به گزارش همشهری آنلاین به نقل از سیانان این یافتهها که در ژورنال پزشکی لنست منتشر شده است، نشان میدهند که ۹۵ درصد از جمعیت اسپانیا در برابر ویروس کرونا آسیبپذیر باقی ماندهاند.
«ایمنی جمعی» در بیماریهای عفونی هنگامی رخ میدهد که شمار کافی از افراد یک جمعیت به ویروس یا باکتری مبتلا شوند – یا در برابر آنها واکسینه شوند- تا گردش عامل عفونتزا در آن جمعیت متوقف شود.
این بررسی در اسپانیا بر روی بیش از ۶۱۰۰۰ نفر، نمونهای بازنماینده کل این کشور، انجام شده است و به نظر میرسد بزرگترین بررسی در میان بررسیهای سرولوژیکی ویروس کرونا در میان کشورهای اروپایی باشد.
یافتههای این بررسی تایید کننده یک بررسی آنتیبادی دیگر شامل ۲۷۶۶ نفر در ژنو در سوئیس است که قبلا در ژورنال لنست منتشر شده بود.
بررسیها مشابهی در چین و آمریکا هم انجام شده است و لنست در مقالهای تفسیری که همراه با یافتههای بررسی در اسپانیا منتشر شده است، مینویسد: «یافته اصلی این بررسیها این است که حتی در مناطقی که چرخش گسترده ویروس رخ داده است، هنوز اغلب افراد جمعیت در معرض ویروس قرار نگرفتهاند.»
ایزابل اکرت، ریس مرکز بیماریهای ویروسی نوپدید ژنو و بنجامین مهیر، ویروسشناسی در دانشگاه ژنو در این مقاله مینویسند: «با توجه باین یافتهها هر رویکردی که پیشنهاد دستیابی به ایمنی جمعی از طریق عفونت طبیعی مردم را بدهد نه تنها غیر اخلاقی، بلکه غیرعملی است.»
پزشکان هنوز مطمئن نیستند که داشتن آنتیبادی ضد ویروس کرونا در یک شخص به معنای مصونیت دوباره او در برابر عفونت دوباره باشد. همچنین هنوز روشن نیست که این آنتیبادیها تا چه مدت یا تا چه میزانی باعث محافظت افراد در برابر عفونت میشوند.
این بررسی بازبینیشده بوسیله کارشناسان مستقل در اسپانیا در ماه آوریل (اواسط فروردین) در هنگامی که قرنطینه کامل در اسپانیا برقرار بود و بوسیله سازمانهای پژوهشی و همهگیرشناختی دولتی پیشگام انجام شده است.
در این گزارش آمده است:«میزان نسبتا پایین آزمایش مثبت سرولوژیکی در زمینه همهگیری شدید در اسپانیا میتواند مرجعی برای سایر کشورها باشد. در حال حاضر ایمنی جمعی را بدون پذیرفتن آسیبهای جانبی آن یعنی مرگ شمار بسیاری از افراد آسیبپذیر و فشار سنگین بر نظام بهداشتی نمیتوان به دست آورد.»
مارینا پولان، رئیس مرکز ملی همهگیرشناسی اسپانیا در این باره میگوید: «برخی از کارشناسان محاسبه کردهاند که با مثبت شدن آزمایش سرولوژیکی حدود ۶۰ درصد جمعیت ایمنی جمعی به دست میآید. اما با توجه به این یافتهها ما فاصله بسیاری تا رسیدن به این حد داریم.»
اسپانیا یکی از کشورهایی در اروپا است که سختترین شیوع ویروس کرونا را تحمل کرده که به مرگ بیش از ۲۸۰۰۰ نفر و عفونت ۲۵۰۰۰۰ نفر انجامیده است.
لنست نتایج مرحله اول این بررسی در اسپانیا در فاصله ۲۷ آوریل تا ۱۱ مه را منتشر کرده است که شیوع آزمایش مثبت آنتیبادی را در سطح این کشور به طور میانگین ۵ درصد نشان میدهد.
اما در منطقه کلانشهر مادرید پایتخت اسپانیا که بیشترین شدت شیوع بیماری را داشت، این میزان به ۱۰ درصد و در مناطق شهری متراکم در بارسلونا این رقم به ۷ درصد میرسد و در بسیاری از استانهای ساحلی رقمهای بسیار پایینتر است.
در بررسی در سوئیس که از آوریل تا اوائل مه انجام شد، نیز شیوع آزمایش مثبت آنتیبادی در ژنو پایتخت این کشور ۱۰.۸ درصد بود.
اکرت و مهیر در مقاله تفسیری لنست مینویسند: «با توجه این که اکثریت بزرگی از جمعیت اسپانیا به عفونت دچار نشدهاند، با برداشتن محدودیتها گردش ویروس میتواند به سرعت به ابعاد اولیهاش در آغاز پاندمی باز گردد و موج دوم شیوع را ایجاد کند.»
مرحله دوم این بررسی که نتایجش در ۴ ژوئن (۱۵ خرداد) منتش شد، شیوع ۵.۲ درصدی را نشان میدهد که اندکی بالاتر از مرحله اول است. در مرحله سوم و نهایی این بررسی که نتایجش روز دوشنبه ۱۶ تیر منتشر شد، شیوع در حد ۵.۲ درصد باقی ماند.