به گزارش همشهری آنلاین به نقل از ایسنا، روز چهارم تیرماه ۹۹ در یکصد و هشتاد و هفتمین جلسه شورای عالی بورس و اوراق بهادار، تاسیس بورس املاک، مستغلات و امتیازات با سرمایه ثبتشده ۵۰۰۰ میلیارد تومان به تصویب رسید. سازمان بورس مکلف شده حداکثر تا چهار ماه آینده، مقدمات لازم را برای راه اندازی بورس املاک به عنوان پنجمین بورس کشور فراهم کند.
این فاصله زمانی امکان می دهد با تضارب آرا، ضمن بررسی کارشناسی برای استفاده مطلوب از بورس املاک، آثار مثبت و منفی آن چکشکاری شود؛ هرچند به نظر میرسد با توجه به تاثیر سهم ۳۵ درصدی بخش مسکن در اقتصاد ملی و نیاز سالانه یک میلیون واحد مسکونی، دولت عزم خود را برای راهاندازی بورس املاک جزم کرده است.
مطابق اعلام دبیر شورای عالی بورس و اوراق بهادار، سه گروه سهامداری بورس املاک، مستغلات و امتیازات ۳۵ درصد تشکلهای بخش خصوصی و تعاونی، ۳۵ درصد نهادهای عمومی دولتی و غیردولتی و ۳۰ درصد نیز عامه مردم خواهند بود.
۳۵ درصد از این سهام که در اختیار تشکلهای بخش خصوصی قرار میگیرد توسط اتاق تعاون و اتاق بازرگانی مشخص شده و فعالان صنعت ساخت و ساز در آن حضور خواهند داشت. ۳۵ درصد گروه سهامداری نیز مربوط به نهادهای عمومی و غیردولتی است که مالکیت بخش عمدهای از زمینهای کشور را در اختیار دارند. در این بخش، بورس املاک میتواند زمینهایی که به نوعی در انحصار شرکتهای دولتی و تقریباً بلا استفاده رها شده را به حوزه ساخت و ساز بیاورد. از طرف دیگر ۳۰ درصد سهام بورس جدید از طریق پذیرهنویسی عام عرضه میشود که سهامداران حقیقی میتوانند اقدام به خرید و فروش متری مسکن کنند. بخشی که اگر مدیریت نشود میتواند نوساناتی را در بازار مسکن رقم بزند.
بورس املاک موافقان و مخالفانی دارد؛ مخالفانی که میگویند در هیچ کجای جهان بورس مسکن وجود ندارد بلکه آنچه تحت عنوان بورس از آن یاد میشود صندوقهای سرمایهگذاری زمین و ساختمان است که با جذب سرمایههای خرد، معمولا رونق ساخت و ساز میآورد. اما آنچه در ۳۰ درصد بورس املاک و مستغلات قرار است انجام شود خرید و فروش متری مسکن توسط سرمایهگذاران خرد است که نگرانیهایی بابت ایجاد التهاب در بازار مسکن ایجاد کرده است.
از طرف دیگر بورس یکی از نقدشوندهترین بازارهاست و در مقابل، مسکن بازاری است که نقدشوندگی پایینی دارد. به همین دلیل نقدشوندگی بالای بورس ممکن است شخص را وسوسه کند که سرمایهگذاری خود در بورس مسکن را به هر دلیلی به پایان برساند تا از نقدینگی خود در جای دیگری استفاده کند. این میتواند به یکباره دست سازندگانی را که پروژه آنها بین یک تا دو سال طول میکشد از منابع موجود خالی کند.
علیرضا پاکفطرت، عضو کمیسیون عمران مجلس، با اشاره به برنامهریزی دولت برای راهاندازی بورس املاک و مستغلات گفته است: راهاندازی بورس املاک و مستغلات میتواند اقدام مثبتی برای جمعآوری نقدینگی در سطح جامعه باشد به شرط آن که دولت و سازمان بورس، نظارت دقیقی بر عملکرد بورس املاک داشته باشند. اگر در این بخش کنترلی صورت نگیرد قطعاً بورس املاک آثار منفی بر بازار مسکن خواهد داشت.