به گزارش همشهری آنلاین به نقل از ایسنا, امیر یوسفی، نایب رئیس اتاق بازرگانی گرگان گفت: با توجه به شرایطی که به خاطر شیوع کرونا به وجود آمد و مرزها بسته شد، تصور این بود که بعد از مدت زمان کوتاهی این مسئله پایان پیدا میکند اما شاهد آن هستیم که بعد از پنج ماه همچنان درگیر مشکلات این ویروس هستیم. صادرکنندگان ما امید به این داشتند که مرزها بعد از مدتی باز خواهد شد و کالاهایی که آماده صادرات بودند، به بازارهای صادراتی عرضه میشوند اما این چنین نشد. مرزهای ایران و ترکمنستان از زمان شیوع کرونا تاکنون همچنان بسته است و تنها خط ریلی آن هم برای صادرات محصولات خاصی از جمله سیمان و فولاد بازگشایی شده است.
وی افزود: محصولات غذایی همچنان مجوز صادرات از مرز ریلی پیدا نکرده اند و این مسئله باعث شده صادرکنندگان محصولات غذایی با مشکلات عدیدهای روبهرو شوند. اگر دیپلماسی مناسبی که با کشور عراق داریم را به دیگر کشورهای همجوار از جمله ترکمنستان داشته باشیم، میتوانیم از ظرفیت آن بهخوبی استفاده کنیم. موضوع تنها خود ترکمنستان نیست و این کشور راه ورود کالاهای ما به کشورهای دیگر است.
نایب رئیس اتاق بازرگانی گرگان تصریح کرد: صادرات به مجموعههای تولیدی در استان گلستان خصوصاً محصولات کشاورزی کمک بسیار زیادی میکند. امروز شاهد آن هستیم که برخی کارخانجات استان دچار مشکل هستند. کارخانجات رب گوجهفرنگی ما نتوانستند طی این مدت محصول خود را به بازارهای صادراتی عرضه کنند. اگر این کالا بهموقع در بازارهای صادراتی عرضه میشد مطمئناً امسال گوجهفرنگی با قیمت بیشتری از کشاورزان استان خریداری میشد. همچنین سیبزمینیکاران استان هم امسال به خاطر بسته بودن مرز و صادر نشدن محصولاتشان، متضرر شدند.
وی در ادامه گفت: از سال قبل ارزشگذاری غیرواقعی کالا توسط گمرک باعث به وجود آمدن مشکلات برای صادرکنندگان شده است. وقتی قیمت کالایی در گمرک بیشتر ارزشگذاری میشود، مالیات بیشتر و دیگر موضوعات را برای صادرکننده به همراه دارد. دلیلی ندارد که به خاطر چند صادرکننده متخلف، با همه صادرکنندگان سفتوسخت رفتار کرد. این مسئله باعث دلسرد شدن صادرکننده میشود و دیگر رغبت به صادرات پیدا نمیکند. لازم است این موضوع هر چه سریعتر برطرف شود.