شینا انصاری، مدیرکل محیط زیست و توسعه پایدار شهرداری تهران در گفتگو با همشهری آنلاین درباره نحوه مدیریت پسماندهای پزشکی و معضلات برخی بیمارستانهای تهران گفت: بر اساس قانون مدیریت پسماند و ضوابط پسماندهای پزشکی مصوب دولت، مسئولیت بیخطرسازی پسماندهای بیمارستانی بخصوص پسماندهای عفونی بر عهده بیمارستانها و در رأس آن وزارت بهداشت است. در زمینه پسماندهای ویژه پزشکی، صنعتی یا کشاورزی که قابلیت خطرزایی دارند، طبق ماده ۷ قانون مدیریت پسماند، تولیدکننده پسماند وظیفه دارد نسبت به بیخطرسازی آن اقدام کند و مسئولیت شهرداریها صرفا دفع و امحای پسماندهای خانگی و دفع پسماندهای پزشکی پس از بیخطرسازی است.
وی افزود: در سالهای گذشته سیاست وزارت بهداشت این بود که بیمارستانها و مراکز درمانی به دستگاههای بیخطرساز پسماندهای بیمارستانی از جمله اتو کلاو تجهیز شوند تا پسماندهای عفونی بیخطر شوند و پس از آن در اختیار شهرداریها قرار گیرد. البته اینکه بیخطرسازی در شرایط مناسبی انجام میشود یا خیر، موضوعی است که سازمان حفاظت محیط زیست به عنوان ناظر عالی این موضوع بر اساس ماده ۲۳ قانون مدیریت پسماند مکلف است به طور مستمر رأسا و یا از طریق آزمایشگاههای معتمد پایش و اقدام کند.
مدیرکل محیط زیست و توسعه پایدار شهرداری تهران با بیان اینکه در حال حاضر شبهاتی وجود دارد که آیا این پسماندها به درستی بیخطر میشوند یا خیر، خاطرنشان کرد: راهبری دستگاه بیخطرسازی نیازمند شرایط خاص است چون نیازمند کاربر متخصص بوده و برای عملکرد مناسب، لازم است که کار با آنها در دما و فشار و کالیبراسیون مناسب صورت گیرد. بنابراین وقتی درصدی از ابهام وجود دارد که ممکن است این دستگاهها در برخی بیمارستانها کارکرد مناسب نداشته باشند، باید سختگیرانهتر عمل کنیم. نکته مهم، کارکرد دستگاه بیخطرساز است که آیا درست انجام میشود یا خیر.
انصاری با بیان اینکه در حال حاضر بیش از ۱۵۰ بیمارستان در تهران مجهز به دستگاه بیخطرسازی پسماند هستند، تصریح کرد: علاوه بر کارکرد دستگاههای بیخطرساز در بیمارستانها و مراکز درمانی بزرگ، مشکل در بیش از ۴ هزار مرکز کلینیکی کوچک اعم از مراکز فیزیوتراپی، آزمایشگاهی، جراحی محدود و ... است که اغلب فاقد امکانات بیخطرسازی پسماندهای عفونی هستند.
وی افزود: این بیخطرسازی هم عمدتا در حد ضدعفونی کردن disinfection است. یعنی پسماند کمخطر میشود، بنابراین باز هم ممکن است عامل عفونتزا وجود داشته باشد.
مدیرکل محیط زیست و توسعه پایدار شهرداری تهران تصریح کرد: همچنین لازم است پروتکل بهداشتی برای نگهداری پسماندها در داخل بیمارستانها و واحدهای درمانی داشته باشیم؛ هر چند در بیمارستانها و مراکز کلینیکی که عملکرد استاندارد در این حوزه دارند، پسماندها در اتاق خنک ویژه ( اتاقک مبرد زباله) نگهداری میشوند.
انصاری در پایان با بیان اینکه شهرداری تهران فراتر از ماموریت و مسئولیت قانونی خود در حال خدماتدهی در زمینه پسماندهای بیمارستانی است، گفت: شهرداری تهران با تمهیدات ویژه از جمله ناوگانی مجزا از ناوگان حمل زبالههای خانگی که مجهز به خودروهایی ویژه است و در ساعاتی جدا از زمان جمعآوری پسماندهای خانگی، نسبت به جمعآوری و انتقال پسماندهای بیمارستانی به سایتی جداگانه از مرکز دفن زبالههای خانگی در آرادکوه اقدام کرده و پس از دفن، آهکپاشی میکند.