بسیاری از نمادها با اصلاح بورس طی دو هفته گذشته بیش از ۲۰ درصد کاهش را تجربه کرده‌اند که باید طبق قانون متوقف می‌شدند، اما چنین اتفاقی رخ نداده است.

به گزارش همشهری آنلاین به نقل از فارس، بازار سرمایه یکی از اصلی ترین بازارهایی است که طی ماه‌های گذشته دولت از آن برای کنترل نقدینگی استفاده کرده است. شاخص کل بورس از ابتدای امسال با رشدی یک میلیون و ششصد هزار واحدی به قله تاریخی خود در عدد دو میلیون و صد هزار واحد رسیده بود که تصمیم‌گیران در دولت به ناگاه با تصمیماتی خلق‌الساعه بازار سرمایه را وارد یک اصلاح عمیق و به اعتقاد برخی از کارشناسان وارد فاز سقوط کردند.

اما در این بین بعضی تصمیمات در سازمان بورس، علی‌الخصوص نهادهای ناظر در این بازار بسیار جای تعجب دارد. طبق ماده ۱۷ مکرر دستورالعمل اجرایی نحوه انجام معاملات در بورس اوراق بهادار تهران، اگر قیمت پایانی یک نماد طی ۵ روز معاملاتی پی در پی، با نوسان ۲۰ درصد مواجه شود (چه ۵ درصد مثبت و چه ۵ درصد منفی)، نهاد نظارتی در سازمان بورس و در بورس‌ها موظف هستند، در اولین زمان ممکن، نماد معاملاتی را به مدت ۶۰ دقیقه متوقف کرده تا اطلاعیه شفاف‌سازی  توسط ناشر منتشر شود. در این مدت نماد در وضعیت سفارش‌گیری نگه داشته می‌شود.

البته ناشر در خصوص انتشار افشای اطلاعیه شفاف‌سازی مختار است. در صورتی که شرکت بورس این اطلاعیه را منتشر نکند، نماد پس از توقف یک ساعته باز خواهد شد.

اما در صورتی که ناشر اطلاعات با اهمیت منتشر کند، مطابق با ماده ۱۶ مکرر با آن رفتار خواهد شد. طبق این ماده، نماد معاملاتی به صورت خودکار بلافاصله پس از ارسال اطلاعات با اهمیت به صورت زیر متوقف و بازگشایی می‌شود:

۱- اگر افشای اطلاعات با اهمیت شرکت در گروه الف قرار داشته باشد، نماد معاملاتی به طور خودکار متوقف شده و در اولین روز معاملاتی بعد بازگشایی خواهد شد. در این صورت قیمت در روز معاملاتی بعد به صورت حراج ناپیوسته بدون دامنه نوسان قیمت باز خواهد شد. در این شرایط حجم مبنا برابر ۱ در نظر گرفته می‌شود.

۲- اگر افشای اطلاعات با اهمیت شرکت در گروه ب قرار داشته باشد، در صورتی که اطلاعات با اهمیت تا ۹۰ دقیقه قبل از پایان جلسه معاملاتی ارسال شود، نماد معاملاتی به طور خودکار، به مدت ۶۰ دقیقه متوقف و بعد از آن بازگشایی می‌شود؛ اما اگر افشای اطلاعات با اهمیت در ۹۰ دقیقه پایانی جلسه معاملاتی ارسال شود، نماد معاملاتی به طور خودکار متوقف شده و در جلسه معاملاتی بعد بازگشایی خواهد شد. در صورتی که در گروه ب قرار داشته باشد، حراج ناپیوسته با محدودیت دامنه نوسان انجام می‌گیرد.

  • چرا نهادهای ناظر به وظایف خود عمل نکردند؟

اما در این شرایط که بین ۷۰ تا ۱۰۰ نماد بورسی طی دو هفته گذشته با کاهش بیش از ۲۰ درصد قیمت مواجه شده‌اند، سازمان بورس طبق قانون باید این نمادها را برای مدت حداقل یک ساعت متوقف می‌کرد. این در حالی است که در روزهایی که بازار با صف خرید مواجه بوده است، سازمان بورس هر نمادی که ۲۰ درصد رشده می‌کرده است را به سرعت متوقف می‌کرده است.

این تفاوت در نحوه نظارت بر نوسان در بورس اعتماد به تصمیمات در بورس را با چالش مواجه کرده است.

در سامانه فارس من نیز سوژه‌های متعددی جهت اعلام دلایل و چرایی ابطال معاملات و یا عدم بازگشایی یا توقف نمادها در برهه‌های مختلف به ثبت رسیده است. یکی از اصلی‌ترین سوژه‌های ثبت شده در این سامانه با عنوان «لزوم نظارت بر نظرات سلیقه‌ای ناظران بورس» بوده است.

برچسب‌ها