کاخ کرملین اعلام کرد دولت روسیه در ماه جاری میلادی گفتگوهای خلع سلاح هسته‌ای را با کاخ سفید از سر می‌گیرد، مشروط بر اینکه آمریکا برای حضور چین در این گفتگوها پافشاری نکند.

به گزارش همشهری آنلاین به نقل از گاردین، سرگی ریابکف (معاون وزیر خارجه روسیه) روز ۲۲ ژوئن در وین، پایتخت اتریش با نماینده آمریکا گفتگو می‌کند. موضوع دیدار ریابکف با مارشال بلینگزلی معاهده نیو استارت است که اعتبار آن فوریه سال آینده به پایان می‌رسد.

دانلد ترامپ با وجود بیرون کشیدن آمریکا از چند معاهده و توافق بین‌المللی، پیش‌تر علاقه خود را به ادامه دادن روند خلع سلاح هسته‌ای با روسیه نشان داده بود. بر اساس آنچه در نیو استارت آمده، دو قدرت بزرگ هسته‌ای دنیا متعهد شده‌اند فهرست موجودی کلاهک‌های هسته‌ای را در زرادخانه‌های خود به نصف کاهش دهند.

البته دولت ایالات متحده اصرار دارد توافقی که جایگزین نیو استارت (مربوط به دولت باراک اوباما) می‌شود باید به گونه‌ای تنظیم شود که چین را هم دربر بگیرد. پکن در چند دهه اخیر به یکی از قدرت‌های هسته‌ای جهان تبدیل شده اما زرادخانه موشک‌ها و کلاهک‌های اتمی آن بسیار کوچک‌تر از روسیه و آمریکاست. مشکل اصلی در این میان، مخالفت شدید مسکو با بازی دادن پکن در گفتگوهای هسته‌ای با واشنگتن است.

معاون وزیر امور خارجه روسیه در گفتگویی ویدئوکنفرانسی با اعضای شورای روابط خارجی مخالفت قطعی و قاطع کرملین را با حضور چین در مذاکره با آمریکا اعلام کرد. ریابکف توپ را به زمین واشنگتن انداخت و گفت: روسیه مخالفت حضور چین در گفتگوهای خلع سلاح هسته‌ای نیست، به این شرط که فرانسه و بریتانیا هم به عنوان دو قدرت دیگر هسته‌ای جهان سر میز مذاکره حضور داشته باشند.

به نظر می‌رسد اقدام روسیه در دعوت کردن از متحدان نزدیک آمریکا به گفتگوهای خلع سلاح هسته‌ای ترفندی باشد در پاسخ به پافشاری واشنگتن برای حضور چین سر میز مذاکره. پکن قدیمی‌ترین و راهبردی‌ترین متحد مسکو است و روسیه می‌گوید اگر قرار باشد چین تعداد کلاهک‌های هسته‌ای خود را کاهش دهد، فرانسه و بریتانیا هم باید دست به اقدام مشابه بزنند.

بر اساس آمار انجمن پایش سلاح در واشنگتن، آمریکا و روسیه هر کدام ۶۰۰۰ کلاهک هسته‌ای دارند و چین با ۲۹۰ کلاهک، در فاصله‌ای بسیار دورتر از دو قدرت برتر هسته‌ای جهان ایستاده است.