به گزارش همشهری آنلاین به نقل از ایسنا، دکتر علیرضا بیگلری رئیس انستیتو پاستور ایران در نشست خبری ویدئوکنفرانسی با اشاره به آزمایشهای pcr کرونا گفت: انجام این آزمایشها فقط تا مرحلهای که نمونه اخذ شده ارزش دارد و بعد از آن ممکن است فرد در معرض قرار گرفته باشد. بنابراین انجام این آزمایشها اندیکاسیونها و شاخصههایی دارد که باید به جا به کار برده شود.
وی در ادامه صحبتهایش درباره نقش واکسن در پیشگیری از بیماریها توضیح داد: همانطور که همه مردم میدانند به راحتی ثابت شده که در صد سال گذشته عمده کاهش مرگومیر در جوامع بشری ناشی از تاثیر واکسنها بوده و واکسنها با تحریک سیستم ایمنی در پیشگیری از بیماریها عامل موثری هستند.
به گفته بیگلری، با توجه به اینکه کوویدـ۱۹ بیماری پیچیدهای است و مهمترین بعد آن ناشناخته بودن آن است و معلومات و دانش دنیا درباره این بیماری بسیار کمتر از ندانستههاست، بنابراین در مورد ساخت واکسن علیه این بیماری هم باید عمیقتر و منطقیتر فکر کنیم.
چند سوال هست که باید در ذهن افراد باشد؛ ابتدا اینکه اصلا مطمئن نیستیم که این بیماری حتما واکسن داشته باشد، چراکه ابتلای مجدد در بهبودیافتگان این بیماری داریم. بنابراین ممکن است عملا واکسن موثری برای این بیماری نداشته باشیم. مبحث دیگر آن است که اگر واکسن داشته باشیم و تاثیر داشته باشد، مدتزمان تاثیر و ایمنی این واکسن چقدر خواهد بود؟
وی افزود: با توجه به اینکه امروزه اضطرار جهانی وجود دارد، به همین دلیل شرکتها و گروههای متعددی مشتمل بر بیش از ۲۰۰ گروه در دنیا مشغول مطالعه ساخت واکسن کرونا هستند.
رئیس انستیتوپاستور ایران گفت: بعد از اینکه واکسن ساخته و کار آزمایشگاهی آن تمام میشود باید از دو منظر مورد توجه قرار گیرد؛ در فاز اول مطالعات انسانی، روی تعداد اندکی انسان تست میشود تا بیخطر بودن آن مورد بررسی قرار گیرد. در فاز دوم واکسن روی تعداد بیشتری از افراد داوطلب (۲۰۰ یا ۳۰۰ نفر) تست میشود تا هم بیخطر بودن و هم کارایی مورد مطالعه قرار گیرد. بعد از تایید در این مرحله وارد فاز سه میشود و تعداد داوطلبان به هزاران برابر میرسد و در فاز سه مثلا ۳۰ هزار مورد بررسی میشوند و اگر در این مرحله هم نشان داده شد که بیخطر و موثر است، میتواند وارد اجتماع شود و به صورت وسیع در جوامع انسانی استفاده شود.
بیگلری ادامه داد: به همین دلیل نکته مهم این است که گروههایی که به تولید واکسن اشتغال دارند در بهترین حالت در یک تا دو سال آینده واکسنی را تامین کنند که بتواند پوشش مورد نیاز افراد را فراهم کند.
تولید واکسن کرونا در ایران
رئیس انستیتو پاستور ایران درباره اقدامات ایران برای تولید واکسن کرونا گفت: در کشور ما نیز پا به پای دنیا تعداد زیادی از گروههای علمی در شرکتهای دانشبنیان و موسسات دولتی مشغول ساخت واکسن هستند و پیشبینی میشود یکی از راههایی که دنیا پیموده و در ایران هم مشابه آن دارد اقدام میشود، به نتیجه برسد و واکسن ایرانی به نتیجه برسد. در مجموع در ایران یک یا دو شرکت نسبت به سایر شرکتها خوب پیش رفتهاند و مطالعات حیوانی در حال انجام است و به محض پایان این مطالعات، میتوانند فاز انسانی را بگذرانند که فاز انسانی سه مرحله دارد و به مدت زمان کافی نیاز است.
وی افزود: نکته دیگر آن است که حتی اگر تمام شرکتهای واکسنسازی در دنیا هم وارد تولید برای واکسن کرونا شوند، نخواهند توانست حدود هشت میلیارد انسان را در یک یا دو سال آینده پوشش دهند. به همین دلیل نیاز است در داخل کشور هم گروههایی به این عرصه وارد شوند. اگر کشورهای دیگر هم توانستند موفق شوند ما هم افراد و تیمهایی داریم که تجربه کافی در انتقال تکنولوژی و مهندسی معکوس دارند و در این زمینه نیز اقدام خواهد شد.
بیگلری توضیح داد: نکته اساسی که نیازمند توجه جدی هموطنان است آن است که مطمئن نیستیم که واکسن برای کرونا وجود داشته باشد و موثر باشد. از طرفی هم مسلم آن است ساخت واکسن طول خواهد کشید. همه ما باید بدانیم که حداقل در دو سال آینده مهمترین نکته رعایت پروتکلهای بهداشتی، زدن ماسک و فاصلهگذاری اجتماعی است. تجربه نشان داد که کشورهایی که در آنها نظم اجتماعی و فرهنگ حکم میکند و انسانها تعهد اجتماعی را حفظ کنند در امر مبارزه با کوویدـ۱۹ موفق بودند.