به گزارش همشهری آنلاین به نقل از ایرنا، سعید نمکی در نشست کمیته علمی درمان کووید ۱۹ در بیمارستان قلب شهید رجایی افزود: شرایط در مورد ویروس کرونا بههیچوجه عادی نیست. دو احتمال وجود دارد یا حذف ویروس از طبیعت یا فعال شدن آن، هیچ شواهدی برای مسیر اول نداریم، بنابراین به احتمال زیاد به سمت فعال شدن ویروس میرویم. با ویروس پیچیدهای مواجهیم که مدام باید منتظر اتفاقات جدید باشیم.
وی ادامه داد: احتمال ظهور ابعاد جدید این ویروس چموش و خموش وجود دارد. باید برای بدترین شرایط آماده باشیم. پیشبینی من این است که در پاییز با همپوشانی کرونا و آنفلوانزا مواجه میشویم و در این شرایط باید دوباره مدارس و دانشگاهها تعطیل شوند بنابراین بهترین اقدام در مسیر عدالت آموزشی این است که از ظرفیت تابستان که به طور موقت وضعیت بهتری داریم برای آموزش مدارس و دانشگاهها استفاده کنیم.
نمکی افزود: اولین کسی بودم که برای بسته شدن مدارس وارد عمل شدم و در این راه ایستادگی کردم و علت اینکه مدارس بسته ماند و این اواخر به صورت فرمالیته و دلبخواهی باز شد ایستادگی ما بود اما چون در پاییز احتمالا با ابعاد جدید این ویروس چموش مواجه میشویم پیشنهاد میکنم از ظرفیت تابستان برای مدارس و دانشگاهها استفاده کنیم.
وزیر بهداشت ادامه داد: آموزش مجازی که وزارت آموزش و پرورش راه انداخته خوب است اما روستاهایی داریم که اینترنت ندارند و کسی موبایل ندارد، بنابراین استفاده صرف از آموزش مجازی در مسیر عدالت آموزشی نیست. ضمن اینکه در بسیاری از رشتهها مثل پرستاری، مامایی و رشتههایی که آموزش عملی دارند آموزش به شکل مجازی کافی نیست.
نمکی گفت: در شرایط کنونی دو کار را باید انجام دهیم یکی اینکه از ظرفیت تابستان که خاموشی موقت کرونا را داریم استفاده کنیم و البته از ظرفیت آموزش مجازی هم بهره ببریم اقدام مهم دیگر کاهش آسیبپذیری جامعه با افزایش آگاهی عمومی و جلوگیری از بیخیالی است.
وزیر بهداشت ادامه داد: در شرایط جدید بر روی گسترش خدمات پزشکی از راه دور کار میکنیم و در تلاشیم تا کلینیکهای مجازی راهاندازی شود و نسخه الکترونیک در کل کشور اجرایی شود. در جلسه سران سه قوه ویزیت خدمات تله مدیسین را تصویب کردیم و بهزودی این خدمات به خصوص برای افراد پرخطر راهاندازی میشود.
- بسیاری از مردم بیخیال شدهاند
نمکی گفت: باید یاد بگیریم که با کرونا زندگی کنیم و مغلوب این بیماری نشویم. در روزهای گذشته در سفری که به مشهد داشتم دیدم که بسیاری از مردم بیخیال شده اند. از زدن ماسک خسته شده اند. در صف پرواز مردم فاصله را رعایت نمیکردند و تهویه هواپیما کار نمیکرد. از این وضعیت خیلی غصه میخورمِ باید به مردم یادآوری کنیم که کرونا تمام نشده و اوضاع هادی نیست. باید در رفتارهای اجتماعی تجدید نظر کنیم و حساستر باشیم.
وزیر بهداشت گفت: شیوع کرونا باعث شد بسیاری از بیماران عادی به بیمارستان نیایند یا ما آنها را پذیرش نکنیم به همین علت ۲۵ درصد درآمد بیمارستانهای دولتی کم شد در حالی که حدود ۵۰ درصد حقوق کارکنان قراردادی را این محل پرداخت میکنیم.
وی افزود: از مسئولان دانشگاههای علوم پزشکی خواستهام بیمارستانهای کووید ۱۹ را جدا کنند تا بیماران عادی با خیال راحت به بیمارستانهای بدون کرونا مراجعه کنند زیرا جدا کردن بخشهای کرونا در یک بیمارستان کافی نیست و نگرانی مردم را برطرف نمیکند.
وزیر بهداشت گفت: یکی از کمبودها در اپیدمی کرونا کمبود تخت ایسییو بود. شب عید ۹۰۰ تخت ایسییو با دستگاه ونتیلاتور اضافه کردیم اما مشکل ما کمبود نیروی متخصص در بخشهای ایسییو است، بنابراین با افزایش بیحساب و جزیرهای این تختها به شکل گذشته موافق نیستم. باید مراکز ارجاعی مراقبت ویژه در بیمارستانهای بزرگ داشته باشیم و نیروهای آن را تامین کنیم زیرا دستگاه بیمار را درمان نمیکند بلکه مراقبت با کیفیت است که جان بیماران را نجات میدهد.
نمکی ادامه داد: باید به دنبال یک روش ملی در پاندمی کرونا باشیم. این اتفاق هر ۱۵۰ سال یک بار در تاریخ میافتد ضمن اینکه در شرایط تحریم و بدترین شرایط اقتصادی هستیم بنابراین باید به نحوی عمل کنیم که آبرومند بمانیم بدترین اتفاقی که آبرو و افتخار به دست آمده ما را میگیرد افزایش مرگ و میر بیماران و سه رقمی شدن فوتیهاست که نباید اجازه دهیم رخ دهد چنانکه در اوایل اپیدمی کرونا که موارد مرگ بالا بود حتی کشورهای همسایه مرزهایشان را به روی ما بستند و زیان اقتصادی زیادی متحمل شدیم.
وزیر بهداشت گفت: با فداکاری جامعه پزشکی و پرستاری رتبه بالایی از نظر بهبودیافتگان داریم تقاضای من از مردم این است که شرایط را عادی ندانند تا دوباره گرفتاریها بیشتر نشود.
هشدار | شمال نروید ؛ موج دوم کرونا در راه است
- وضعیت اپیدمی کرونا عادی نیست
نمکی ادامه داد: وضعیت اپیدمی کرونا عادی نیست. حدود ۱۲.۶ درصد فوتیهای کرونا سن زیر ۵۰ و بیماری زمینهای نداشتهاند بنابراین بسیاری از فرضیات مانند اینکه کودکان به موارد حاد کووید ۱۹ مبتلا نمیشوند قابل اعتماد نیست به همین علت همه تلاشمان را کردیم که دانشآموزان کمتر مبتلا شوند.
وزیر بهداشت گفت: کرونا یک عفونت عادی نیست. ویروس ناخلفی است که با اجداد خود مثل سارس و مرس فرق میکند. در این ویروس نشانههایی شبیه عفونت Hiv, آنفلوانزا یا بیماریهای دیگر میبینیم به همین علت یک جا کلترا و کلرکین یا تامی فلو جواب میدهد و جای دیگر و زمان دیگر این داروها جواب نمیدهتد.
وی ادامه داد: هنوز اولین روزهای آشنایی با ویروس کرونا را طی میکنیم و برای قضاوت زود است. آنچه از عملکرد کرونا در قم دیدیم با گلستان فرق میکرد و آنچه دذ جنوب کرمان دیدیم با بندرعباس متفاوت بود. عوارض این ویروس در ترکمنها در گلستان با غیر ترکمنها تفاوت داشت و در هر منطقه و در بین هر قوم با ژنتیک و محیط متفاوت اتفاقات تازه میبینیم.
وزیر بهداشت افزود: در مورد این بیماری باید برای هر مرحله و در هر منطقه قضاوت جداگانه داشته باشیم. نمیتوانیم یک نسخه واحد برای کل کشور بپیچیم. این کار غیر عالمانهای است. باید پروتکلهای درمانی بنویسیم که که با اقلیم و ژنتیک مردم سازگار باشد.
وی گفت: باید درمانهایی در کشور مورد استفاده قرار گیرد که ارزان و مقرون به صرفه و اثربخش باشد. در حوزه اقتصاد سلامت حرف دارم. زمانی وزارت بهداشت را تحویل گرفتم که ۲۰ هزار میلیارد تومان کسری بودجه داشت اما با کمترین مشکل سال ۹۸ سپری شد اما امسال سختترین سال اقتصادی برای کشور است.
وزیر بهداشت افزود: در بسیاری از شهرها بیش از ۹۰ درصد مردم هنوز به کرونا مبتلا نشده اند. در این شرایط به دنبال پروتکل درمان ملی باشیم که با اقتصاد کشور سازگار باشد. هیچ مدل و شیوه کپی شدا از دنیا در ایران جواب نمیدهد. تجربه ما نشان میدهد هیچ کاری بهتر از مراقبت خوب از بیماران جواب نمیدهد. هر جا خوب مراقبت کردیم موفق بودیم. اگر بیماران زود تشخیص داده و ایزوله شوند موفق میشویم با همین روش بیمارستانها خلوت شدند در حالی کشورهای ثروتمند با چندین برابر نسبت تخت بیمارستانی به جمعیت تخت خالی نداشتند. در حالی که نسبت تخت بیمارستانی به هزار نفر در ایران ۱.۶و در این کشورها بالای ۶.۶ است.
وی گفت: آمریکا و انگلیس تخت بیمارستانی بیشتری داشتند اما طوفان را نسیم تلقی کردند و ضربه خوردند ما طوفان را جدی گرفتیم و به الگوی موفقی رسیدیم.
وزیر بهداشت افزود: نباید اجازه دهیم مردم بیخیال شوند بدتر از بیخیالی مردم بیخیالی مسئولان است. عادی انگاری و ساده انگاری میتواند دستاوردهای کشور را مدیریت کرونا از بین میبرد.
نمکی خطاب به پزشکان متخصص عضو کمیته علمی کووید ۱۹ که با رسانهها صحبت میکنند نیز گفت: مردم شما را قبول دارند. طوری با مردم صحبت کنید که اضطراب آنها بالا نرود مردم به اندازه کافی نگرانی و اضطراب دارند اما طوری هم نگویید که فکر کنند کرونا تمام شده و اوضاع عادی است و بیخیال شوند.