به گزارش همشهری آنلاین به نقل از ایرنا، همزمان با آغاز همهگیری ویروس کووید-۱۹ در کشور، شهرستان شاهرود به دلیل قرار گرفتن در مسیر ارتباطی تهران - مشهد و نیز همسایگی با استانهای شمالی یکی از مراکز اصلی شیوع این ویروس در کشور به شمار میرفت. این موضوع سبب شد تا به سرعت ستاد مبارزه با کرونا در این شهرستان تشکیل شود و دستگاههای اجرایی، نظامی و انتظامی به همراه گروههای مختلف مردمی برای اجرای توصیههای پزشکان و کارشناسان دانشگاه علوم پزشکی شاهرود بسیج شوند.
مسئولان این دانشگاه پس از انتشار اخبار مبنی بر گسترش این ویروس در چین، با دوراندیشی ستاد دانشگاهی مبارزه با کرونا را از بهمن ۹۸ تشکیل و اقداماتی نیز در راستای ایجاد آمادگی و تأمین تجهیزات حفاظتی انجام داده بودند.
شیوع کرونا در شرق استان سمنان در تعطیلات نوروز همراه با بسیاری دیگر از نقاط کشور به اوج رسید اما با تلاش مسئولان و همکاری مردم به تدریج از تعداد موارد ابتلا کاسته شد، تا اینکه سوم خرداد رئیس دانشگاه علوم پزشکی شاهرود از قرارگرفتن ۲ شهرستان زیر پوشش این دانشگاه در وضعیت سفید خبر داد.
حال با گذشت حدود ۲۰ روز، این گونه به نظر میرسد که مراقبتهای فردی در میان مردم این منطقه رنگ باخته و از گوشه و کنار از برگزاری محفلهای خانوادگی و دوستانه بدون رعایت نکات بهداشتی خبر میرسد. در خیابانها کمتر کسی با ماسک دیده میشود. عده ای گرمای هوا و عده ای نیز پایان یافتن کرونا در شاهرود را دلیل استفاده نکردن از ماسک، دستکش و مواد ضدعفونی کننده میدانند.
در بانکها و دفترهای پیشخوان همچنان دیوارههای پلاستیکی میان کارکنان و مراجعان فاصله ایجاد کرده است، اما فاصلهگذاری میان مراجعان به خوبی رعایت نمیشود.
مراکز تفریحی و بوستانها نیز این روزها به مکانهای پرطرفدار و پررفت و آمد بین مردم تبدیل شده اند و باور غلط به منتقل نشدن ویروس در هوای آزاد نخستین دلیل آنان برای حضور در این مکانها است.
وضعیت سفید به معنای پایان کرونا نیست
معاون امور بهداشتی دانشگاه علوم پزشکی شاهرود با ابراز نگرانی از ادامه این روند گفت: اعلام وضعیت سفید در شهرستانهای شاهرود و میامی به معنای پایان یافتن همهگیری این بیماری نیست و کرونا همچنان تهدیدی برای مردم این ۲ شهرستان به شمار میرود.
احسان بینش اظهار کرد: متاسفانه در چند روز گذشته مراجعه مردم به مراکز درمانی و بیمارستان امام حسین (ع) شاهرود افزایش یافت و ادامه این روند میتواند منطقه سفید زیرمجموعه دانشگاه علوم پزشکی شاهرود را به وضعیت زرد و حتی قرمز بازگرداند.
وی با تأکید بر ضرورت رعایت اصول بهداشتی، فاصلهگذاری اجتماعی و شستوشوی مرتب دستها یادآور شد: شهروندان به ویژه سالمندان و افراد دارای بیماری زمینهای همچنان با پرهیز از رفت و آمد و مسافرتهای غیرضروری و شرکت نکردن در آیینهای جشن و سوگواری، به کاهش شیوع بیماری و قطع زنجیره انتقال کمک کنند.
خطر بازگشت شاهرود به وضعیت زرد و قرمز کرونایی
رئیس دانشگاه علوم پزشکی شاهرود نیز با بیان اینکه بیشتر استانهای کشور و بسیاری از شهرستانهای همسایه شاهرود با موج جدید همهگیری کرونا روبهرو هستند و از نظر شاخص بستری در وضعیت زرد و یا قرمز قرار دارند، ابراز کرد: درحوزه زیر پوشش این دانشگاه، ۲ شهرستان شاهرود و میامی از یک ماه قبل در وضعیت کم خطر قرار گرفت و در این مدت هم تلاشهای مدافعان سلامت با بیماریابی، پیگیری و مراقبت فعال در همه سطوح ادامه یافت.
رضا چمن عملکرد آزمایشگاه تشخیص تخصصی دانشگاه را بسیار مطلوب دانست و گفت: بیشتر موارد شناسایی شده در یک ماه گذشته با نمونهگیری گسترده از مراجعههای سرپایی و همچنین از موارد با سابقه تماس بود و به صورت پراکنده موارد اندکی بدحال و بستری در شرق استان وجود داشت.
وی با بیان اینکه با توجه به ارتباطات گسترده بین مناطق مختلف خطر سیر صعودی شیوع ویروس منطقه زیر پوشش این دانشگاه را نیز تهدید میکند، تأکید کرد: انتظار میرود که مردم شاهرود و میامی با جدیت و حساسیت بیشتری نکات بهداشتی و اصول پیشگیری فردی را رعایت کنند.
رعایت نکات بهداشتی و فاصلهگذاری اجتماعی در شاهرود در حالی در بین مردم کمرنگ شده است که هنوز بسیاری از خانوادهها درگیر امتحانات دانشآموزان و دانشجویان خود هستند. با پایان یافتن فصل امتحانات و آزاد شدن وقت فرزندان نیز بیش از پیش بیم آن میرود که سفرهای بینشهری و رفت و آمدهای خانوادگی از سر گرفته شود. در نتیجه باید از اکنون برای اطلاعرسانی و آگاهیبخشی درباره خطرات ادامه رفتارهای پرخطر شهروندان اقدام کرد.
شهرستانهای شاهرود و میامی در مجموع با بیش از ۲۵۰ هزار نفر جمعیت در شرق استان سمنان زیر نظر دانشگاه علوم پزشکی و خدمات بهداشتی و درمانی شاهرود است.
کرونا مانند سایر ویروسهای تنفسی است که در افراد دارای نقص ایمنی مانند بیماران دیابتی، دیالیزی و دارای بیماریهای خودایمنی میتواند خطرناک باشد.