به گزارش همشهری آنلاین، دانشگاهها تا ۴ ترم در پرداخت حقالتدریس استادان تاخیر داشتهاند. انجمن مدرسان سینمای ایران، واحدی صنفی است که مسئولیت پیگیری حقوق مدرسان عضو انجمن را بر عهده دارد.
حمید دهقانپور، رئیس انجمن مدرسان سینما در گفتگو با خبرنگار همشهری آنلاین از پیگیری حقوق معوقه اساتید حقالتدریس و ایجاد شرایطی برای رعایت شان استادی در مذاکره با وزارت علوم میگوید.
- در حال حاضر وضعیت پرداخت حقالتدریس استادان، مشکلات زیادی برای آنها ایجاد کرده است. انجمن مدرسان خانه سینما چقدر در جریان این مشکلات است؟
اعضای انجمن مدرسان سینما، اعضای هیئت علمی رسمی، قراردادی و پیمانی و اساتید حقالتدریس هستند. اساتید هیئت علمی حقوق مشخص و ثابتی دارند که بر اساس رتبه علمی دریافت میکنند، اما وضعیت اساتید حقالتدریس سالهاست به یک معضل تبدیل شده است. میزان حقالتدریس به مدرک تحصیلی استاد وابسته است و دانشگاههای دولتی، آزاد و علمی-کاربردی هم هر کدام قوانین خودشان را برای پرداخت حقالتدریس دارند. مثلا دانشگاه علمی-کاربردی چون از دانشجوها شهریه میگیرد نهایتا اگر خیلی در پرداخت تاخیر داشته باشند، دو الی سه ماه یا در نهایت یک ترم است. اما در دانشگاههای دولتی که درآمدشان از برگزاری دورههای شبانه، دورههای خودگردان و پردیسها است، پرداخت حقالتدریس اساتید ۲ تا ۳ ترم طول میکشد.
- میزان حقالتدریسها هم ظاهرا مبلغ قابل توجهی نیست. این مبلغ با تاخیر هم پرداخت میشود. وضعیت به چه صورت است؟
میزان حقالتدریس برای فارغالتحصیلان مقطع کارشناسی ارشد و دکتری بسیار پایین است و اصلا در شان یک فرد تحصیلکرده نیست. کسی که سالها زحمت کشیده و درس خوانده حالا برای تدریس ساعتی ۱۲ تا ۱۴ هزار تومان دریافت میکند. این اصلا در شان و منزلت یک مدرس سینما نیست. با توجه به اینکه اساتید، در تعداد ساعات تدریس هم محدودیت دارند-مثلا در دانشگاه علمی-کاربردی ۱۶ ساعت- وضعیت بدتر هم هست.
- انجمن برای تغییر این وضعیت و پیگیری حقوق اساتید برنامهای دارد؟
انجمن کاملا خودش را در برابر این وضعیت متعهد میداند. تعدادی از اعضای انجمن مدرسان سینما اساتید حقالتدریس هستند. ما در شورای مرکزی انجمن تصمیم گرفتیم راهکاری برای حل این معضل بیندیشیم، با وزارت علوم و روسای دانشگاهها جلسه برگزار کنیم و خواستههایی را مطرح کنیم.
- این خواستهها شامل پرداخت به موقع حقالتدریس هم خواهد بود؟
بله، سیستم آموزشی درست سیستمی است که در درجه اول، برای استاد و معلم ارزش قائل باشد و مدرس دغدغه مالی نداشته باشد. مشکلات اقتصادی بیتردید در روحیات مدرس و نحوه آموزش تاثیر مخرب میگذارد. این تاکید مذهب ما است که باید تا عرق کارگر خشک نشده دستمزدش پرداخت شود. استاد هم باید بعد از پایان ترم و حداکثر بعد از تایید نمرهها، حقالتدریسش را دریافت کند، نه دو سال بعد. پیشنهاد دیگر ما تغییر مبلغ حقالتدریس است. این عددی که در حال حاضر تعیین شده واقعا عدد درستی نیست. دوم، افزایش ساعت مجاز تدریس است. استادی که درآمدش وابسته به تدریس است، باید بتواند ساعتهای بیشتری درس بدهد تا مسائل مادیش حل شود. البته راه حل دیگری که انجمن برای بهبود وضعیت معیشت اساتید در نظر گرفته حمایت از تحقیقات، پژوهشها و ترجمههای اساتید است کمکی فرهنگی که تغییری هم در وضعیت اقتصادی ایجاد کند. گرچه برای تحقق این امر به مساعدت نهادهای مربوطه نیاز است.
- چه زمانی در این زمینه اقدام خواهید کرد؟ چون به هر حال در حال حاضر استادان با وضعیت اقتصادی نامساعدی رو به رو هستند.
قبلا دربارهاش صحبت کردهایم و بحث الان نیست. همه دوستان هم موافقند متنی تهیه کنیم خطاب به وزیر علوم و روسالی دانشگاهها، که البته اصلش وزارت علوم است. نامهها را تهیه و به صاحبانش میرسانیم، با رعایت پروتکلهای بهداشتی برای پیشگیری از کرونا، جلساتی در وزارت علوم تشکیل خواهیم داد. به هر حال کرونا که نمیتواند ابدی باشد. باید یک جور کنار آمد و با آن زندگی کرد.
- چرا زودتر اقدام نکردید؟
هیئت جدید درست قبل از علنی شدن شیوع کرونا انتخاب شد و بلافاصله به تعطیلیها برخورد کردیم. انجمن مدرسان خانه سینما پیگیر مشکلات صنفی هست. به زودی این مسئله را هم پیگیری میکنیم. همه منتظرند. حرفها را زدهایم. منتظریم همه به تفاهم برسند و منعکس کنیم.
- فکر میکنید پیگیریهای انجمن نتیجهبخش باشد؟
ما این موارد را به عنوان پیشنهاد مطرح میکنیم. به هر حال انجمن هم توان محدودی دارد. ما که قانونگذار نیستیم، وزارت علوم و دانشگاهها هم درگیر مشکلاتی هستند. همیشه باید امیدوار بود.