به گزارش همشهری آنلاین به نقل از میزان، مینو رفیعی امروز در نشست خبری طرح غربالگری بینایی گفت: یکی از برنامههای مهم سازمان بهزیستی، غربالگری کودکان ۳ تا ۶ سال برای جلوگیری از بروز تنبلی چشم است. البته با توجه به بیماری کرونا تغییراتی در این برنامه انجام شده است تا میزان خطر ابتلا را تا حد امکان کاهش دهیم.
وی با اشاره به اینکه این برنامه هر سال در آبانماه شروع میشود، گفت: اجرای غربالگری حدود دو تا سه ماه طول میکشید. این برنامه در نیمه اول سال به ندرت و در برخی از استانها به صورت پراکنده اجرا شده است، اما با توجه به هشدارهای وزارت بهداشت مبنی بر موج دوم بیماری در نیمه دوم سال کار سختتر میشود و محدودیتهایی ایجاد میکند که در برنامه تاثیرگذار است. از همین رو از ۱۵ تیرماه غربالگری شروع و تا پایان مهرماه تمام میشود.
وی ادامه داد: با توجه به اینکه برخی استانها در وضع قرمز کرونا قرار دارند و پرخطر هستند، پروتکلی تهیه و به استانها ارسال شده است و تاریخ ۱۵ تیرماه آغاز طرح غربالگری اعلام شده است. این اقدام امسال با دستگاه است تا غربالگر هیچ تماسی با بچه نداشته باشد. این دستگاه به گونهای است که فاصله بچه با غربالگر یک متر است و هیچ تماسی برقرار نمیشود و در عرض چند ثانیه غربالگری انجام میشود و در نتیجه میزان خطر کمتر میشود.
به گفته وی، باید یکی از والدین همراه کودک باشد و استفاده از ماسک و موارد بهداشتی از موضوعاتی است که در این پروتکل مشخص شده است.
رفیعی خاطرنشان کرد: استانها باید با ستاد کرونا در استان هماهنگ باشند تا چنانچه مناطقی قرمز هستند، برنامه به تعویق بیفتد. به عبارت بهتر غربالگری فقط در مناطق سفید انجام میشود و اگر وضعیت کرونایی استانی قرمز باشد، ممکن است برنامه در تیرماه اجرا نشود. چون سلامت کودکان در غربالگری برای ما بسیار اهمیت دارد.
او گفت: پیشگیری از تنبلی چشم را با شرایط کرونا سازگار کردیم و خانوادهها باید قبل از مراجعه به مراکر خودارزیابی انجام دهند و اگر تب، خستگی و یا سابقه تماس با بیمار کرونایی را دارند دراند تا دو هفته به پایگاهها مراجعه نکنند.
رفیعی تاکید کرد: اگر خانواده هریک از این علائم را داشته باشند باید دو هفته بعد مراجعه کنند و اگر مبتلا شده باشند تا یک ماه بعد از بهبود مجاز به ورود به پایگاه نیستند و همه این موارد بر اساس پروتکلهای وزارت بهداشت است و کمیته پیشگیری از بیماری اهی سازمان تدوین کرده و به کل کشور ابلاغ کردهاند و ما تلاش میکنمی هم خدمات را ارائه دهیم و هم از بیماری جلوگیری کنیم.
مدیرکل پیشگیری از معلولیتهای سازمان بهزیستی از غربالگری ۳ میلیون و ۲۰۰ هزار کودک در سال گذشته خبر داد و گفت: ۱۹ هزار و ۶۰۰ کودک با مشکل تنبلی چشم در سال گذشته شناسایی شده است.
رفیعی تصریح کرد: حدود ۲ میلیارد تومان برای جراحی چشم کودکانی که با تنبلی چشم مواجه بودند از طرف سازمان بهزیستی پرداخت شده است و ۱۰۰ اپتومتریست و ۲۰ هزار غربالگر با ما همکاری داشتهاند. در طول ۲۳ سال گذشته مجموع غربالگری انجام شده حدود ۴۳ میلیون نفر است که نزدیک به ۳۰۰ هزار کودک با تنبلی چشم شناسایی شدهاند. با این برنامه با مداخله به هنگام از مشکلات بینایی و کمبینایی و نابینایی یک چشم جلوگیری کنیم.
- ممنوعیت استفاده از چارت E
مدیرکل پیشگیری از معلولیتهای سازمان بهزیستی کشور در ادامه با بیان اینکه امسال غربالگری فقط با دستگاه اجرا می شود، گفت: امسال از چارت E برای سنجش بینایی کودکان استفاده نمیشود تا تماس فیزیکی غربالگر با افراد برقرار نشود و زمان غربال هم کاهش بیابد. در روش دستگاه فاصله کودک تا غربالگر یک متر است و غربالگری فقط چند ثانیه طول میکشد به همین دلیل زمان و خطر کمتر است.
به گفته وی در برنامه امسال فقط یک والد باید همراه کودک باشد و استفاده از ماسک، ضد عفونی کردن و عدم استفاده از بروشور در محل غربالگری ابلاغ شده است.
معاون پیشگیری از معلولیتهای سازمان بهزیستی با اشاره به اینکه یکی از بندهای مهم این پروتکل این است که هر استان باید با ستاد کرونا استان حتما هماهنگ باشد افزود: به این ترتیب اگر شرایط استانی قرمز است باید برنامه عقب بیفتد تا شرایط عادیتر شود.
رفیعی با بیان اینکه در درجه اول سلامت کودکان و خانوادهها برای ما مهم است اظهار کرد: درواقع غربالگری را با شرایط کرونا سازگار کردیم. همچنین اگر خانوادهها دارای علائم آبریزش، سرفه، تب، خستگی مزمن هستند یا سابقه یا احتمال تماس با بیمار کرونایی را داشتند باید تا دو هفته به پایگاه مراجعه نکنند. همه برنامهها توسط کمیته پیشگیری از بیماریهای واگیر سازمان بهزیستی ابلاغ و تهیه شده است.
این مسئول با بیان اینکه این طرح در پایگاههای سیار به ویژه در مناطق روستایی و پایگاههای بهزیستی، بسیج، مساجد، سلامت شهرداری و ... اجرا میشود، گفت: هزینه این طرح در مراکز دولتی۳۳۰۰ تومان و در مراکز غیردولتی ۶۸۰۰ تومان است.