانات است.
پاکاری افزود: ارقام تازه خوری نیز شامل انواع آلو سیاه شابلون، آلوی سانتروزا و کالیفرنیا از اوایل خرداد تا اواخر شهریور برداشتشده و رقم آلوی مریلند نیز بهعنوان یک رقم مطلوب برای تهیه خشکبار و نیز تازه خوری تولید و روانه بازار مصرف میشود.
مدیر امور باغی استان فارس اضافه کرد: دیگر محصول مهم استان زردآلوی قیسی است که در شهرستانهای آباده، اقلید، استهبان، شیراز سپیدان، مرودشت و جهرم تولید میشود.
او، اظهار کرد: ارقام مختلف زردآلو قیسی مانند تخم گردی، خیاری، نصرتی و کتانی است که از اوایل خرداد تا اواخر مرداد برداشت و به بازار مصرف عرضه میشود.
پاکاری گفت: برخی ارقام آن مانند شکرپاره قابلیت خشککردن را داشته و به زردآلو قیسی تبدیلشده که یک محصول خشکباری بوده و امکان ایجاد ارزشافزوده را دارد.
مدیر امور باغی استان فارس بیان کرد: گوجه باغی از دیگر محصولات نوبرانه در اوایل فصل بهار است که بهتدریج به بازار مصرف عرضه میشود.
او، تأکید کرد: محصول گوجه باغی نیز بهعنوان یک محصول نوبرانه در اوایل بهار با سطح ۳۵۰ هکتار و تولید سالانه یک هزار و ۳۵۰ تن از دیگر محصولات استان بوده که بالغبر یک هزار و ۲۰۰ تن عمده این محصول در درختان حاشیه باغات یا بهصورت مخلوط در باغ کشتشده است.
پاکاری، افزود: ارقام برغانی و محلی از مهمترین ارقام گوجه باغی در استان بوده که بهطور عمده در شهرستانهای استهبان، شیراز، نیریز و سپیدان تولید میشوند.
مدیر امور باغی استان فارس تصریح کرد: هرچند کشت محصولاتی مانند آلبالو و گیلاس بهصورت تدریجی در استان در حال گسترش است، اما هماکنون بهطور مخلوط در باغات با سطح بالغبر ۳۶۰ هکتار سالیانه یک هزار و ۳۰۰ تن گیلاس از اواخر اردیبهشت تا اواخر تیرماه و برداشت آلبالو که بیشتر در شهرستانهای اقلید، سپیدان و شیراز انجام میشود.
او، اضافه کرد: مهمترین ارقام گیلاس شامل سیاه تکدانه مشهد و زرد دانشکده و ارقام آلبالو علاوه بر ارقام محلی و مجاری (نشاء کشور مجارستان) و ارقام وارداتی (مسکو و گیسو) است.
پاکاری اظهار کرد: سرمازدگی بهاره و خسارت ناشی از بارش تگرگ، باران و برف و طوفان در اوایل بهار از مهمترین خطرات تولید این محصولات است.
مدیر امور باغی استان فارس اضافه کرد: با توجه به امکان توسعه کشت انواع درختان میوه هستهدار به دلیل امکان عرضه بهموقع به بازار برای تازه خوری و نیز ارزشافزوده این محصولات در صورت فرآوری تهیه انواع فرآوردههای جانبی مانند محصولات خشکباری، شربت و مربا در صورت اختصاص اعتبارات لازم افزایش تولید این محصولات میتواند ایجاد درآمد و اشتغالزایی را به دنبال داشته باشد.
درباره محصولات گلخانهای بیشتر بدانیم
امروزه محصولات متفاوتی در گلخانهها برای تأمین نیازهای غذایی مردم خارج از فصل برداشت، تولید میشود و مدتها است که کشت محصولات گلخانهای در بخش کشاورزی به یکی از سودآورترین کسبوکارها تبدیلشده زیرا محصولات گلخانهای سالمتر و طبیعیتر هستند و برای رشد آنها از هیچگونه کود یا سم شیمیایی استفاده نمیشود، درحالیکه محصولات زمین زراعی آفتزده شده و در معرض گرما و سرمای بیشازحد دچار سرمازدگی یا گرمازدگی میشوند.
سایر محصولات گلخانهای که میتوانند سودآوری خوبی داشته باشند شامل توتفرنگی، قارچ، زعفران، انواع سبزیهای خوردنی و گلهای زینتی هستند که درواقع با تولید میوه و صیفیجات در خارج از فصل میتوان فروش را تضمین کرد زیرا محصولات گلخانهای به دلیل سالم و تازه بودن مصرفکنندگان بیشتری دارد.
پاکاری اظهار کرد: در سالیان اخیر تولید محصولاتی مانند شلیل، گوجه باغی و زردآلو در محیطهای کنترلشده و بهصورت گلخانهای در سطح ۲ هکتار در شهرستانهای نیریز و آباده آغاز شد که در اوایل فروردین این محصول برداشت و روانه بازار مصرف میشود.