ولادیمیر پوتین اعلام کرد روسیه به عنوان نخستین کشور در جهان واکسنی را برای کووید-۱۹ تایید کرده است و رسانه‌های این کشور این اقدام را به موفقیت در مسابقه فضایی در دوران جنگ سرد تشبیه کرده و آن را «لحظه اسپوتنیک» تازه‌ای نامیده‌اند.

به گزارش همشهری آنلاین این واکسن که در اشاره‌ای به نخستین ماهواره فرستاده شده به فضا دوران اتحاد شوروی بوسیله روسیه «اسپوتنیک V» نامیده شده است، هنوز مراحل نهایی کارآزمایی بالینی را طی نکرده است.

تصمیم مسکو برای تایید این واکسن نگرانی در میان برخی از کارشناسان را برانگیخته است. در مجموع فقط ۱۰ درصد کارآزمایی‌های بالینی واکسن‌ها و داروها به موفقیت می‌رسند و برخی از دانشمندان ابراز نگرانی می‌کنند که روسیه در این مورد پیش از آنکه به فکر بی‌خطر بودن این واکسن باشد به دنبال کسب اعتبار ملی است.

تصویری از ماهواره اسپوتنیک-یک ساخت اتحاد شوروی که در ۴ اکتبر ۱۹۵۷ به عنوان نخستین شیء دست‌ساز بشر در مدار پایینی کره زمین قرار گرفت و به این ترتیب روسیه شوروی توانست آمریکا را در این مرحله از مسابقه فضایی دوران جنگ سرد شکست دهد

پوتین و سایر مقامات روسیه گفته‌اند این واکسن کاملا بی‌خطر است. رئیس‌جمهور روسیه گفت یکی از دخترانش به عنوان داوطلب این واکسن را دریافت کرده و پس از تزریق واکسن مشکلی برایش پیش نیامده است.

شرکت روسی «سیستما» گفته است که انتظار دارد این واکسن ساخته شده بوسیله انستیتو گامالیای مسکو را تا پایان سال به تولید انبوه برساند.

مقامات دولتی روسیه گفته‌اند این واکسن تا پایان ماه جاری میلادی (اوت) یا اوائل ماه بعدی (سپتامبر) بر اساسی داوطلبانه ابتدا به کارکنان پزشکی و سپس به آموزگاران تزریق خواهد شد. انتظار می‌رود واکسیناسیون عمومی در ماه اکتبر (اوائل مهر) شروع شود.

این واکسن در دو دوز تزریق می‌شود و شامل دو نوع سرولوژیک آدنوویروس انسانی است که هر کدام حاوی ژن‌های آنتی‌ژن S (پروتئین گل‌میخی سطح کروناویروس) هستند. این آدنوویروس‌ها با وارد شدن به سلول‌های انسانی و انتقال این ژن‌ها باعث ساخته شدن پروتئین کروناویروس و ایجاد آنتی‌بادی بر ضد آن می‌شوند.

پلتفرم مورد استفاده برای این واکسن بیش از دو دهه پیش بوسیله دانشمندان روسی ساخته شده است و اساس چندین واکسن از جمله واکسنی بر ضد ویروس ابولا در گذشته بوده است.

واکسن دانشگاه آکسفورد بریتانیا که قرار است شرکت بریتانیایی-سوئدی آسترا-زنکا آن را به تولید انبوه برساند، از پلتفرم مشابهی استفاده می‌کند.

کیریل دیمتریف، رئیس بنیاد ثروت ملی روسیه که برای ساخت این واکسن سرمایه‌گذاری کرده است، گفت روسیه از هماکنون برای بیش از یک میلیارد دوز از این واکسن سفارش دریافت کرده است. او گفت همچنین انتظار می‌رود این واکسن در برزیل هم تولید شود.

دیمیتریف همچنین گفت انتظار می‌رود کارآزمایی بالینی این واکسن به زودی در امارات متحده عربی و فیلیپین آغاز شود. او گفت که رودریگو دوترته، رئیس‌جمهور فیلیپین ابراز علاقه کرده است شخصا در آزمایش واکسن شرکت داده شود.

برچسب‌ها